Muffinki czekoladowo-bananowe

bez glutenu, cukru, sody i proszku do pieczenia


Bezglutenowe muffinki czekoladowo-bananowe
 

Wilgotne i sycące muffinki, o smaku lekko gorzkiej czekolady. Zdrowe i uzależniające :) Babeczki są bez dodatku mąki (rolę zagęstnika pełni karob / kakao), a także bez sody i proszku do pieczenia - przez co może nie są mocno wyrośnięte, ale za to łatwiejsze w obsłudze przez małe dzieci. Idealne na słodką przekąskę bez cukru, deser lub do zabrania w teren.



Dla kogo?
7m+

Składniki na muffinki czekoladowo-bananowe:
  • 3 średnie banany
    (ok. 500 g)
  • 3 jajka
  • 30 g miksu karob + kakao w równych proporcjach (15 g karobu, 15 g kakao)*
    (ok. 1/3  szklanki)
    * w przypadku dzieci poniżej 12m lepiej dodać sam karob, który nie zawiera kofeiny
  • 50 g wiórków kokosowych, niesiarkowanych
    (ok. 2/3 szklanki)
  • 10 g mąki kokosowej
    (ok. 2 płaskie łyżki)
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub krowiego
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania foremek na muffinki

Przepis na muffinki czekoladowo-bananowe:
  1. Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy do lodówki.
  2. Przygotowujemy foremki na muffinki - smarujemy je (lub papilotki) olejem kokosowym lub masłem klarowanym.
  3. Mleko, żółtka i banany blendujemy na gładką masę.
    Jeśli nie masz blendera, możesz najpierw w misce roztrzepać żółtko z mlekiem, a w talerzu rozgnieść banany widelcem. Następnie należy roztrzepać energicznie wszystkie trzy składniki.
  4. Zblendowaną masę przelewamy do głębokiej i szerokiej miski. Przesiewamy karob i kakao i mieszamy do połączenia składników.
  5. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i termoobieg.
  6. Do masy muffinkowej dodajemy mąkę kokosową i mieszamy. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  7. Białka wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywną pianę.
    Ja zazwyczaj ubijam najpierw na średnich obrotach (3), a na koniec, gdy już białko jest mocno spienione, na maksymalnych (5).
  8. Ubite białka przekładamy porcjami do miski z masą. Delikatnie mieszkamy białko z masą tylko do równomiernego połączenia się składników.
  9. Delikatnie przekładamy masę do foremek, po jednej łyżce do każdej foremki po kolei, aż do wyczerpania masy.
    Z podanej ilości składników przygotowuję 12 muffinek, rozdzielając masę równomiernie.
  10. Wstawiamy muffinki do nagrzanego piekarnika.
    Najlepiej jest wstawić muffinki do pieczenia bezpośrednio po ubijaniu białek, wymieszaniu masy i przełożeniu do foremek.
    Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie przełączamy piekarnik na grzanie tylko od dołu (nadal z termoobiegiem) i pieczemy przez kolejne 10 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy babeczki na około 5-10 minut w środku. Uchylamy lekko drzwi piekarnika i pozostawiamy do powolnego ostygnięcia na kilka minut.

Muffinki czekoladowo-bananowe - składniki
Muffinki czekoladowo-bananowe, bez glutenu, cukru, sody i proszku
Zdrowe muffinki czekoladowo-bananowe


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (4)
Madalenita
Madalenita
18.10.2018 22:15 odpowiedz
A jak to przesiewamy karob? Ja mam karob w słoiku , w formie takiego bardzo gęstego syropu. Czy występuje też w proszku? Kupiłam go specjalnie żeby wypróbować ten przepis:/
BLW papu
BLW papu
21.10.2018 14:28 odpowiedz
Tak, karob występuje w proszku, tak jak kakao. Ale gęsty syrop myślę że też powinien się sprawdzić :-) Choć struktura muffinek może wyjść nieco inna, bo sproszkowany karob/kakao pełnią trochę rolę mąki. Dodałabym więcej mąki kokosowej, ok 1-2 łyżki. Jeśli będziesz próbować tego przepisu, daj znać proszę jak wyszło :-)
Beata
Beata
14.11.2018 20:42 odpowiedz
A czy można podmienić mąkę kokosową inną? Upiekłabym :)
BLW papu
BLW papu
18.11.2018 16:36 odpowiedz
Nie próbowałam z inną mąką, ale myślę że można, nie ma jej dużo w przepisie. Jeśli chcesz się skusić to może najpierw spróbuj zrobić z połowy składników :-) Zastąpiłabym część innej mąki wiórkami kokosowymi (kokosowa mąka lepiej chłonie wilgoć niż np. pszenna, orkiszowa, gryczana i kukurydziana).
  Dodaj komentarz