Muffinki owsiane z borówkami

owocowa owsianka inaczej

  • Liczba porcji:
    12
Muffinki owsiane z borówkami
 

Alternatywa dla klasycznej owsianki, świetna do BLW. Te muffinki owsiane z owocami są bardzo proste w wykonaniu, a efekt jest pyszny, bardzo odżywczy i zdrowy. Ja i tata malucha zajadaliśmy się nimi nie mniej intensywnie niż główny odbiorca dania :)
Muffinki są wilgotne w środku, miękkie, zwarte i pełne owoców. Można wykorzystać inne owoce (świeże lub mrożone), na przykład maliny, jagody, truskawki. Mrożone owoce należy wcześniej rozmrozić.
Płatki owsiane są zaliczane do najbardziej odżywczych i najzdrowszych pokarmów. Są sycące, dostarczają długotrwałą energię, są źródłem błonnika, witamin i minerałów, korzystnie wpływają na układ trawienny i odporność. Ich zalet jest o wiele więcej, dlatego warto je włączyć do diety, zarówno dziecka jak i całej rodziny.



Dla kogo?
7m+, jeśli używacie mleka kokosowego lub innego roślinnego. W przypadku mleka krowiego - podawanie go jako dodatku do potrawy nie jest zakazane i można teoretycznie robić to niemal od początku (w niewielkich ilościach), ale ja raczej późno wprowadziłam mleko krowie w większej ilości (zobacz dlaczego). Sami zdecydujcie.

Składniki na muffinki owsiane z borówkami:
  • 150 g borówek
    (ok. 1 szklanka)
  • 130 g płatków owsianych błyskawicznych
    (ok. 1 i 1/3 szklanki)
  • 1 jajko
  • 2 średnie, dojrzałe banany
    (ok. 350 g)
  • 125 ml mleka kokosowego lub krowiego
    (1/2 szklanki)
  • 10 g mąki gryczanej
    (ok. 1 średnio czubata łyżka)
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania foremek

Przepis na muffinki owsiane z borówkami:
  1. Przygotowujemy foremki na muffinki - smarujemy je (lub papilotki) olejem lub masłem.
    Z podanych proporcji przygotowuję 12 muffinek.
  2. Jajko wbijamy do miski i bełtamy widelcem.
  3. W osobnym naczyniu rozgniatamy widelcem banany na w miarę gładką masę.
  4. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
  5. Łączymy jajko, banany, płatki owsiane i mleko. Wszystko razem energicznie mieszamy / bełtamy.
  6. Dodajemy mąkę i mieszamy składniki.
  7. Dodajemy owoce i mieszamy tylko do równomiernego połączenia się składników.
  8. Masę przekładamy łyżką równomiernie do foremek na muffinki.
  9. Pieczemy w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem przez 20 minut. Po 20 minutach przełączamy piekarnik na grzanie od dołu, również z termoobiegiem. Pieczemy przez kolejne 7-10 minut (po 7 minutach można już wyłączyć grzanie / zmniejszyć temperaturę w piekarniku).

Muffinki owsiane z borówkami - składniki
Muffinki owsiane z borówkami
Muffinki owsiano-borówkowe
Muffinki z płatkami owsianymi i owocami

