Bulion warzywny


Bulion warzywny
 

Naturalny, wegetariański bulion bez soli, który najczęściej stosuję do przyrządzania ryżu i kasz - nie tylko risotto i kaszotto, nawet do zwykłego gotowania. Wtedy danie zupełnie inaczej smakuje :) Bulionu z warzyw można użyć także jako bazę do zup czy sosów.
Ja lubię bulion z dużą ilością marchewki, która nadaje fajny kolor i słodkość :)
Bulion przechowuję w zamrażarce, podzielony na słoiczki.



Dla kogo?
8m+, choć w przepisie jest cebula i czosnek (można pominąć, ale myślę że nic się nie stanie od takiej ilości). Sami zdecydujcie :)

Składniki na bulion warzywny:
  • 6-7 średnich marchewek (ok. 500 g)
  • 1 średni seler (ok. 300 g)
  • 2 średnie pietruszki (ok. 100 g)
  • 1 średnia cebula (ok. 100 g)
  • 1 duży ząbek czosnku (ok 5 g)
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 3 litry wody

Przepis na bulion warzywny:
  1. Marchewki, selera, pietruszkę dokładnie myjemy i obieramy. Cebulę i czosnek obieramy. Warzywa wrzucamy do garnka w wodą, razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  2. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką minimum 2 godziny (można nieco dłużej, jeśli mamy czas).
  3. Odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Bulion przelewamy do słoiczków. Nie zalewamy do pełna, zostawiamy trochę miejsca pod pokrywką. Słoiczki przechowujemy w zamrażarce.

Zamrożony słoiczek z bulionem należy wyciągnąć na kilka godzin przed przyrządzeniem dania, aby bulion zdążył się rozmrozić. Można go też wstawić na noc do lodówki dzień przed i wyciągnąć rano.
 

Bulion warzywny - składniki
Wegetariański bulion
Bulion z warzyw


Oceń przepis
Podziel się
  Dodaj komentarz