Muffinki czekoladowo-bananowe
bez glutenu, cukru, sody i proszku do pieczenia
Wilgotne i sycące muffinki, o smaku lekko gorzkiej czekolady. Zdrowe i uzależniające :) Babeczki są bez dodatku mąki (rolę zagęstnika pełni karob / kakao), a także bez sody i proszku do pieczenia - przez co może nie są mocno wyrośnięte, ale za to łatwiejsze w obsłudze przez małe dzieci. Idealne na słodką przekąskę bez cukru, deser lub do zabrania w teren.
Dla kogo?
7m+
Składniki na muffinki czekoladowo-bananowe:
- 3 średnie banany
(ok. 500 g) - 3 jajka
- 30 g miksu karob + kakao w równych proporcjach (15 g karobu, 15 g kakao)*
(ok. 1/3 szklanki)
* w przypadku dzieci poniżej 12m lepiej dodać sam karob, który nie zawiera kofeiny - 50 g wiórków kokosowych, niesiarkowanych
(ok. 2/3 szklanki) - 10 g mąki kokosowej
(ok. 2 płaskie łyżki) - 2 łyżki mleka kokosowego lub krowiego
- olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania foremek na muffinki
Przepis na muffinki czekoladowo-bananowe:
- Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy do lodówki.
- Przygotowujemy foremki na muffinki - smarujemy je (lub papilotki) olejem kokosowym lub masłem klarowanym.
- Mleko, żółtka i banany blendujemy na gładką masę.
Jeśli nie masz blendera, możesz najpierw w misce roztrzepać żółtko z mlekiem, a w talerzu rozgnieść banany widelcem. Następnie należy roztrzepać energicznie wszystkie trzy składniki. - Zblendowaną masę przelewamy do głębokiej i szerokiej miski. Przesiewamy karob i kakao i mieszamy do połączenia składników.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i termoobieg.
- Do masy muffinkowej dodajemy mąkę kokosową i mieszamy. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
- Białka wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywną pianę.
Ja zazwyczaj ubijam najpierw na średnich obrotach (3), a na koniec, gdy już białko jest mocno spienione, na maksymalnych (5). - Ubite białka przekładamy porcjami do miski z masą. Delikatnie mieszkamy białko z masą tylko do równomiernego połączenia się składników.
- Delikatnie przekładamy masę do foremek, po jednej łyżce do każdej foremki po kolei, aż do wyczerpania masy.
Z podanej ilości składników przygotowuję 12 muffinek, rozdzielając masę równomiernie. - Wstawiamy muffinki do nagrzanego piekarnika.
Najlepiej jest wstawić muffinki do pieczenia bezpośrednio po ubijaniu białek, wymieszaniu masy i przełożeniu do foremek.
Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie przełączamy piekarnik na grzanie tylko od dołu (nadal z termoobiegiem) i pieczemy przez kolejne 10 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy babeczki na około 5-10 minut w środku. Uchylamy lekko drzwi piekarnika i pozostawiamy do powolnego ostygnięcia na kilka minut.