Za co kocham BLW - wrażenia po roku stosowania

Za co kocham BLW - wrażenia po roku stosowania

BLW stosuję od nieco ponad roku (na chwilę pisania tego wpisu), kiedy to mój maluch ukończył 5,5 miesiąca. Jakie są moje wrażenia po tym czasie? Za co kocham BLW? :) Zobacz jakie są największe zalety tej metody żywienia według mnie.
Mini-omlety z pomidorem

Mini-omlety z pomidorem

Proste w wykonaniu, dwuskładnikowe mini-omlety to coś, co trafia nie tylko do mojego malucha, ale także do mnie :) To przepis i wykonanie taty malucha, który jest domowym mistrzem naleśników i przewracania na patelni. Omleciki goszczą u nas na śniadanie, to fajna alternatywa dla placków, owsianki, naleśników czy kanapek.
Placki owsiano-marchewkowe

Placki owsiano-marchewkowe

na słodko

Pieczone, owsiane placuszki z marchewką to kopalnia zdrowia tylko z czterech składników. Placuszki są sycące, odżywcze, lekko wilgotne i słodkie, choć bez cukru. Placuszki świetnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja lub przekąska - nie tylko w domu, także w terenie.
Borówkowy budyń jaglany

Borówkowy budyń jaglany

Domowy budyń borówkowy na bazie kaszy jaglanej, bez dodatku cukru. Samo zdrowie w owocowo-jaglanej, pysznej postaci :) Można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakuje przygotowany na mleku kokosowym, lecz można też użyć krowiego. Do wykonania budyniu można wykorzystać inne owoce (świeże lub mrożone), na przykład maliny, jagody, truskawki. 


Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

jak zrobić je w domu

Jak zrobić domowe mleko kokosowe? Jest to bardzo proste. Do wykonania mleka koko potrzebujemy tylko dwóch składników - wiórków kokosowych (niesiarkowanych) oraz wody. W stosunku do mlek sklepowych, z kartonów lub puszek, domowe jest tańsze i bez dziwnych dodatków w składzie. A jak smakuje... :)
Muffinki owsiane z borówkami

Muffinki owsiane z borówkami

owocowa owsianka inaczej

Alternatywa dla klasycznej owsianki, świetna do BLW. Te muffinki owsiane z owocami są bardzo proste w wykonaniu, a efekt jest pyszny, bardzo odżywczy i zdrowy. Muffinki są wilgotne w środku, miękkie, zwarte i pełne owoców. Można wykorzystać inne owoce (świeże lub mrożone), na przykład maliny, jagody, truskawki. 
Muffinki czekoladowo-bananowe

Muffinki czekoladowo-bananowe

bez glutenu, cukru, sody i proszku do pieczenia

Wilgotne i sycące babeczki, o smaku lekko gorzkiej czekolady. Zdrowe i uzależniające :) Bez dodatku mąki (rolę zagęstnika pełni karob / kakao), sody i proszku do pieczenia. Idealne na słodką przekąskę bez cukru, deser lub do zabrania w teren.
Paszteciki ze szpinakiem

Paszteciki ze szpinakiem

z kruchego ciasta

Lubicie szpinak? Jeśli tak to pokochacie te paszteciki z kruchego ciasta. Koniecznie spróbujcie, gwarantuję że to wcielenie szpinaku przypadnie Wam do gustu, a szpinakosceptyczni przekonają się do tego warzywa :)
Bezglutenowe placki jabłkowe z amarantusem

Bezglutenowe placki jabłkowe z amarantusem

Pieczone placuszki z jabłkami, poppingiem z amarantusa i rodzynkami - bez glutenu i cukru. Puszyste, sycące i lekko słodkie. Na dodatek proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Dobre na śniadanie, kolację lub przekąskę - domową lub w teren :)
Placki jaglano-bananowe z nutą czekoladowo-korzenną

Placki jaglano-bananowe z nutą czekoladowo-korzenną

Pieczone placuszki bananowe bez cukru, z dodatkiem wartościowej kaszy jaglanej, odżywczej i wzmacniającej organizm. Do tego nuta czekoladowa w postaci karobu (zdrowszej alternatywy kakao) oraz przyprawy korzenne. Zrobiłam je całkiem przypadkiem, na szybko, by wykorzystać zalegające banany i kaszę - i okazały się strzałem w dziesiątkę  :) 
1  2  3  4  5