Muffinki gruszkowe z amarantusem, bezglutenowe

  • Czas przygotowania:
    15 min
  • Czas gotowania:
    30 min
  • Łączny czas:
    45 min
  • Liczba porcji:
    12
Muffinki gruszkowe z amarantusem, bez glutenu
 

Puszyste, mięciutkie i wilgotne babeczki, naładowane gruszkami i poppingiem z ziaren amarantusa. Lekko słodkie dzięki owocom, choć dominuje w nich charakterystyczny smak amarantusa. To propozycja na smaczne, sycące i pożywne śniadanko - choć u nas babeczki podjadamy czasami przez cały dzień ;-)  Dzięki gruszkom i amarantusowi muffinki są pełne witamin, minerałów i cennych dla organizmu składników.
Muszę przyznać, że amarantusa odkryłam dopiero przy BLW, wcześniej nie znałam tego zboża. A jak się okazuje jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata, która w XXI wieku przeżywa swój renesans. Amarantus to zboże bezglutenowe, o wiele bardziej odżywcze niż dobrze nam znana pszenica, żyto czy jęczmień. To bogate źródło żelaza, magnezu, wapnia, błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych. Spożywanie amarantusa dobroczynnie wpływa między innymi na układ trawienny, układ nerwowy, serce czy układ kostny. Zboże to jest polecane przez lekarzy zwłaszcza matkom karmiącym oraz dzieciom.
Co do gruszek zaś lista ich właściwości zdrowotnych jest nie mniej długa. Choć i tak wymieniając zalety poprzednika starałam się ograniczać, by wstęp nie był zbyt długi :-) Dość powiedzieć, że gruszki dbają o mózg, pamięć, koncentrację, wzrok oraz układ trawienny. Gruszki mają także właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, dlatego warto po nie sięgać w czasie infekcji.



Dla kogo?
7m+

Składniki na muffinki gruszkowe z amarantusem:
  • 3 średnie gruszki
    (ok. 450 g)
  • 1/2 średniego banana, dojrzałego
    (ok. 80 g)
  • 50 g amarantusa ekspandowanego
    (ok. 2 i 1/2 szklanki)
  • 2 jajka
  • 60 g mąki gryczanej
    (niecała 1/2 szklanki)
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania foremek

Przepis na muffinki gruszkowe z amarantusem:
  1. Przygotowujemy foremki na muffinki - smarujemy je (lub papilotki) olejem kokosowym lub masłem klarowanym.
    Z podanych proporcji przygotowuję 12 muffinek.
  2. Jajka wbijamy do naczynia blendera. Do jajek dodajemy obraną połówkę banana oraz obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki. Wszystko razem blendujemy na gładką masę.
    Jeśli nie mamy pod ręką blendera, możemy jajka rozbełtać widelcem, a banana i gruszki rozgnieść widelcem na gładką masę, następnie dokładnie wymieszać wszystko razem.
  3. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
  4. Do masy jajkowo-owocowej dodajemy amarantusa ekspandowanego i mieszamy składniki.
  5. Dodajemy mąkę i mieszamy wszystko razem.
  6. Masę przekładamy łyżką równomiernie do foremek na muffinki.
  7. Pieczemy w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem przez 25 minut. Po 25 minutach wyłączamy grzanie i trzymamy babeczki jeszcze przez około 5 minut w pierkarniku. Po wyjęciu z piecyka czekamy do ostygnięcia muffinek.

Muffinki z gruszek i amarantusa ekspandowanego - składniki
Babeczki gruszkowe z amarantusem ekspandowanym, bez glutenu
Puszyste muffinki gruszkowe z amarantusem, bezglutenowe


