Tort czekoladowo-śmietankowy, bez cukru i glutenu

na roczek, dwa latka i każde kolejne urodziny


Tort czekoladowo-śmietankowy dla dzieci
 

Tort czekoladowo-śmietankowy, idealny na pierwsze, drugie, trzecie i każde kolejne urodziny :-) Doskonale wilgotny bez nasączania. Polecam go nie tylko jako tort dla dzieci na roczek, dwa latka, ale dla każdej grupy wiekowej. Tort jest bez cukru i bez glutenu, czekoladowe ciasto zawdzięcza swoją słodkość i świetny smak dojrzałym bananom i kakao. Zamiast kakao możemy użyć zdrowszego zamiennika - karobu. Jednak nie ukrywajmy, lepszy jest z kakao, więc ewentualnie podzieliłabym ostatecznie proporcje kakao-karob pół na pół :-)
Do wykonania tortu najlepiej użyć dojrzałych bananów z brązowymi plamkami. Im bardziej dojrzałe banany tym słodsze ciasto. Jeśli chcemy przyspieszyć dojrzewanie bananów wystarczy że położymy je w towarzystwie jabłek.



Dla kogo?
10m+
Niemowlakom podajemy niewielkie ilości - tort jest dość słodki, krem jest dość tłusty, a ciasto zawiera kakao. Jeśli tort mają jeść niemowlęta poniżej 12m zamiast kakao możemy użyć zdrowszego zamiennika karobu (lub pół na pół) i podawać ciasto z niewielką ilością kremu.
Idealny jako tort na roczek, dwa latka i generalnie tort dla dzieci.

Składniki na urodzinowy tort czekoladowo-śmietankowy:
Czekoladowe blaty tortu, bez cukru i glutenu:
  • 1 kg obranych, dojrzałych bananów
    (ok. 8-10 średnich bananów)
  • 8 jajek
  • 20 g kakao
  • 80 g mąki kokosowej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Śmietankowy krem do przełożenia tortu:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 30% lub 36%
  • 12 łyżek syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przepis na urodzinowy tort czekoladowo-śmietankowy:
  1. Kakao, mąkę kokosową i sodę połączyć i wymieszać.
  2. Banany zblendować z jajkami na gładką masę. Jeśli chcemy by ciasto nie opadało zanadto po wyjęciu z piekarnika i było bardziej wyrośnięte - to po zblendowaniu jajek z bananami należy przelać masę przez drobne sitko, pomagając sobie łyżką. Niemniej nie ma takiej potrzeby, płaskie blaty ciasta również będą odpowiednie.
  3. Dodać suche składniki i blendować przez kilka minut, na jednolitą masę.
  4. Masę podzielić na cztery równe części. Piec każdy z blatów po kolei, w okrągłej formie o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
    Pieczenie blatów jest dość czasochłonne, ponieważ trzeba je piec osobno. Ja używam jednej formy i przygotowuję dwa papiery do pieczenia. Najpierw wykładam formę jednym papierem i wylewam 1/4 masy na środek formy, następnie rozprowadzam ją równomiernie łyżką w taki sposób, aby masa nie stykała się z krawędziami formy (pozostawiam ze 3 mm odstępu od krawędzi formy). Dzięki temu nie trzeba czyścić boków formy po upieczeniu blatu. Po upieczeniu blatu wyjmuję go z piecyka, czekam chwilę aż nieco ostygnie, następnie chwytając za papier (i podkładając nieco ręce pod blat) przenoszę upieczony blat na drewnianą deskę. Ciasto nieco "poci" się pod spodem podczas pieczenia, a drewniana deska pozwala odciągnąć nieco wilgoci. Do formy wkładam drugi z papierów, wylewam masę i wkładam do piecyka. W połowie pieczenia blatu przekładam wcześniej upieczony blat (już bez papieru pod spodem) na talerz. Papier pozostawiam do wyschnięcia, tak aby można go było użyć do następnego blatu. Następnie powtarzam całą operację do upieczenia wszystkich blatów.
  5. Po upieczeniu blatów przygotować krem. Serek mascaropne i śmietanę (muszą być dobrze schłodzone) zmiksować do powstania gładkiego kremu. Dodać syrop klonowy oraz sok z cytryny i miksować do połączenia składników.
  6. Blaty tortu przełożyć kremem, także z wierzchu. Docisnąć lekko każdy z blatów (dociskając najpierw środek), po położeniu na kremie. Tort możemy też "oszpachlować" po bokach, wtedy zostawiamy nieco więcej kremu na wierzch.
    Tort można ozdobić na przykład startą gorzką czekoladą, wiórkami kokosowymi, sezonowymi owocami, pokruszonymi lub zmielonymi orzechami.

