Bulion warzywny

Naturalny, wegetariański bulion bez soli, który najczęściej stosuję do przyrządzania ryżu i kasz - nie tylko risotto i kaszotto, nawet do zwykłego gotowania. Wtedy danie zupełnie inaczej smakuje :) Bulionu z warzyw można użyć także jako bazę do zup czy sosów.
Ja lubię bulion z dużą ilością marchewki, która nadaje fajny kolor i słodkość :)
Bulion przechowuję w zamrażarce, podzielony na słoiczki.
Dla kogo?
8m+
Składniki na bulion warzywny:
- 6-7 średnich marchewek
- 1 średni seler
- 2-3 średnie pietruszki
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 ziela angielskie
- 4-5 liści laurowych
- 3 litry wody
Przepis na bulion warzywny:
- Marchewki, selera, pietruszkę dokładnie myjemy i obieramy. Cebulę i czosnek obieramy. Warzywa wrzucamy do garnka z wodą, razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką minimum 2 godziny (można nieco dłużej, jeśli mamy czas).
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Bulion przelewamy do słoiczków. Nie zalewamy do pełna, zostawiamy trochę miejsca pod pokrywką. Słoiczki przechowujemy w zamrażarce.