Przepis w języku angielskim: BLW Oatmeal muffins with blueberries


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (20)
Kasia
Kasia
11.12.2017 10:36 odpowiedz
Zrobiłam te babeczki z mrożonymi truskawkami i wyszły przepyszne! Wszystkim smakowało, a chyba najbardziej synkowi :) Dałam troszkę mniej owoców, bo bałam się że zamrożone będą zbyt wodniste. Na pewno nie raz jeszcze je upiekę, dzięki za przepis!
BLW papu
BLW papu
11.12.2017 11:55 odpowiedz
Cieszę się, że posmakowały :-)
Lena
Lena
27.03.2018 09:52 odpowiedz
Witam! Czym moge zastapic jajko? W tym i innych przepisach? Synek jest uczulony. Waga bananow jest we skorka? Czy loge zastapuc make gryczana polenata albo maka z ciecierzycy? Dziekuje
BLW papu
BLW papu
27.03.2018 12:24 odpowiedz
Witaj!
Waga bananów jest ze skórką. Myślę, że możesz zastąpić mąkę gryczaną, nie ma jej tam zbyt wiele.
Niestety nie mam zbyt dużego doświadczenia (jeszcze) w zamiennikach jajek :-( Znam kilka "myków", ale tak naprawdę jeszcze ich nie stosowałam. Do najbardziej popularnych należy chyba zmielone siemię lniane, połączone z wodą. Siemię lniane możesz zmelić sama w młynku lub kupić już zmielone. 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej lub gorącej wody należy dobrze wymieszać i wstawić na kilka minut do lodówki. Taka proporcja powinna zastąpić jedno jajko. Często alergicy zastępują jajka w pieczonych przepisach bananami (mus z 1/2 dojrzałego banana = 1 jajko), musem z jabłek (1/4 szklanki = 1 jajko), musem z dyni (1/4 szklanki = 1 jajko), musem z suszonych śliwek lub moreli (1/4 szklanki = 1 jajko). Te wszystkie składniki nadają wilgoci i wiążą suche składniki, z tym że banany czy suszone owoce nadadzą się raczej do slodkich dań.
Jeśli pokusisz się o wykonanie tego przepisu z jakimś zamiennikiem jajka - proszę, koniecznie daj znać, czy i jak wyszło :-)
Basia
Basia
23.05.2018 17:55 odpowiedz
To chyba mój ulubiony przepis na śniadanie blw :) Robiłam już z truskawkami, wiśniami, borówkami, malinami. Jak nie mam świeżych to dodaję mrożone. Bardzo smakują moim dzieciom, a i my chętnie podjadamy :)
BLW papu
BLW papu
23.05.2018 22:53 odpowiedz
Miło mi to czytać :-) Też lubimy różne warianty owocowe tych babeczek.
paulina
paulina
27.07.2018 11:30 odpowiedz
witam. Chciałabym zrobić te babecczki ale pytanko bo posiadam tylko grzanie od dołu w piekarniku czy też da radę upiec? dłużej jakoś? z góry dziekuję
BLW papu
BLW papu
28.07.2018 09:03 odpowiedz
Hej Paulino :-) Nie wiem jak to wyjdzie, ale myślę że możesz spróbować piec tylko od dołu, ale nieco dłużej i w mniejszej temperaturze, np. 165 stopni. Na próbę zrobiłabym babeczki z połowy składników w przepisie, gdyby coś jednak poszło nie tak. Możesz ewentualnie pokusić się o zrobienie placków z tego ciasta, tylko dodałabym trochę więcej mąki, żeby łatwiej było uformować placki i aby nie rozlały się po blaszce. W przypadku placków czas pieczenia byłby moim zdaniem krótszy, trzeba po prostu obserwować zawartość piekarnika. Daj znać czy wyszło :-)
paulina
paulina
28.07.2018 15:54 odpowiedz
pieklam godzine na niskiej bardzo temperatuerze :)zjadlam jedna na goraco od razu :) chyba wyszly :) one maja byc takie wilgotne w srodku ? :)
BLW papu
BLW papu
28.07.2018 17:18 odpowiedz
Cieszę się, że wyszły :-) Babeczki są dosyć wilgotne, ale może zmiana sposobu pieczenia też zmieniła nieco efekt końcowy? Można ewentualnie dodać do nich więcej mąki, w przepisie nie ma jej dużo. Lub spróbować (przy pieczeniu w niskiej temperaturze) podkręcić na kilka minut przed końcem pieczenia na wyższą temperaturę.
paulina
paulina
28.07.2018 18:31 odpowiedz
właśnie dziwiłam się że tak mało mąki :) nastepnym razem spróbuje dać trochę więcej :) dziękuję za przepis i będę próbować nastepnych :) pozdrawiam
Wiola
Wiola
21.07.2019 01:13 odpowiedz
A czy mogą być zwykle płatki owsiane a nie błyskawiczne?
BLW papu
BLW papu
22.07.2019 09:50 odpowiedz
Tak, mogą to być zwykłe płatki owsiane bądź górskie. Ja używam zwykle błyskawicznych, ponieważ są bardziej lekkostrawne.
Pati
Pati
16.01.2020 10:34 odpowiedz
Czy mąkę gryczaną mogę zastąpić kukurydzianą?
BLW papu
BLW papu
16.01.2020 11:56 odpowiedz
Można :-)
bimki
bimki
21.03.2020 12:35 odpowiedz
Nie zjadła, twardzioły.
Monikaaaaaaa
Monikaaaaaaa
28.03.2020 13:47 odpowiedz
Czy mrozone owoce przed dodaniem nalezy odmrozic? Jesli tak, to maliny odrozone dodac razem z sokiem ktory zawsze się wydziela przy odmrazaniu ?
BLW papu
BLW papu
28.03.2020 20:01 odpowiedz
Jeśli dodajemy rozmrożone to bez soku. Można też dodać bez rozmrażania. Do tych babeczek zawsze rozmrażałam owoce, ale z zamrożonymi też wyszły.
Marta
Marta
17.04.2021 12:57 odpowiedz
Czy można zmielić płatki owsiane na mąkę? Wyjdą takie?
BLW papu
BLW papu
05.05.2021 14:02 odpowiedz
Trudno mi powiedzieć, nie próbowałam piec tych muffinek ze zmielonymi płatkami. Może warto się pokusić o eksperyment? :-) Eksperymentując, najlepiej spróbować najpierw na połowie składników (poza jajkiem, bo trudno będzie je podzielić na pół), aby ewentualne straty były jak najmniejsze ;-)
  Dodaj komentarz