Tort na roczek, dwa latka i kolejne urodziny - bez cukru i glutenu

A tu nasza "klockowa rodzinka" załapała się do zdjęcia tortu :-)
Tort na pierwsze, drugie, trzecie urodziny dziecka


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (35)
Aga
Aga
28.02.2018 13:39 odpowiedz
Witam :)
Przymierzam się do zrobienia tortu na roczek Syna. Nigdy wcześniej nie robilam tego typu wypieków, mistrzynią kuchni też nie jestem, ale lubię gotować, szczególnie zdrowo :)
Przepis mi sie bardzo podoba, ale mam do Pani pytanie, czy syrop klonowy moge zastąpić daktylowym (po prostu mam w domu)?
Nie dam rady zrobic tortu w dniu konsumpcji, wiec czy da rade przetrwac jeden dzień w lodówce i będzie nadal smaczny i ładny ?
Pozdrawiam serdecznie :)
BLW papu
BLW papu
28.02.2018 14:40 odpowiedz
Hej :-) Tort jest łatwy w wykonaniu (choć nieco czasochłonny, ze względu na pieczenie blatów osobno), raczej nie może się nie udać. Myślę, że spokojnie nawet Ci, którzy "na codzień" nie robią takich wypieków, powinni sobie bez problemu poradzić.
Odnośnie zamiany syropu - niestety nie próbowałam zrobić kremu na bazie syropu daktylowego, więc ciężko mi powiedzieć. Domowy syrop daktylowy jest dosyć wodnisty i mniej słodki (w stosunku do syropu klonowego), nie wiem jak z kupnym, bo nigdy nie używałam. Raczej pokusiłabym się jednak o kupienie syropu klonowego. Ewentualnie możesz wcześniej wykonać próbę wykonania samego kremu z syropem daktylowym (po prostu z mniejszej ilości składników, np. połowy lub 1/4), aby sprawdzić czy krem z użyciem daktyli będzie dostatecznie słodki i czy nie będzie zbyt lejący się.
Tort jak najbardziej można zrobić wcześniej, nie musi być przygotowany w tym samym dniu co urodziny. Ja piekłam blaty ciasta w piątek, w sobotę zrobiłam krem i złożyłam tort "do kupy", a w niedzielę były urodziny. Tort może spokojnie wytrwać w lodówce nawet do kilku dni.
Koniecznie daj znać, czy tort się udał :-) Pozdrawiam!
Aga
Aga
12.03.2018 13:17 odpowiedz
Tort nie wyszedł tak jak na Pani zdjęciu (niestety)... coś poszło nie tak z ciastem. W smaku dobre, ale nie wyrośnięte. Tak czy siak zrobiłam krem, dodałam wiśnie i cały został zjedzony :)
BLW papu
BLW papu
12.03.2018 17:23 odpowiedz
Ważne jest, aby masa była dobrze zblendowana. A czy przelewałaś masę jajeczno-bananową przez drobne sitko, jak w przepisie? Gdy tak zrobiłam to tort wyszedł jak na zdjęciu, wyrośnięty. Pierwszy tort robiłam bez przelewania masy i blaty dość mocno opadły po wyjęciu z piekarnika. Ale szczerze mówiąc tort z płaskimi blatami był dla mnie atrakcyjniejszy wizualnie ;-) Gdy powtórzyłam tort (na potrzeby zdjęć do przepisu) przelałam dodatkowo masę przez sitko i wtedy ciasto nie opadło. Masę musiałam przelać, bo coś mi do niej wpadło ;-) Tak wyszła wersja bardziej wyrośnięta. Mimo wszystko nie ma to wpływu na smak. Cieszę się, że cały zniknął :-)
Aga
Aga
13.03.2018 08:40 odpowiedz
Przelałam przez sito. Według mnie mógł być to problem złych proporcji składników. Zamiast ważyć, dawałam łyżeczkami i np. po 10 łyżkach mąki kokosowej nie miałam już prawie całego 250g opakowania... coś tutaj poszło nie tak. Ale wyglądał ładnie i wszystkim smakował. :)
