Miękkie pierniczki bez cukru


Miękkie pierniczki bez cukru dla dzieci
 

Pulchne, miękkie pierniczki, które można pałaszować od razu po wyjęciu z piekarnika :-) Słodkie co nieco bez cukru, idealne na Święta lub korzenny deser, zwłaszcza dla dzieci. Łatwe w przygotowaniu, nie zajmujące zbyt dużo czasu, a pieką się ekspresowo. Jawni piernikożercy i skryci amatorzy pierniczków powinni je zrobić od razu z podwójnej ilości składników :-) Z podanych proporcji wychodzi około jedna blacha pierniczków.
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z hakami. Tata malucha wyrabiał je też w maszynie (z końcówką hakiem) i wtedy wyszła najbardziej pulchna partia pierniczków.



Dla kogo?
10m+
Przepis zawiera dość sporą ilość cynamonu (w przyprawie do piernika). W związku z tym, że cynamon należy spożywać z umiarem (zwłaszcza w przypadku dzieci poniżej 1 roku życia), niemowlęta nie powinny jeść zbyt dużej ilości pierniczków - raczej tylko na smaczek. Najlepiej używać cynamonu cejlońskiego, który w stosunku do "zwykłego" cynamonu ma mniejszą zawartość kumaryny (substancji o potencjalnym działaniu toksycznym, jeśli przekroczy się jej dzienną, tolerowaną dawkę).

Składniki na miękkie pierniczki bez cukru:
  • 150 g mąki pszennej
    (1 szklanka)
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • 1 - 1,5 średnio czubatej łyżeczki przyprawy do piernika *
  • 1/2 łyżeczki karobu
  • 40 g miodu (wyłącznie po 1 roku życia, ok. 2 lekko czubate łyżki) lub 4 łyżki syropu klonowego
  • 40 g musu z daktyli
    (ok. 2 lekko czubate łyżki)
  • 12 g drożdży (świeżych)
  • 1 łyżka mleka kokosowego lub krowiego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

* Przyprawę do piernika przygotowuję z proporcji około: 45 g cynamonu (najlepiej cejlońskiego), 10 g imbiru, 10 g goździków, 8 g gałki muszkatołowej, 5 g kardamonu.

Przepis na miękkie pierniczki bez cukru:
  1. Przygotowujemy blachę - wykładamy na nią papier do pieczenia.
  2. Wszystkie suche składniki (mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, karob) przesiewamy do głębszego naczynia i mieszamy, aby składniki równomiernie się połączyły.
  3. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy pokruszone drożdże i pół łyżeczki miodu (tylko po 1 rż) lub syropu klonowego. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.
  4. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy pozostały miód/syrop oraz mus daktylowy i wszystko razem energicznie mieszamy do równomiernego połączenia się.
  5. Do suchych składników dodajemy wszystkie mokre (drożdże, masło ze słodziwem, jajka). Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasta formujemy z niego kulkę, odkładamy na podsypane mąką miejsce, przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy na minimum 30 minut.
  6. Wałkujemy ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby (w nie za dużych ilościach). Ciasto należy rozwałkować na grubość nie mniejszą niż 4-5 mm - nie może być zbyt cienkie. Foremkami wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce jeden obok drugiego, z lekkim odstępem. Opcjonalnie za pomocą pędzelka smarujemy pierniczki rozbełtanym jajkiem - dzięki temu będą miały błyszczącą warstwę.
  7. Pieczemy w 170 stopniach z włączonym termoobiegiem przez około 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Pod koniec pieczenia trzeba obserwować pierniczki, czy nie zaczynają się za bardzo brązowić - nie można ich trzymać za długo, żeby ich nie wysuszyć. Pierniczki można pałaszować po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu lub przechowywać w szczelnym pojemniku.
     

Mięciutkie pierniki świąteczne bez cukru
Pierniczki bez leżakowania, miękkie, bez cukru
Miękkie pierniczki bez leżakowania, bez cukru, dla dzieci
Miękkie i pulchne pierniczki świąteczne bez cukru

Przepis w języku angielskim: BLW Gingerbread cookies, soft and sugar free


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (4)
Natalia
Natalia
19.12.2017 14:49 odpowiedz
Zrobiłam dwa dni temu z proporcji jak w przepisie. Dziś będę robić znowu, bo znikły błyskawicznie ;) Tym razem zrobię z podwójnej porcji. Bardzo nam zasmakowały :)
BLW papu
BLW papu
19.12.2017 20:02 odpowiedz
U nas też długo nie leżą :-)
Gabi
Gabi
24.11.2019 16:26 odpowiedz
Pyszne są. Z jednej porcji wyszło mi 23 pierniczki. Ja długo można je przechowywać i w jakich warunkach?
BLW papu
BLW papu
25.11.2019 09:28 odpowiedz
Hej Gabi, cieszę się że pierniczki przypadły do gustu :-)Ja przechowuję pierniczki w zamykanym pojemniku i w temperaturze pokojowej. Myślę że mogą spokojnie wytrzymać do kilku dni w ten sposób, choć trudno mi powiedzieć, bo najczęściej znikają w przeciągu max dwóch dni ;-)
  Dodaj komentarz