Muffinki owsiano-dyniowe z jabłkiem


Muffinki owsiane z dynią i jabłkiem
 

Dyniowa owsianka z piekarnika - lekko słodka, w formie miękkich i wilgotnych babeczek. Te łatwe i szybkie w wykonaniu muffinki dostarczą energii na długo, a także zadbają o odporność organizmu. Zarówno dynia jak i płatki owsiane mają zbawienny wpływ na zdrowie oraz zawierają cenne witaminy, minerały, błonnik. Babeczki są pożywne, zaspokajające głód na długo i wciągające, choć szybko można się nimi nasycić. W towarzystwie jabłka i cynamonu wpasowują się idealnie w jesienne tło. U nas nigdy nie leżą dłużej niż dobę, więc nawet nie wkładam ich do lodówki. Wolę mieć je pod ręką w temperaturze pokojowej, na ewentualną przekąskę czy na śniadanie następnego dnia.



Dla kogo?
6m+, jeśli używacie mleka kokosowego lub innego roślinnego. W przypadku mleka krowiego - podawanie go jako dodatku do potrawy nie jest zakazane i można teoretycznie robić to niemal od początku (w niewielkich ilościach), ale ja raczej późno wprowadziłam mleko krowie w większej ilości (zobacz dlaczego). Sami zdecydujcie.
Babeczki nie powinny być podawane w ramach pierwszych posiłków (zobacz co podawać na pierwsze posiłki niemowlaka).

Składniki na muffinki owsiano-dyniowe z jabłkiem:
  • 250 g musu z dyni
    (ok. 1 szklanka)
  • 130 g płatków owsianych błyskawicznych
    (ok. 1 i 1/3 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1 średnie jabłko
    (ok. 150 g)
  • 70 g musu z daktyli (ok. 2 bardzo czubate łyżki)
  • 100 ml mleka kokosowego lub krowiego
    (niecałe 1/2 szklanki)
  • 50 g mąki gryczanej
    (ok. 1/3  szklanki)
  • opcjonalnie: 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania foremek

Przepis na muffinki owsiano-dyniowe z jabłkiem:
  1. Przygotowujemy foremki na muffinki - smarujemy je (lub papilotki) olejem lub masłem.
    Z podanych proporcji przygotowuję 12 muffinek.
  2. Jajko wbijamy do miski i bełtamy widelcem.
  3. Do jajka dodajemy mus z dyni, mus z daktyli, mleko oraz opcjonalny cynamon i energicznie mieszamy składniki. Wsypujemy płatki owsiane i mieszamy wszystko razem.
  4. Jabłko obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na drobnych oczkach tarki do naczynia z masą i mieszamy.
  5. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
  6. Dodajemy mąkę i mieszamy składniki.
  7. Masę przekładamy łyżką równomiernie do foremek na muffinki.
  8. Pieczemy w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem przez 20 minut. Po 20 minutach przełączamy piekarnik na grzanie od dołu, również z termoobiegiem. Pieczemy przez kolejne 10 minut. Po wyjęciu babeczek z piekarnika należy poczekać, aż całkowicie ostygną (w ten sposób staną się bardziej zwarte i łatwo wyjdą z foremek lub papilotek).

Muffinki owsiano-dyniowe z jabłkiem - składniki
Muffinki dyniowe z płatkami owsianymi i jabłkiem
Muffinki owsiano-dyniowe na słodko
Muffinki z płatkami owsianymi, dynią i jabłkiem


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (4)
Anununulka
Anununulka
16.10.2018 13:26 odpowiedz
Czym można zastąpić mus z daktyli?
BLW papu
BLW papu
16.10.2018 22:11 odpowiedz
Dowolnym innym słodziwem, np. posiekanymi drobno daktylami, rodzynkami, suszonymi morelami (niesiarkowanymi), połową rozgniecionego banana (najlepiej bardzo dojrzalego, z brazowymi plamkami). Można też użyć syropu klonowego, melasy czy miodu (powyżej 1rż). 
Ania
Ania
19.10.2018 16:32 odpowiedz
Czym można zastąpić jajko w wypiekach?
BLW papu
BLW papu
21.10.2018 14:34 odpowiedz
Najczęściej jajko zastępuje się siemieniem lnianym - łyżkę zmielonego siemienia trzeba połączyć z 3 łyżkami ciepłej lub goracej wody. Następnie dobrze wymieszać i wstawić na kilka minut do lodówki. Można też spróbować zastąpić bananem (mus z połowy dojrzałego banana = 1 jajko) lub musem z jabłek (1/4 szklanki = 1 jajko).
  Dodaj komentarz