Miękkie pierniczki bez cukru


Miękkie pierniczki bez cukru dla dzieci
 

Pulchne, miękkie pierniczki, które można pałaszować od razu po wyjęciu z piekarnika :-) Słodkie co nieco bez cukru, idealne na Święta lub korzenny deser, zwłaszcza dla dzieci. Łatwe w przygotowaniu, nie zajmujące zbyt dużo czasu, a pieką się ekspresowo. Jawni piernikożercy i skryci amatorzy pierniczków powinni je zrobić od razu z podwójnej ilości składników :-) Z podanych proporcji wychodzi około jedna blacha pierniczków.
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z hakami. Tata malucha wyrabiał je też w maszynie (z końcówką hakiem) i wtedy wyszła najbardziej pulchna partia pierniczków.



Dla kogo?
10m+
Przepis zawiera dość sporą ilość cynamonu (w przyprawie do piernika). W związku z tym, że cynamon należy spożywać z umiarem (zwłaszcza w przypadku dzieci poniżej 1 roku życia), niemowlęta nie powinny jeść zbyt dużej ilości pierniczków - raczej tylko na smaczek. Najlepiej używać cynamonu cejlońskiego, który w stosunku do "zwykłego" cynamonu ma mniejszą zawartość kumaryny (substancji o potencjalnym działaniu toksycznym, jeśli przekroczy się jej dzienną, tolerowaną dawkę).

Składniki na miękkie pierniczki bez cukru:
  • 150 g mąki pszennej
    (1 szklanka)
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • 1 - 1,5 średnio czubatej łyżeczki przyprawy do piernika *
  • 1/2 łyżeczki karobu
  • 40 g miodu (wyłącznie po 1 roku życia, ok. 2 lekko czubate łyżki) lub 4 łyżki syropu klonowego
  • 40 g musu z daktyli
    (ok. 2 lekko czubate łyżki)
  • 12 g drożdży (świeżych)
  • 1 łyżka mleka kokosowego lub krowiego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

* Przyprawę do piernika przygotowuję z proporcji około: 45 g cynamonu (najlepiej cejlońskiego), 10 g imbiru, 10 g goździków, 8 g gałki muszkatołowej, 5 g kardamonu.

Przepis na miękkie pierniczki bez cukru:
  1. Przygotowujemy blachę - wykładamy na nią papier do pieczenia.
  2. Wszystkie suche składniki (mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, karob) przesiewamy do głębszego naczynia i mieszamy, aby składniki równomiernie się połączyły.
  3. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy pokruszone drożdże i pół łyżeczki miodu (tylko po 1 rż) lub syropu klonowego. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.
  4. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy pozostały miód/syrop oraz mus daktylowy i wszystko razem energicznie mieszamy do równomiernego połączenia się.
  5. Do suchych składników dodajemy wszystkie mokre (drożdże, masło ze słodziwem, jajka). Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasta formujemy z niego kulkę, odkładamy na podsypane mąką miejsce, przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy na minimum 30 minut.
  6. Wałkujemy ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby (w nie za dużych ilościach). Ciasto należy rozwałkować na grubość nie mniejszą niż 4-5 mm - nie może być zbyt cienkie. Foremkami wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce jeden obok drugiego, z lekkim odstępem. Opcjonalnie za pomocą pędzelka smarujemy pierniczki rozbełtanym jajkiem - dzięki temu będą miały błyszczącą warstwę.
  7. Pieczemy w 170 stopniach z włączonym termoobiegiem przez około 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Pod koniec pieczenia trzeba obserwować pierniczki, czy nie zaczynają się za bardzo brązowić - nie można ich trzymać za długo, żeby ich nie wysuszyć. Pierniczki można pałaszować po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu lub przechowywać w szczelnym pojemniku.
     

Mięciutkie pierniki świąteczne bez cukru
Pierniczki bez leżakowania, miękkie, bez cukru
Miękkie pierniczki bez leżakowania, bez cukru, dla dzieci
Miękkie i pulchne pierniczki świąteczne bez cukru

Przepis w języku angielskim: BLW Gingerbread cookies, soft and sugar free


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (6)
Natalia
Natalia
19.12.2017 14:49 odpowiedz
Zrobiłam dwa dni temu z proporcji jak w przepisie. Dziś będę robić znowu, bo znikły błyskawicznie ;) Tym razem zrobię z podwójnej porcji. Bardzo nam zasmakowały :)
BLW papu
BLW papu
19.12.2017 20:02 odpowiedz
U nas też długo nie leżą :-)
Gabi
Gabi
24.11.2019 16:26 odpowiedz
Pyszne są. Z jednej porcji wyszło mi 23 pierniczki. Ja długo można je przechowywać i w jakich warunkach?
BLW papu
BLW papu
25.11.2019 09:28 odpowiedz
Hej Gabi, cieszę się że pierniczki przypadły do gustu :-)Ja przechowuję pierniczki w zamykanym pojemniku i w temperaturze pokojowej. Myślę że mogą spokojnie wytrzymać do kilku dni w ten sposób, choć trudno mi powiedzieć, bo najczęściej znikają w przeciągu max dwóch dni ;-)
Piorozek
Piorozek
09.11.2020 18:48 odpowiedz
Jakie zamienniki mozna uzyc zamiast musu daktylowego i mleka kokosowego?
BLW papu
BLW papu
10.11.2020 09:12 odpowiedz
Hej, zamiast mleka kokosowego możesz dodać każde inne mleko. Jeśli chodzi o mus daktylowy to jego zadaniem jest głównie dosłodzenie pierniczków, więc myślę, że można spokojnie zastąpić go innym słodziwem, np. miodem albo na przykład zblendowanymi suszonymi morelami (z tym że przed zblendowaniem trzeba je wcześniej namoczyć podobnie jak daktyle). Jeśli wybierzesz suszone morele to pamiętaj, żeby kupić takie, które są suszone naturalnie, bez dwutlenku siarki w składzie. Takie morele mają zupełnie inny smak i są o wiele zdrowsze.
  Dodaj komentarz