Sezamki - najprostsze i zdrowe ciasteczka #1
-
Czas przygotowania:
5 min
-
Czas gotowania:
15 min
-
Łączny czas:
20 min
-
Liczba porcji:
12
Dwuskładnikowe, błyskawiczne ciasteczka, do zrobienia w 5 minut (nie licząc czasu pieczenia). Chrupiące, choć nie twarde, smakują i wyglądają jak sezamki. Ten przepis to słodka porcja cennych minerałów (m. in. żelaza, wapnia, magnezu), witamin A, B i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. Nasiona sezamu zawierają także przeciwutleniacze, wspierają układ odpornościowy i mają właściwości antynowotworowe. Domowe sezamki to także świetny sposób na przetworzenie zalegających w kuchni, dojrzałych bananów :-) Im bardziej dojrzały banan (z brązowymi plamami), tym słodsze wyjdą ciasteczka.
U nas sezamki niezmiennie cieszą się powodzeniem od okolic 9 miesiąca - w formie dodatku do śniadania, przekąski, jako coś do zabrania w teren. Lub jako małe co nieco dla "starych" :-)
Dla kogo?
9m+
Sezam jest pokarmem dość silnie alergizującym, dlatego też na początku podajemy go dziecku w małych ilościach i obserwujemy, czy nie występuje reakcja alergiczna.
Składniki na sezamki - proste i zdrowe ciasteczka:
- 1 średni banan, dojrzały
(ok. 160 g) - 80 g sezamu *
(lekko ponad 1/2 szklanki) - olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania papieru do pieczenia
Przepis na sezamki - proste i zdrowe ciasteczka:
- Przygotowujemy blachę - wykładamy papier do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym lub masłem klarowanym.
- Rozgniatamy banana widelcem na w miarę gładką masę. Dodajemy sezam i mieszamy składniki.
- Nastawiamy piekarnik na 170 stopni z włączonym termoobiegiem.
- Wykładamy masę na blachę, formując płaskie ciasteczka.
1 lekko czubata łyżka = 1 ciasteczko - wychodzi około 12 ciastek - Pieczemy w 170 stopniach z włączonym termoobiegiem przez 15-20 minut, do wyraźnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika czekamy do ostygnięcia sezamków.