Ania
Ania
09.03.2018 13:17 odpowiedz
Upiekłam małą porcję ciasta na próbę i wyszło naprawdę super. Chciałabym zrobić ten tort na urodziny syna, ale będzie około 20 osób i zastanawiam się, czy z tych proporcji będę mogła wszystkich obdzielić? :)
BLW papu
BLW papu
09.03.2018 18:07 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :-) U nas było 15 osób i po torcie urodzinowym została niecała ćwiartka. Ale z tego co kojarzę były jakieś dokładki. Więc na 20 osób powinien starczyć.
Możesz ewentualnie pokusić się o dołożenie jeszcze jednego piętra, czyli powiększyć proporcje o 1/4. Wtedy do ciasta: 1,25 kg obranych bananów, 10 jajek, 25 g kakao, 100 g mąki. Upiecz z tego 5 blatów. Na krem: 625 g serka, 250 g śmietany, 15 łyżek syropu i 2,5 łyżki cytryny.
Marta
Marta
25.03.2018 20:08 odpowiedz
Zamieniłam mąkę kokosową na pszenną i po zblendowaniu bananów z jajami stopniowo dodałam produkty sypkie miksując je. Resztę robiłam wg przepisu, ale wyszły mi takie zakalcowate placki. Co mogło być przyczyną?
BLW papu
BLW papu
26.03.2018 13:34 odpowiedz
Hej Marto, mąka kokosowa o wiele bardziej chłonie wilgoć niż mąka pszenna. To ciasto robione na mące kokosowej i tak jest dość mocno wilgotne, więc podejrzewam że zamiana na mąkę pszenną spowodowała to, że ciasto było po prostu zbyt "mokre", żeby dobrze wyrosnąć i bez zakalca. Z tego też względu nie zamieniałabym mąki kokosowej na inną w tym przepisie.
Jeśli mimo wszystko chcemy próbować z inną maką to najlepiej przetestować wypiek na 1/4 proporcji składników i upiec jeden testowy blat.
Marta
Marta
20.04.2018 10:18 odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam na mące kokosowej i faktycznie wyszło jak ze zdjęcia :) Pozdrawiam.
BLW papu
BLW papu
20.04.2018 14:10 odpowiedz
Cieszę się, że tort się udał :-)
Aneta
Aneta
16.01.2019 09:38 odpowiedz
Czy można ten tort pokryć masa cukrowa?
BLW papu
BLW papu
17.01.2019 14:26 odpowiedz
Hej Aneto, myślę że tak, ale jeśli chcesz obłożyć tort masą cukrową to na wierzch i na boki tortu bezpieczniej nałożyć warstwę kremu maślanego, niż krem z mascarpone i śmietany. Nie jestem pewna, jak zachowa się masa cukrowa nałożona na śmietanę - może zacząć się "pocić" czy rozpuszczać. Można zamiast kremu do przełożenia z mascarpone i śmietany zrobić krem maślany na cały tort i tak będzie prościej - do wykonania tylko jeden krem, a nie dwa :-) Tort przed nałożeniem masy cukrowej powinien być dobrze schłodzony. Na kilka chwil przed nałożeniem masy tort należy wyjąć z lodówki, tak aby masa maślana nieco zmiękła i lepiej przylegała do masy cukrowej.
Aneta
Aneta
20.01.2019 23:32 odpowiedz
Dziękuję tak zrobię :)
Ala
Ala
20.01.2019 21:05 odpowiedz
Zrobiłam dziś tort na urodziny syna. Ale mam dylemat z proporcjami suchych składników. Pisze Pani, że kakao 20 g, czyli 4 kopiaste łyżki, u mnie na wadze 20 g waży jedna łyżka. To samo mąka kokosowa, 80 g to dosłownie kilka łyżek. Finalnie dodałam składniki zgodnie z wagą i ciasto wyszło pyszne. Ale mam pytanie czy te ilości są poprawne czy ja czegoś nie ogarniam? ;) Pozdrawiam
