Amarantuski - najprostsze i zdrowe ciasteczka #2
-
Czas przygotowania:
5 min
-
Czas gotowania:
15 min
-
Łączny czas:
20 min
-
Liczba porcji:
15
Kolejne po domowych sezamkach, błyskawiczne i dwuskładnikowe ciasteczka - z bananów i poppingu z amarantusa. Są banalne w wykonaniu, może je zrobić nawet dziecko :-) Mój maluch zajada się tymi ciasteczkami niemal od początku BLW - był to pierwszy mój pierwszy wypiek dla niemowlaka. Śmiem twierdzić, że amarantuski mają swój udział w nauce pełzania, a następnie stawania i chodzenia - gdy tylko dziecię zobaczyło ciasteczka na horyzoncie to zachowywało się jak Kung Fu Panda ;-)
Amarantus to skarbnica dobrze przyswajalnego białka, aminokwasów i wapnia. Amarantus jest także bogaty w żelazo, magnez, witaminę E oraz witaminy z grupy B, błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze. Nie można nie wspomnieć także o skwalenie - składniku, który często określa się mianem naturalnego antybiotyku, ze względu na jego antybakteryjne i antygrzybicze właściwości. Amarantus jest bardziej odżywczy niż na przykład pszenica, a na dodatek nie zawiera glutenu.
Jeśli w domu zalegają Wam dojrzałe banany, to jest to idealny sposób na ich przetworzenie. Im bardziej dojrzałe banany (z brązowymi plamkami), tym słodsze wyjdą amarantuski.
Dla kogo?
6m+, ale nie w ramach pierwszych posiłków (zobacz co podawać na początek rozszerzania diety niemowlaka).
Składniki na amarantuski - proste i zdrowe ciasteczka:
- 200 g obranych, dojrzałych bananów
(ok. 2 średnie banany) - 40 g amarantusa ekspandowanego
(około 2 niepełne szklanki) - olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania papieru do pieczenia
Przepis na amarantuski - proste i zdrowe ciasteczka:
- Przygotowujemy blachę - wykładamy papier do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym lub masłem klarowanym.
- Rozgniatamy banany widelcem na w miarę gładką masę. Dodajemy popping z amarantusa i mieszamy składniki.
- Nastawiamy piekarnik na 170 stopni z włączonym termoobiegiem.
- Wykładamy masę na blachę, formując płaskie ciasteczka.
1 lekko czubata łyżka = 1 ciasteczko - wychodzi około 15 ciastek - Pieczemy w 170 stopniach z włączonym termoobiegiem około 15 minut, do wyraźnego zarumienienia brzegów. Po wyjęciu z piekarnika czekamy do ostygnięcia amarantusków.