Muffinki owsiano-dyniowe z jabłkiem
-
Czas przygotowania:
15 min
-
Czas gotowania:
30 min
-
Łączny czas:
45 min
-
Liczba porcji:
12
Dyniowa owsianka z piekarnika - lekko słodka, w formie miękkich i wilgotnych babeczek. Te łatwe i szybkie w wykonaniu muffinki dostarczą energii na długo, a także zadbają o odporność organizmu. Zarówno dynia jak i płatki owsiane mają zbawienny wpływ na zdrowie oraz zawierają cenne witaminy, minerały, błonnik. Babeczki są pożywne, zaspokajające głód na długo i wciągające, choć szybko można się nimi nasycić. W towarzystwie jabłka i cynamonu wpasowują się idealnie w jesienne tło. U nas nigdy nie leżą dłużej niż dobę, więc nawet nie wkładam ich do lodówki. Wolę mieć je pod ręką w temperaturze pokojowej, na ewentualną przekąskę czy na śniadanie następnego dnia.
Dla kogo?
6m+, jeśli używacie mleka kokosowego lub innego roślinnego. W przypadku mleka krowiego - podawanie go jako dodatku do potrawy nie jest zakazane i można teoretycznie robić to niemal od początku (w niewielkich ilościach), ale ja raczej późno wprowadziłam mleko krowie w większej ilości (zobacz dlaczego). Sami zdecydujcie.
Babeczki nie powinny być podawane w ramach pierwszych posiłków (zobacz co podawać na pierwsze posiłki niemowlaka).
Składniki na muffinki owsiano-dyniowe z jabłkiem:
- 250 g musu z dyni
(ok. 1 szklanka) - 130 g płatków owsianych błyskawicznych
(ok. 1 i 1/3 szklanki) - 1 jajko
- 1 średnie jabłko
(ok. 150 g) - 70 g musu z daktyli (ok. 2 bardzo czubate łyżki)
- 100 ml mleka kokosowego lub krowiego
(niecałe 1/2 szklanki) - 50 g mąki gryczanej
(ok. 1/3 szklanki) - opcjonalnie: 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
- olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania foremek
Przepis na muffinki owsiano-dyniowe z jabłkiem:
- Przygotowujemy foremki na muffinki - smarujemy je olejem lub masłem.
Z podanych proporcji przygotowuję 12 muffinek. - Jajko wbijamy do miski i bełtamy widelcem.
- Do jajka dodajemy mus z dyni, mus z daktyli, mleko oraz opcjonalny cynamon i energicznie mieszamy składniki. Wsypujemy płatki owsiane i mieszamy wszystko razem.
- Jabłko obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na drobnych oczkach tarki do naczynia z masą i mieszamy.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
- Dodajemy mąkę i mieszamy składniki.
- Masę przekładamy łyżką równomiernie do foremek na muffinki.
- Pieczemy w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem przez 20 minut. Po 20 minutach przełączamy piekarnik na grzanie od dołu, również z termoobiegiem. Pieczemy przez kolejne 10 minut. Po wyjęciu babeczek z piekarnika należy poczekać, aż całkowicie ostygną (w ten sposób staną się bardziej zwarte i łatwo wyjdą z foremek).