Mus z daktyli i syrop daktylowy

naturalne zamienniki cukru


Zdrowe zamienniki cukru - mus i syrop z daktyli
 

Zdrowy dodatek do wypieków, deserów, dań i napoi. Tego naturalnego składnika używam zamiast cukru, kiedy ma być słodko - głównie do placków, ciasta naleśnikowego lub słodkich wypieków.



Dla kogo?
6m+

Składniki na mus i syrop z daktyli:
  • woda

Przepis na mus i syrop z daktyli:
  1. Daktyle wsypujemy do głębokiego naczynia - garnka lub miski.
  2. Zalewamy daktyle przegotowaną, gorącą wodą - tak, aby wszystkie były przykryte wodą. Odstawiamy na przynajmniej kilka godzin lub na przykład na całą noc.
  3. Woda z namoczonych daktyli to syrop daktylowy, który zlewamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
  4. Wymoczone daktyle blendujemy. Jeśli blender nie radzi sobie z daktylami (jak w moim przypadku) - rozgniatamy je widelcem na w miarę jednolitą masę. Im dłużej daktyle są wcześniej moczone, tym łatwiej jest je później rozgnieść.
    Mus daktylowy jest gotowy - wystarczy przełożyć go do słoika i przechowywać w lodówce.

Mus i syrop daktylowy - składniki
Słodki mus z daktyli i syrop daktylowy


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (2)
Kasia
Kasia
22.03.2018 08:04 odpowiedz
Witam,
jak dlugo mozna przechowywac mus i syrop?
BLW papu
BLW papu
22.03.2018 09:24 odpowiedz
Najlepiej po prostu spróbować czy się nie popsuł. U mnie nigdy za długo nie stoi, ale myślę że tydzień, a nawet dłużej spokojnie.
  Dodaj komentarz