Piernik bez cukru - słodki i wilgotny
Słodki, wilgotny w środku i lekko korzenny piernik - bez cukru, słodzony połączeniem suszonych owoców z miodem (po 1 rż) bądż syropem klonowym. Jeśli jesienią lub zimą lubicie "pierniczyć" i raczyć się deserami w deseń piernika, koniecznie wypróbujcie ten przepis na nieco zdrowszą wersję tego wypieku, kojarzącego się ze Świętami :-) Jest to także pyszny sposób na zużycie pulpy kokosowej (wiórków kokosowych, z których przyrządzamy domowe mleko kokosowe), co doceni każdy, kto wciela w swój styl życia ideę less waste lub zero waste. W cieście nie jest wyczuwalny smak kokosa, za to "pulpowe wiórki" dodają mu fajnej struktury i wilgoci.
Dla kogo?
10m+
Przepis zawiera dość sporą ilość cynamonu (w przyprawie do piernika). W związku z tym, że cynamon należy spożywać z umiarem (zwłaszcza w przypadku dzieci poniżej 1 roku życia), niemowlęta nie powinny jeść zbyt dużej ilości piernika. Najlepiej używać cynamonu cejlońskiego, który w stosunku do "zwykłego" cynamonu ma mniejszą zawartość kumaryny (substancji o potencjalnym działaniu toksycznym, jeśli przekroczy się jej dzienną, tolerowaną dawkę).
Składniki na piernik bez cukru:
- pulpa kokosowa - wiórki kokosowe (niesiarkowane), powstałe po przyrządzeniu mleka kokosowego z tego przepisu (mleko przyrządzane ze 100 g wiórków)
- 3 jajka
- 125 ml mleka kokosowego lub krowiego
(1/2 szklanki) - 100 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 170 g mąki pszennej
- 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 4-5 średnio czubatych łyżeczek przyprawy do piernika *
- 40 g moreli suszonych, niesiarkowanych
(ok. 7 sztuk) - 70 g musu z daktyli
(ok. 2 średnio czubate łyżki) - 60 g miodu (wyłącznie po 1 roku życia, ok. 3 lekko czubate łyżki) lub 6 łyżek syropu klonowego
- ok. 7 sztuk śliwek suszonych, niesiarkowanych
- łyżeczka soku z cytryny
- olej kokosowy lub masło do wysmarowania foremki
* Przyprawę do piernika przygotowuję z proporcji około: 45 g cynamonu (najlepiej cejlońskiego), 10 g imbiru, 10 g goździków, 8 g gałki muszkatołowej, 5 g kardamonu.
Przepis na piernik bez cukru:
- Przygotowujemy keksówkę o wymiarach 25x12 cm - smarujemy ją olejem kokosowym lub masłem.
- Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy.
- Śliwki kroimy na małe kawałki.
- Wszystkie suche składniki (mąki, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika) przesiewamy i mieszamy.
- Żółtka, mleko, mus z daktyli, morele (pokrojone na mniejsze części - w zależności od możliwości blendera), miód (po 1 rż) lub syrop klonowy, roztopione i przestudzone masło, sok z cytryny blendujemy na jednolitą masę.
- Do mokrej masy dodajemy suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz pokrojone śliwki i mieszamy.
- Nastawiamy piekarnik na 165 stopni z włączonym termoobiegiem.
- Ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników.
- Wylewamy ciasto do formy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem przez około 45 minut, następnie przełączamy na grzanie od dołu (z włączonym termoobiegiem) i pieczemy przez kolejne 15 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyłączamy grzanie i pozostawiamy piernik w piekarniku na kilkanaście minut. Po wyjęciu piernika z piekarnika należy poczekać do ostudzenia.
Uwagi:
- Kupując suszone owoce do wykonania piernika, wybieraj owoce niesiarkowane (bez dwutlenku siarki w składzie). Owoce suszone naturalnie mają zupełnie inny, lepszy smak i zapach, poza tym są pozbawione szkodliwego i syntetycznego środka chemicznego, jakim jest dwutlenek siarki.
- Jeśli piernik robimy dla starszych dzieci lub dorosłych - można dodać więcej przyprawy do piernika, aby ciasto było bardziej piernikowe w smaku.
- Część mąki pszennej można zastąpić mąką pełnoziarnistą, aby piernik był bardziej zdrowy. Niemniej może to wymagać dodania nieco większej ilości słodkich składników.