Placki dyniowo-morelowe, bezglutenowe

  • Czas przygotowania:
    15 min
  • Czas gotowania:
    20 min
  • Łączny czas:
    35 min
  • Liczba porcji:
    12
Pieczone placki z dyni i moreli suszonych - na słodko, bez cukru
 

Dynia w wersji na słodko w pieczonych plackach. Jedyne słowa mojego malucha, jakie słyszę podczas konsumpcji tych placuszków, to naglące "jesce!" :) Nawet jak jeszcze konsumowany placuszek nie zdąży zniknąć w całości. Są pyszne i zdrowe, a swoją słodycz zawdzięczają bananowi i suszonym morelom. Morele mogą być zresztą opcjonalne, bo i bez nich placuszki są smaczne (choć już nie tak słodkie). Gwarantuję, że zarówno maluchy jak i duzi (i nie mówię tu o dzieciach) pokochają te bezglutenowe placuszki.
Dzięki zawartości dyni wzmocnimy nimi odporność i dostarczymy szereg witamin, minerałów, błonnika i innych składników, mających dobroczynny wpływ na zdrowie i organizm. Dodając do placuszków suszone morele dodatkowo zwiększymy ilość beta-karotenu, obecnego również w dyni. Beta-karoten to silny przeciwutlaniacz, chroniący przed działaniem wolnych rodników. Oprócz tego wspomaga między innymi prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Tak więc jedzmy na zdrowie! :)



Dla kogo?
6m+, ale nie w ramach pierwszych posiłków (zobacz: pierwsze posiłki BLW, czyli czym rozszerzać dietę niemowlaka).

Składniki na bezglutenowe placki dyniowo-morelowe:
  • 1 średni banan, dojrzały
    (ok. 160 g)
  • 1 jajko
  • 200 g musu z dyni
    (niepełna szklanka)
  • 25 g suszonych moreli, niesiarkowanych
    (ok. 3 sztuki)
  • 60 g mąki gryczanej
    (ok. 1/3 szklanki)
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania papieru do pieczenia

Przepis na bezglutenowe placki dyniowo-morelowe:
  1. Morele posiekać na drobne kawałki.
  2. Jajko wbić do głębszego naczynia i rozbełtać widelcem.
  3. Przygotować blachę - wyłożyć ją papierem do pieczenia i nasmarować olejem kokosowym lub masłem klarowanym. Nastawić piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
  4. Banana rozgnieść widelcem na w miarę gładką masę, następnie dodać do jajka i rozbełtać razem z jajkiem.
  5. Dodać mus z dyni razem z morelami i wymieszać. Morele trzeba nieco porozdzielać łyżką, jeśli posklejały się w większe kupki.
  6. Dodać mąkę i wymieszać składniki.
  7. Masę plackową wyłożyć na blachę, formując placuszki.
    1 czubata łyżka = 1 placek - wychodzi około 12 placków.
  8. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem, do zarumienienia.

Placki dyniowo-morelowe
Placuszki z dyni i moreli suszonych, na słodko, z piekarnika
Pieczone placki dyniowe na słodko


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (2)
Agata
Agata
06.03.2021 21:58 odpowiedz
Czy zamiast maki gryczanej mozna uzyc kukurydzianej?
BLW papu
BLW papu
08.03.2021 17:00 odpowiedz
Można.
  Dodaj komentarz