BLW papu
BLW papu
22.01.2019 09:28 odpowiedz
Hej Ala, dzięki za zwrócenie uwagi :-) Usunęłam ze składników "przeliczniki" na łyżki, żeby nie wprowadzać w błąd. Cieszę się, że tort wyszedł pyszny, pozdrawiam!
TheGirlInTheBox
TheGirlInTheBox
03.06.2019 22:57 odpowiedz
Czesc, robiłam ten tort rok temu wg łyżkowych przeliczników i wyszedl super. Czy pamiętasz może jeszcze te łyżkowe przeliczniki? Chętnie powtórze :)
BLW papu
BLW papu
06.06.2019 19:21 odpowiedz
20 g kakao - ok. 4 średnio czubate łyżki, 80 g mąki kokosowej - ok. 16 średnio czubatych łyżek.
Mimo wszystko zachęcam do zważenia ;-)
Alka
Alka
15.02.2019 20:16 odpowiedz
Zrobiłam tort na próbę przed urodzinami córki. Smak dobry, ale masa wyszła mi strasznie lejąca. Dosłownie spływa z tortu :(. Co mogłam zrobić nie tak? Może za słabo zmiksowane?
BLW papu
BLW papu
15.02.2019 21:19 odpowiedz
Alka jakiej śmietany użyłaś (ile procent i jaki skład)? Czasem wiele może zależeć od samych składników. Aby ratować sytuację próbowałabym miksować masę dłużej / na większych obrotach, ewentualnie dodać też do miksowania więcej schłodzonej śmietany. Pozdrawiam!
Alka
Alka
17.02.2019 05:08 odpowiedz
Dziękuję za szybką odpowiedź. Użyłam śmietany 35% z Piątnicy. Zrobię jeszcze raz na próbę sam krem z polowy składników i spróbuję dłużej miksować. Na szczęście tort zszedł cały mimo mniejszej ilości kremu (bo część spłynęła) i wszystkim smakował :). Moja córcia też się zajadała :).
BLW papu
BLW papu
20.02.2019 12:05 odpowiedz
Cieszę się, że mimo wszystko tort smakował :-) Może to kwestia śmietany? Ja staram się wybierać takie, które mają w składzie tylko śmietankę i kultury bakterii mlekowych. Te z Piątnicy raczej omijam ;-)
Marta D.
Marta D.
04.03.2019 18:17 odpowiedz
A czy do środka próbowała Pani dać jakieś owoce? Jakie mógłby się nadać? W zasadzie teraz to jest opcja tylko mrożonych malin, wiśni, truskawek i jagód czy puszkowych brzoskwiń? Czy to by smakiem pasowało?
BLW papu
BLW papu
05.03.2019 10:23 odpowiedz
Nie próbowałam, ale myślę, że spokojnie można się o to pokusić :-) Owoce dodałabym do warstwy kremowej i udokorowałabym nimi tort na wierzchu. Myślę, że wszystkie wymienione owoce pasowałyby smakowo. Problem tylko w tym, że teraz pozostaje w zasadzie opcja mrożonych owoców, a tych bym raczej nie polecała do dekorowania tortu na wierzchu, bo zwyczajnie się "rozciapciają". Do dekoracji można użyć też owoców liofilizowanych (z tym że to dość duży wydatek, ale z drugiej strony raz na rok) lub z puszki (brzoskwinie myślę że smakowo jak najbardziej OK). W marketach co prawda możemy o tej porze roku kupić świeże truskawki czy maliny, ale szczerze mówiąc nieufnie podchodzę do tego typu produktów - zapewne nie są hodowane w naturalnych warunkach.
