Pralinki z kurkumą - zdrowe słodycze
Słodkie, naładowane suszonymi owocami i kurkumą pralinki, czy jak kto woli "kulki mocy" ;-) Zaskakująco pyszny, wciągający smak. Praliny są proste w wykonaniu, nie mogą się nie udać. Swoją moc zawdzięczają kurkumie, posiadającej właściwości prozdrowotne i lecznicze.
Lubię BLW między innymi za to, że dzięki niemu odkrywam nowe smaki, niemal jak dziecko ;-) Kurkuma to właśnie jedno z takich odkryć, wcześniej nie używałam tej przyprawy zbyt intensywnie w kuchni. Nie byłam świadoma jej mocy i możliwości wykorzystania. A jak się okazuje kurkumina, będąca głównym składnikiem kurkumy, to jeden z najmocniejszych, naturalnych przeciwutleniaczy - ma bardzo silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, antynowotworowe i oczyszczające. Lista korzyści kurkumy jest niesamowicie długa, jest to w zasadzie naturalny lek. Kurkumę najlepiej spożywać w towarzystwie tłuszczu lub pieprzu, wtedy ma o wiele lepszą przyswajalność.
Jeśli miałabym podsumować na dzień dzisiejszy większość moich przepisów na blogu to byłyby to dwie frazy: "na słodko" i "odporność" ;-) Przepis na pralinki kurkumowe idealnie wpisuje się w ten trend. To małe słodkie co nieco zadziała zbawiennie na organizm, nie tylko dzięki kurkumie, ale również za pomocą suszonych owoców i wiórków kokosowych.
Dla kogo?
10m+
Niemowlakom podajemy niewielkie ilości - pralinki są dość słodkie, poza tym zawierają sporo kurkumy (z tego względu nie powinniśmy przesadzać z ilością pralinek dla dzieci poniżej 2 roku życia). Dopuszczalne dzienne spożycie kurkumy wynosi 3mg/kg masy ciała (płaska łyżeczka kurkumy waży około 1,5 g).
Składniki na pralinki z kurkumą:
- 60 g śliwek suszonych, niesiarkowanych
(ok. 10 sztuk) - 60 g moreli suszonych, niesiarkowanych
(ok. 10 sztuk) - 30 g masła
- 50 g wiórków kokosowych, niesiarkowanych
- 4-5 łyżeczek syropu klonowego lub miodu (miód wyłącznie po 1 roku życia), lub pół na pół
- 3 łyżeczki mleka roślinnego (np. kokosowego) lub krowiego
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- szczypta pieprzu
- Suszone morele i śliwki siekamy na bardzo drobne kawałki. Dodajemy wiórki kokosowe, kurkumę oraz pieprz i mieszamy.
- Masło rozpuszczamy w rondelku. Po ostudzeniu masła dodajemy do niego słodziwo oraz mleko i mieszamy składniki.
- Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy do równomiernego połączenia się. Masa powinna móc się lepić, jeśli jest za sucha - dodajemy więcej mleka, jeśli zbyt wodnista - dodajemy więcej wiórków.
- Formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia.
Z podanych proporcji wychodzi około 20 pralinek ⌀ 2,5 cm.
Po zrobieniu pralinek z całej masy wkładamy kulki do lodówki na około 40 minut.
Źródło inspiracji: healthypoint.pl