Bulion warzywny


Bulion warzywny
 

Naturalny, wegetariański bulion bez soli, który najczęściej stosuję do przyrządzania ryżu i kasz - nie tylko risotto i kaszotto, nawet do zwykłego gotowania. Wtedy danie zupełnie inaczej smakuje :) Bulionu z warzyw można użyć także jako bazę do zup czy sosów.
Ja lubię bulion z dużą ilością marchewki, która nadaje fajny kolor i słodkość :)
Bulion przechowuję w zamrażarce, podzielony na słoiczki.



Dla kogo?
8m+

Składniki na bulion warzywny:
  • 6-7 średnich marchewek
  • 1 średni seler
  • 2-3 średnie pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 4-5 liści laurowych
  • 3 litry wody

Przepis na bulion warzywny:
  1. Marchewki, selera, pietruszkę dokładnie myjemy i obieramy. Cebulę i czosnek obieramy. Warzywa wrzucamy do garnka z wodą, razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  2. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką minimum 2 godziny (można nieco dłużej, jeśli mamy czas).
  3. Odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Bulion przelewamy do słoiczków. Nie zalewamy do pełna, zostawiamy trochę miejsca pod pokrywką. Słoiczki przechowujemy w zamrażarce.

Bulion warzywny - składniki
Wegetariański bulion
Bulion z warzyw

Przepis w języku angielskim: BLW Vegetable broth


Oceń przepis
Podziel się
  Dodaj komentarz