Można też zrobić owocowo-śmietankowy krem. W tym roku na 3-cie urodziny robiłam tort kokosowy z kremem malinowym na bazie mascarpone, jeszcze nie zdążyłam opublikować przepisu na blogu. Do wykonania kremu malinowego użyłam 300 g serka mascarpone, 400 g śmietany (może być 30% lub 36%), 250 g malin (mrożonych), 15 łyżek syropu klonowego. Serek mascaropne i śmietana muszą być dobrze schłodzone. Jeśli używamy mrożonych malin, należy je wcześniej rozmrozić (soku nie odlewamy). Z tym że ten tort kokosowo-malinowy był nieco mniejszy (trzy blaty zamiast czterech), więc pewnie trzeba byłoby zwiększyć ilość składników, aby kremu wystarczyło na cały tort. Maliny najpierw należy zblendować (razem z sokiem, który puściły po rozmrożeniu) i przecedzić przez drobne sitko. Mascarpone i śmietanę zmiksować na krem, następnie miksując dodawać stopniowo zblendowane i przecedzone maliny oraz syrop klonowy.
AgaBe
AgaBe
03.04.2019 20:14 odpowiedz
Czy można czymś zastąpić banany? Synek ma na nie uczulenie... :(
BLW papu
BLW papu
04.04.2019 13:57 odpowiedz
AgaBe, będzie trudno, bo banany stanowią tu w zasadzie podstawę ciasta. Zapraszam Cię na bloga w przyszłym tygodniu, będę publikować przepis na inny tort bez cukru i glutenu - malinowo-kokosowy, bez bananów :-)
MamaAdama
MamaAdama
17.04.2019 19:54 odpowiedz
Rewelacyjny!!!
BLW papu
BLW papu
18.04.2019 11:39 odpowiedz
Dziękuję za opinię, też uwielbiam ten tort :-)
Kasia
Kasia
22.04.2019 08:12 odpowiedz
Ja, beztalencie kuchenne ogłasza wszem i wobec, że tort mi wyszedł!
Banalnie prosty, genialny w smaku.
Cała rodzina pukała się w głowę kiedy uparłam się, że upiekę mojej córce tort na roczek.
Potem podejrzliwie próbowali i każdy, każdy był miło zaskoczony smakiem!
Polecam :-)
BLW papu
BLW papu
22.04.2019 13:48 odpowiedz
Bardzo, bardzo cieszą mnie takie komentarze :-) Kasiu na następny roczek polecam tort kokosowo-malinowy bez cukru i glutenu :-)
Kasia
Kasia
30.06.2019 11:50 odpowiedz
Zrobiłam, wyszedł pyszny. Nie spodziewałam się takiego efektu z bananów i mąki kokosowej:D
Kinga
Kinga
10.07.2019 13:50 odpowiedz
Witam, czy tort wyjdzie również w tortownicy o średnicy 28cm czy należy zwiększyć ilość składników? *głownie chodzi mi o blaty
BLW papu
BLW papu
11.07.2019 12:47 odpowiedz
Hej Kingo, proponuję zwiększyć ilość składników (zarówno na blaty jak i krem). Możesz skorzystać z tego przelicznika foremek, wystarczy że foremkę z przepisu ustawisz na tortownicę o średnicy 24 cm, a w polu "Twoja foremka" ustawisz tortownicę i podasz średnicę 28 cm. Z ciekawości przeliczyłam same składniki na blaty i wyszło mi tak:
banany: 1,36 kg
jajka: 10,89 szt.
kakao: 27,22 g
mąka kokosowa : 108,89 g
soda oczyszczona: 2,72 łyżeczki (13,6 ml)
Zaokrągliłabym to do odpowiednio: 1,25 kg; 10 szt; 25 g; 100 g; 2,5 łyżeczki, czyli w sumie zwiększyłabym ilość składników o 1/4. Składniki na krem również proponuję zwiększyć w podobny sposób.
 
Kloti
Kloti
03.08.2019 21:13 odpowiedz
Pyszny tort, rodzica z rezerwą podchodziła - jak to tort bez cukru? I byli mile zaskoczeni :D
Dorota
Dorota
22.08.2019 23:26 odpowiedz
Bardzo dobry tort :) chociaż ja dodałam 5 łyżek syropu klonowego i uważam, że więcej nie potrzeba bo i tak jest słodki. Dziękuję za przepis :)
  Dodaj komentarz