Mleko kokosowe

jak zrobić je w domu


Mleko kokosowe
 

Jak zrobić domowe mleko kokosowe? Jest to bardzo proste. Do wykonania mleka koko potrzebujemy tylko dwóch składników - wiórków kokosowych (niesiarkowanych) oraz wody. W stosunku do mlek sklepowych, z kartonów lub puszek, domowe jest tańsze i bez dziwnych dodatków w składzie. A jak smakuje... :)
Mleko koko to świetna alternatywa dla osób, które nie mogą spożywać mleka krowiego ze względu na nietolerancję laktozy lub uczulenie na białko mleka krowiego. Domowe mleko kokosowe jest zresztą zdrowsze dla naszego organizmu, niż mleko krowie od zwierząt hodowlanych.
Mleka kokosowego możemy używać do przyrządzania napojów, wypieków, owsianek, jaglanek, naleśników, placków, potraw orientalnych, czy chociażby do swojej kawy :)



Dla kogo?
6m+

Składniki na domowe mleko kokosowe:
  • 100 g wiórków kokosowych, niesiarkowanych
  • 750 ml wody

Przepis na domowe mleko kokosowe:
  1. Przygotowujemy sitko z drobnymi oczkami do odcedzania wiórek oraz garnek na mleko.
  2. W drugim garnku zagotowujemy wodę i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia (tak, aby woda była nadal gorąca, ale nie wrząca).
  3. Połową wody zalewamy wiórki kokosowe i odstawiamy na kilka minut. Pozostałą część wody w garnku nakrywamy przykrywką, aby nie wystygła.
  4. Wiórki razem z wodą blendujemy przez około 2-3 minuty.  Można użyć blendera kielichowego lub ręcznego. Ja używam ręcznego, ale w jego wypadku najlepiej zakryć czymś górę naczynia (np. torebką foliową), żeby w razie czego nie pryskało.
  5. Zblendowane wiórki wraz z wodą przelewamy na sitko i odcedzamy do garnka, mocno dociskając wiórki łyżką do sitka.
  6. Wiórki ponownie zalewamy pozostałą częścią wody i blendujemy przez około 2-3 minuty. Odcedzamy na sitku jak poprzednio (do garnka z poprzednio wyciśniętym płynem), mocno wyciskając wiórki.
  7. To co zostało odcedzone do garnka, to właśnie mleko kokosowe :) Przelewamy je do słoika i przechowujemy w lodówce.

Mleko, gdy już trochę odstanie, rozwarstwia się. Jest to normalne zjawisko, przed użyciem mleka należy po prostu dobrze je wymieszać lub wstrząsnąć.
 

Mleko kokosowe - składniki
Domowe mleko kokosowe
Mleko kokosowe zrobione w domu

Wiórki, pozostałe po robieniu mleka (tzw. pulpę) możemy wykorzystać na przykład do zrobienia ciasteczek, ciasta, placków, owsianki, jaglanki.

Zobacz przepisy na wykorzystanie wiórków kokosowych (pulpy) po mleku kokosowym:


Oceń przepis
Podziel się
  Dodaj komentarz