Placki dyniowo-morelowe, bezglutenowe
-
Czas przygotowania:
15 min
-
Czas gotowania:
20 min
-
Łączny czas:
35 min
-
Liczba porcji:
12
Dynia w wersji na słodko w pieczonych plackach. Jedyne słowa mojego malucha, jakie słyszę podczas konsumpcji tych placuszków, to naglące "jesce!" :) Nawet jak jeszcze konsumowany placuszek nie zdąży zniknąć w całości. Są pyszne i zdrowe, a swoją słodycz zawdzięczają bananowi i suszonym morelom. Morele mogą być zresztą opcjonalne, bo i bez nich placuszki są smaczne (choć już nie tak słodkie). Gwarantuję, że zarówno maluchy jak i duzi (i nie mówię tu o dzieciach) pokochają te bezglutenowe placuszki.
Dzięki zawartości dyni wzmocnimy nimi odporność i dostarczymy szereg witamin, minerałów, błonnika i innych składników, mających dobroczynny wpływ na zdrowie i organizm. Dodając do placuszków suszone morele dodatkowo zwiększymy ilość beta-karotenu, obecnego również w dyni. Beta-karoten to silny przeciwutlaniacz, chroniący przed działaniem wolnych rodników. Oprócz tego wspomaga między innymi prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Tak więc jedzmy na zdrowie! :)
Dla kogo?
6m+, ale nie w ramach pierwszych posiłków (zobacz: pierwsze posiłki BLW, czyli czym rozszerzać dietę niemowlaka).
Składniki na bezglutenowe placki dyniowo-morelowe:
- 1 średni banan, dojrzały
(ok. 160 g) - 1 jajko
- 200 g musu z dyni
(niepełna szklanka) - 25 g suszonych moreli, niesiarkowanych
(ok. 3 sztuki) - 60 g mąki gryczanej
(ok. 1/3 szklanki) - olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania papieru do pieczenia
Przepis na bezglutenowe placki dyniowo-morelowe:
- Morele posiekać na drobne kawałki.
- Jajko wbić do głębszego naczynia i rozbełtać widelcem.
- Przygotować blachę - wyłożyć ją papierem do pieczenia i nasmarować olejem kokosowym lub masłem klarowanym. Nastawić piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
- Banana rozgnieść widelcem na w miarę gładką masę, następnie dodać do jajka i rozbełtać razem z jajkiem.
- Dodać mus z dyni razem z morelami i wymieszać. Morele trzeba nieco porozdzielać łyżką, jeśli posklejały się w większe kupki.
- Dodać mąkę i wymieszać składniki.
- Masę plackową wyłożyć na blachę, formując placuszki.
1 czubata łyżka = 1 placek - wychodzi około 12 placków. - Piec około 15-20 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem, do zarumienienia.