Placki owsiano-marchewkowe

na słodko

  • Czas przygotowania:
    20 min
  • Czas gotowania:
    20 min
  • Łączny czas:
    40 min
  • Liczba porcji:
    12
Pieczone placki owsiane z marchewką - na słodko, bez cukru
 

Pieczone, owsiane placuszki z marchewką to kopalnia zdrowia tylko z czterech składników. Placuszki są sycące, odżywcze, lekko wilgotne i słodkie, choć bez cukru. Najlepiej smakują na ciepło, po wyjęciu z piekarnika, ale można je także przechować w lodówce i podgrzać przed podaniem (w piekarniku lub na małym ogniu na patelni). Placuszki świetnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja lub przekąska - nie tylko w domu, także w terenie :)
Płatki owsiane warto jeść ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Zawierają one mnóstwo witamin i pierwiastków, a to wszystko w otoczce wartościowych tłuszczy, błonnika i węglowodanów. Z kolei marchew należy do warzyw o najwyższych właściwościach leczniczych. Marchew działa na nasz organizm wzmacniająco, regulująco, oczyszczająco i regenerująco. Poza imponującymi właściwościami płatki owsiane i marchew są także... tanie, co cieszy wszystkie tygryski, które nie lubią wydawać fortuny na domowe gotowanie :-)



Dla kogo?
6m+, ale nie w ramach pierwszych posiłków (zobacz co podawać na pierwsze posiłki niemowlęcia).

Składniki na placki owsiano-marchewkowe:
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
    (1 szklanka)
  • 3 średnie marchewki
    (ok. 200 g)
  • 2 średnie banany, dojrzałe
    (ok. 350 g)
  • 2 jajka
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania papieru do pieczenia

Przepis na placki owsiano-marchewkowe:
  1. Jajka wbić do głębszego naczynia i rozbełtać widelcem.
  2. Obrać marchewki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki.
  3. Banany rozgnieść widelcem na w miarę gładką masę.
  4. Banany, startą marchewkę oraz płatki owsiane dodać do jajek, wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić na około 10 minut, aby płatki wchłonęły nieco wilgoci.
  5. Nastawić piekarnik (180 stopni, termoobieg) i przygotować blachę - wyłożyć ją papierem do pieczenia i nasmarować olejem lub masłem.
  6. Masę plackową wyłożyć na blachę, formując placuszki.
    1 bardzo czubata łyżka = 1 placek - wychodzi około 12 placków.
  7. Piec około 20 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem, do zarumienienia.

Placki owsiano-marchewkowe
Placuszki owsiane z marchewką, na słodko, z piekarnika
Placuszki owsiane z marchewką

Przepis w języku angielskim: BLW Carrot and oat fritters


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (4)
Agnieszka
Agnieszka
19.05.2021 17:41 odpowiedz
Jak długo można przechowywać takie ciasteczka? :)
BLW papu
BLW papu
20.05.2021 12:23 odpowiedz
Trudno mi powiedzieć, bo u nas znikają w max 1-2 dni ;-) Ale myślę że spokojnie do kilku dni mogą w lodówce poleżeć.
Natalia
Natalia
18.11.2021 13:09 odpowiedz
Czy można upiec na patelni z malutką ilością oleju kokosowego ?
BLW papu
BLW papu
23.11.2021 14:19 odpowiedz
Można spróbować, tylko patelnia musi być dobrze rozgrzana.
  Dodaj komentarz