Placki owsiano-marchewkowe
  • Czas przygotowania:
    20 min
  • Czas gotowania:
    20 min
  • Łączny czas:
    40 min
  • Liczba porcji:
    12

 

Pieczone, owsiane placuszki z marchewką to kopalnia zdrowia tylko z czterech składników. Placuszki są sycące, odżywcze, lekko wilgotne i słodkie, choć bez cukru. Najlepiej smakują na ciepło, po wyjęciu z piekarnika, ale można je także przechować w lodówce i podgrzać przed podaniem (w piekarniku lub na małym ogniu na patelni). Placuszki świetnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja lub przekąska - nie tylko w domu, także w terenie :)
Płatki owsiane warto jeść ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Zawierają one mnóstwo witamin i pierwiastków, a to wszystko w otoczce wartościowych tłuszczy, błonnika i węglowodanów. Z kolei marchew należy do warzyw o najwyższych właściwościach leczniczych. Marchew działa na nasz organizm wzmacniająco, regulująco, oczyszczająco i regenerująco. Poza imponującymi właściwościami płatki owsiane i marchew są także... tanie, co cieszy wszystkie tygryski, które nie lubią wydawać fortuny na domowe gotowanie :-)


Dla kogo?
6m+, ale nie w ramach pierwszych posiłków (zobacz co podawać na pierwsze posiłki niemowlęcia).

Składniki na placki owsiano-marchewkowe:
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
    (1 szklanka)
  • 3 średnie marchewki
    (ok. 200 g)
  • 2 średnie banany, dojrzałe
    (ok. 350 g)
  • 2 jajka
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania papieru do pieczenia

Przepis na placki owsiano-marchewkowe:
  1. Jajka wbić do głębszego naczynia i rozbełtać widelcem.
  2. Obrać marchewki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki.
  3. Banany rozgnieść widelcem na w miarę gładką masę.
  4. Banany, startą marchewkę oraz płatki owsiane dodać do jajek, wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić na około 10 minut, aby płatki wchłonęły nieco wilgoci.
  5. Nastawić piekarnik (180 stopni, termoobieg) i przygotować blachę - wyłożyć ją papierem do pieczenia i nasmarować olejem lub masłem.
  6. Masę plackową wyłożyć na blachę, formując placuszki.
    1 bardzo czubata łyżka = 1 placek - wychodzi około 12 placków.
  7. Piec około 20 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem, do zarumienienia.





Przepis w języku angielskim: BLW Carrot and oat fritters