Miękkie pierniczki bez cukru

 

Pulchne, miękkie pierniczki, które można pałaszować od razu po wyjęciu z piekarnika :-) Słodkie co nieco bez cukru, idealne na Święta lub korzenny deser, zwłaszcza dla dzieci. Łatwe w przygotowaniu, nie zajmujące zbyt dużo czasu, a pieką się ekspresowo. Jawni piernikożercy i skryci amatorzy pierniczków powinni je zrobić od razu z podwójnej ilości składników :-) Z podanych proporcji wychodzi około jedna blacha pierniczków.
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z hakami. Tata malucha wyrabiał je też w maszynie (z końcówką hakiem) i wtedy wyszła najbardziej pulchna partia pierniczków.


Dla kogo?
10m+
Przepis zawiera dość sporą ilość cynamonu (w przyprawie do piernika). W związku z tym, że cynamon należy spożywać z umiarem (zwłaszcza w przypadku dzieci poniżej 1 roku życia), niemowlęta nie powinny jeść zbyt dużej ilości pierniczków - raczej tylko na smaczek. Najlepiej używać cynamonu cejlońskiego, który w stosunku do "zwykłego" cynamonu ma mniejszą zawartość kumaryny (substancji o potencjalnym działaniu toksycznym, jeśli przekroczy się jej dzienną, tolerowaną dawkę).

Składniki na miękkie pierniczki bez cukru:
  • 150 g mąki pszennej
    (1 szklanka)
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • 1 - 1,5 średnio czubatej łyżeczki przyprawy do piernika *
  • 1/2 łyżeczki karobu (można pominąć)
  • 40 g miodu (wyłącznie po 1 roku życia, ok. 2 lekko czubate łyżki) lub 4 łyżki syropu klonowego
  • 40 g musu z daktyli
    (ok. 2 lekko czubate łyżki)
  • 12 g drożdży (świeżych)
  • 1 łyżka mleka kokosowego lub krowiego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

* Przyprawę do piernika przygotowuję z proporcji około: 45 g cynamonu (najlepiej cejlońskiego), 10 g imbiru, 10 g goździków, 8 g gałki muszkatołowej, 5 g kardamonu.

Przepis na miękkie pierniczki bez cukru:
  1. Przygotowujemy blachę - wykładamy na nią papier do pieczenia.
  2. Wszystkie suche składniki (mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, karob) przesiewamy do głębszego naczynia i mieszamy, aby składniki równomiernie się połączyły.
  3. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy pokruszone drożdże i pół łyżeczki miodu (tylko po 1 rż) lub syropu klonowego. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.
  4. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy pozostały miód/syrop oraz mus daktylowy i wszystko razem energicznie mieszamy do równomiernego połączenia się.
  5. Do suchych składników dodajemy wszystkie mokre (drożdże, masło ze słodziwem, jajka). Mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie wyrabiamy rękami na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk - dodajemy nieco mąki.
    Po wyrobieniu ciasta formujemy z niego kulkę, odkładamy na podsypane mąką miejsce, przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy na minimum 30 minut.
  6. Wałkujemy ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby (w nie za dużych ilościach). Ciasto należy rozwałkować na grubość nie mniejszą niż 4-5 mm - nie może być zbyt cienkie. Foremkami wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce jeden obok drugiego, z lekkim odstępem. Opcjonalnie za pomocą pędzelka smarujemy pierniczki rozbełtanym jajkiem - dzięki temu będą miały błyszczącą warstwę.
  7. Pieczemy w 170 stopniach z włączonym termoobiegiem przez około 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Pod koniec pieczenia trzeba obserwować pierniczki, czy nie zaczynają się za bardzo brązowić - nie można ich trzymać za długo, żeby ich nie wysuszyć. Pierniczki można pałaszować po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu lub przechowywać w szczelnym pojemniku.
     






Przepis w języku angielskim: BLW Gingerbread cookies, soft and sugar free