Muffinki czekoladowo-bananowe

bez glutenu, cukru, sody i proszku do pieczenia


Bezglutenowe muffinki czekoladowo-bananowe
 

Wilgotne i sycące muffinki, o smaku lekko gorzkiej czekolady. Zdrowe i uzależniające :) Babeczki są bez dodatku mąki (rolę zagęstnika pełni karob / kakao), a także bez sody i proszku do pieczenia - przez co może nie są mocno wyrośnięte, ale za to łatwiejsze w obsłudze przez małe dzieci. Idealne na słodką przekąskę bez cukru, deser lub do zabrania w teren.



Dla kogo?
7m+

Składniki na muffinki czekoladowo-bananowe:
  • 3 średnie banany
    (ok. 500 g)
  • 3 jajka
  • 30 g miksu karob + kakao w równych proporcjach (15 g karobu, 15 g kakao)*
    (ok. 1/3  szklanki)
    * w przypadku dzieci poniżej 12m lepiej dodać sam karob, który nie zawiera kofeiny
  • 50 g wiórków kokosowych, niesiarkowanych
    (ok. 2/3 szklanki)
  • 10 g mąki kokosowej
    (ok. 2 płaskie łyżki)
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub krowiego
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania foremek na muffinki

Przepis na muffinki czekoladowo-bananowe:
  1. Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy do lodówki.
  2. Przygotowujemy foremki na muffinki - smarujemy je (lub papilotki) olejem kokosowym lub masłem klarowanym.
  3. Mleko, żółtka i banany blendujemy na gładką masę.
    Jeśli nie masz blendera, możesz najpierw w misce roztrzepać żółtko z mlekiem, a w talerzu rozgnieść banany widelcem. Następnie należy roztrzepać energicznie wszystkie trzy składniki.
  4. Zblendowaną masę przelewamy do głębokiej i szerokiej miski. Przesiewamy karob i kakao i mieszamy do połączenia składników.
  5. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i termoobieg.
  6. Do masy muffinkowej dodajemy mąkę kokosową i mieszamy. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  7. Białka wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywną pianę.
    Ja zazwyczaj ubijam najpierw na średnich obrotach (3), a na koniec, gdy już białko jest mocno spienione, na maksymalnych (5).
  8. Ubite białka przekładamy porcjami do miski z masą. Delikatnie mieszkamy białko z masą tylko do równomiernego połączenia się składników.
  9. Delikatnie przekładamy masę do foremek, po jednej łyżce do każdej foremki po kolei, aż do wyczerpania masy.
    Z podanej ilości składników przygotowuję 12 muffinek, rozdzielając masę równomiernie.
  10. Wstawiamy muffinki do nagrzanego piekarnika.
    Najlepiej jest wstawić muffinki do pieczenia bezpośrednio po ubijaniu białek, wymieszaniu masy i przełożeniu do foremek.
    Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie przełączamy piekarnik na grzanie tylko od dołu (nadal z termoobiegiem) i pieczemy przez kolejne 10 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy babeczki na około 5-10 minut w środku. Uchylamy lekko drzwi piekarnika i pozostawiamy do powolnego ostygnięcia na kilka minut.

Muffinki czekoladowo-bananowe - składniki
Muffinki czekoladowo-bananowe, bez glutenu, cukru, sody i proszku
Zdrowe muffinki czekoladowo-bananowe


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (6)
Madalenita
Madalenita
18.10.2018 22:15 odpowiedz
A jak to przesiewamy karob? Ja mam karob w słoiku , w formie takiego bardzo gęstego syropu. Czy występuje też w proszku? Kupiłam go specjalnie żeby wypróbować ten przepis:/
BLW papu
BLW papu
21.10.2018 14:28 odpowiedz
Tak, karob występuje w proszku, tak jak kakao. Ale gęsty syrop myślę że też powinien się sprawdzić :-) Choć struktura muffinek może wyjść nieco inna, bo sproszkowany karob/kakao pełnią trochę rolę mąki. Dodałabym więcej mąki kokosowej, ok 1-2 łyżki. Jeśli będziesz próbować tego przepisu, daj znać proszę jak wyszło :-)
Beata
Beata
14.11.2018 20:42 odpowiedz
A czy można podmienić mąkę kokosową inną? Upiekłabym :)
BLW papu
BLW papu
18.11.2018 16:36 odpowiedz
Nie próbowałam z inną mąką, ale myślę że można, nie ma jej dużo w przepisie. Jeśli chcesz się skusić to może najpierw spróbuj zrobić z połowy składników :-) Zastąpiłabym część innej mąki wiórkami kokosowymi (kokosowa mąka lepiej chłonie wilgoć niż np. pszenna, orkiszowa, gryczana i kukurydziana).
Iwona
Iwona
17.10.2019 10:39 odpowiedz
Mam takie pytanie czy można zrobić babeczki bez wiórek kokosowych? Wszystkie babeczki to rewelacja tyle czasu szukalam przepisu bez proszku do pieczenia czy sody dziekuje
BLW papu
BLW papu
17.10.2019 11:53 odpowiedz
Hej Iwono, tych babeczek nie próbowałam w wersji bez wiórków kokosowych, nie jestem pewna czy bez nich wyjdą dobrze, bo wtedy będzie dość mało suchych składników. Jeśli chcesz spróbować to proponuję dodać więcej mąki kokosowej i przede wszystkim zrobić najpierw mniej babeczek z mniejszej ilości składników :-)
  Dodaj komentarz