Placki jaglano-dyniowe, bezglutenowe
-
Czas przygotowania:
30 min
-
Czas gotowania:
25 min
-
Łączny czas:
55 min
-
Liczba porcji:
12
Kolejny po plackach z suszonymi morelami i muffinkach owsianych pomysł na wykorzystanie dyni, naszego polskiego superfood :) Sezon w pełni, więc dodaję dynię gdzie się da. Tu dynia występuje w wersji lekko słodkiej, z wartościową i bardzo odżywczą kaszą jaglaną, wzmacniającą organizm (podobnie jak dynia). Jeśli nie przepadacie za smakiem dyni to mam dobrą wiadomość - w ogóle jej nie czuć w tych plackach, dlatego jest to dobry patent do przemycania zalet tego warzywa do naszej diety :)
Placuszki są delikatne i miękkie w środku, a mąka kokosowa nadaje im fajnej konsystencji i posmaku. Smakują tak samo dobrze od razu po upieczeniu, jak i następnego dnia po odgrzaniu na patelni. U nas najczęściej serwuję je na śniadanie lub przekąskę między śniadaniem a obiadem, ale sprawdzą się także jako kolacja lub obiad na słodko.
Dla kogo?
6m+, ale nie w ramach pierwszych posiłków (zobacz co podawać na pierwsze posiłki niemowlaka).
Składniki na bezglutenowe placki jaglano-dyniowe:
- 75 g kaszy jaglanej, nie ugotowanej (niecała 1/2 szklanki)
LUB
250 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 i 2/3 szklanki) - 100 g musu z dyni
(niecała 1/2 szklanki) - 1 średni banan, dojrzały
(ok. 150 g) - 1 jajko
- 70 g musu daktylowego
(ok. dwie bardzo czubate / kopiaste łyżki) - 40 g mąki kokosowej
(ok. 1/2 szklanki) - cynamon - duża szczypta
- olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania papieru do pieczenia
Przepis na bezglutenowe placki jaglano-dyniowe:
- Ugotować kaszę jaglaną - niepełną szklankę wody zagotować, następnie wrzucić do niej kaszę i gotować na minimalnym ogniu przez ok. 15 minut lub do wchłonięcia wody. Przed ugotowaniem kaszy należy kilkukrotnie przepłukać ją pod zimną wodą, a następnie obficie przelać wrzątkiem - dzięki temu pozbędziemy się goryczkowego posmaku.
- Przygotować blachę - wyłożyć ją papierem do pieczenia i nasmarować olejem kokosowym lub masłem klarowanym.
- Jajko wbić do naczynia blendera. Dodać cynamon, mus z dyni, mus daktylowy i banana. Wszystko razem zblendować.
- Przestudzoną kaszę jaglaną dodać do masy plackowej i zblendować na gładko.
- Nastawić piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
- Do masy plackowej dodać mąkę kokosową i wymieszać składniki.
- Masę plackową wyłożyć na blachę, formując placuszki.
1 bardzo czubata łyżka (ociekająca masą) = 1 placek - wychodzi około 12 placków.
Jeśli zostaje mi jeszcze masa, dokładam ją równomiernie do każdego placka, tak aby zmieścić się na jednej blaszce. - Piec przez 22-25 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem, do zarumienienia. Jeśli podczas pieczenia placki z tyłu blachy rumienią się bardziej niż te z przodu - przełożyć blachę tył na przód po około 10 minutach pieczenia. Po 15 minutach pieczenia przełączyć piekarnik na grzanie od dołu, również z termoobiegiem.
- Po wyjęciu blachy z piekarnika poczekać na ostudzenie placuszków, aby stały się bardziej zwarte i łatwiejsze w zdejmowaniu.