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (16)
Kinia
Kinia
18.11.2017 22:23 odpowiedz
Czy amarantus można czymś zastąpić?
BLW papu
BLW papu
19.11.2017 09:45 odpowiedz
Kiniu, nie próbowałam jeszcze, ale może innymi ziarnami ekspandowanymi? Na przykład jaglanymi (choć te ziarenka są trochę większe niż popping z amarantusa). Hmm, chyba sama pokuszę się o sprawdzenie :)
Kala
Kala
28.02.2018 11:14 odpowiedz
Czy może być zwykla mąką pszenną?
BLW papu
BLW papu
28.02.2018 12:44 odpowiedz
Tak, można. Tylko wtedy nie będą już bezglutenowe.
Maja
Maja
07.03.2018 22:16 odpowiedz
czy zamiast mąki gryczanej można dać kokosową?
BLW papu
BLW papu
07.03.2018 23:05 odpowiedz
Myślę, że tak, ale dałabym jej mniej, bo mąka kokosowa bardziej zagęści masę niż gryczana.
Magdalena
Magdalena
24.03.2018 10:00 odpowiedz
Zrobiłam i musiałam wszystko wyrzucić do śmietnika i na szybko robić dziecku kaszkę:/ to była jedna wielka ciapa , w ogóle nie miały konsystencji ciasta tak jak u Pani na zdjęciu. Robiłam wszystko tak jak było w przepisie, więc nie wiem co poszło nie tak, ale drugi raz już nie spróbuję:/
BLW papu
BLW papu
24.03.2018 13:11 odpowiedz
Hej Magdaleno, przykro mi że muffinki nie wyszły :-( Czy ważyłaś wszystkie składniki? Waga owoców, która jest podana w przepisie, to waga gruszek i bananów jeszcze przed obraniem ich ze skórki (i przed wykrojeniem środków z gruszek).
Czy upiekłaś babeczki? Czy widząc konsystencję ciasta zrezygnowałaś z pieczenia? Ciasto przed upieczeniem może wydawać się trochę lejące. Aby zagęścić bardziej ciasto można dodać więcej amarantusa lub mąki. Może gruszki były mocno wodniste?
Robiłam te muffinki kilka razy i zawsze wychodziły, dlatego tak podpytuję, bo jestem ciekawa co mogło pójść nie tak.
Mimo wszystko po upieczeniu, nawet jeśli konsystencja nie jest w pełni zadowalająca, a nie lubimy wyrzucać jedzenia - ciasto można nadal jeść, jeśli oczywiście jego smak nam odpowiada.
Magdalena
Magdalena
24.03.2018 18:43 odpowiedz
Nie ważyłam owoców aż tak dokładnie. Może faktycznie było za dużo gruszki i dlatego wyszły takie mokre, jakby surowe. Też nie lubię wyrzucać jedzenia i nie raz zjadam nawet jeżeli coś nie wyjdzie ale tego nie dało się nawet zjeść bo wszystko się przykleiło i przy próbie wyciągnięcia z foremek po prostu się rozwalalo a foremki były wysmarowane tłuszczem. Zresztą smak też mi nie bardzo odpowiadał. Właściwie, jak dla mnie, to nie miały żadnego smaku.
Kasia
Kasia
05.09.2018 20:02 odpowiedz
A czym zastąpić jajko żeby muffinki się udały?
BLW papu
BLW papu
10.09.2018 15:01 odpowiedz
Hej Kasiu, trudno mi doradzić, bo nie używałam jeszcze zamiennika dla jajek :-( Chyba najpopularniejszy zamiennik jajka to siemię lniane (zmielone). 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej lub gorącej wody należy dobrze wymieszać i wstawić na kilka minut do lodówki. Taka proporcja powinna zastąpić jedno jajko. Alergicy zastępują też  jajka np. bananami (mus z 1/2 dojrzałego banana = 1 jajko), musem z jabłek (1/4 szklanki = 1 jajko), musem z dyni (1/4 szklanki = 1 jajko). Jeśli będziesz próbowała upiec te muffinki z zamiennikiem, daj proszę znać jak wyszło! :-)
Bedka
Bedka
22.11.2018 10:22 odpowiedz
Witam, czy waga amarantusa to na pewno tak jak jest podane? Bo jest napisane że to 2,5 szklanki a mąki jest 10g więcej i podane, że to pół szklanki. Troszkę duża różnica
BLW papu
BLW papu
22.11.2018 15:26 odpowiedz
Tak, waga jest dobrze podana :-)
pigmalion0
pigmalion0
23.06.2019 22:10 odpowiedz
Bardzo fajny przepis, córka (10m) się zajadała. Świetnie sprawdza się jako przekąska w podróży lub na spacerze. Dzięki!
Hana
Hana
15.09.2019 22:23 odpowiedz
Zrobiłam, właśnie jestem po konsumpcji, delikatna, mieciutka babeczka o smaku gruszki, choc moje gruszki były ze sklepu, pewnie ogrodowe lepiej by smakowały, bo użyte przeze mnie niestety smakowały jak papier. natomiast sama babeczka naprawde godna polecenia i spiesze zachecic niezdecydowanych lub wystraszonych komentarzem Magdaleny, bo naprawde warto :) mysle, ze kolejne babeczki przekroje i posmaruje np musem z jablka :)
BLW papu
BLW papu
16.09.2019 11:21 odpowiedz
Hej Hana, dziękuję za komentarz :-) Cieszę się, że wyszły i smakowały. Pomysł z przekrojeniem i dodaniem musu z jabłek - świetny! Pozdrowienia :-)
  Dodaj komentarz