Muffinki owsiane z borówkami
owocowa owsianka inaczej
-
Liczba porcji:
12
Alternatywa dla klasycznej owsianki, świetna do BLW. Te muffinki owsiane z owocami są bardzo proste w wykonaniu, a efekt jest pyszny, bardzo odżywczy i zdrowy. Ja i tata malucha zajadaliśmy się nimi nie mniej intensywnie niż główny odbiorca dania :)
Muffinki są wilgotne w środku, miękkie, zwarte i pełne owoców. Można wykorzystać inne owoce (świeże lub mrożone), na przykład maliny, jagody, truskawki. Mrożone owoce należy wcześniej rozmrozić.
Płatki owsiane są zaliczane do najbardziej odżywczych i najzdrowszych pokarmów. Są sycące, dostarczają długotrwałą energię, są źródłem błonnika, witamin i minerałów, korzystnie wpływają na układ trawienny i odporność. Ich zalet jest o wiele więcej, dlatego warto je włączyć do diety, zarówno dziecka jak i całej rodziny.
Dla kogo?
7m+, jeśli używacie mleka kokosowego lub innego roślinnego. W przypadku mleka krowiego - podawanie go jako dodatku do potrawy nie jest zakazane i można teoretycznie robić to niemal od początku (w niewielkich ilościach), ale ja raczej późno wprowadziłam mleko krowie w większej ilości (zobacz dlaczego). Sami zdecydujcie.
Składniki na muffinki owsiane z borówkami:
- 150 g borówek
(ok. 1 szklanka) - 130 g płatków owsianych błyskawicznych
(ok. 1 i 1/3 szklanki) - 1 jajko
- 2 średnie, dojrzałe banany
(ok. 350 g) - 125 ml mleka kokosowego lub krowiego
(1/2 szklanki) - 10 g mąki gryczanej
(ok. 1 średnio czubata łyżka) - olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania foremek
Przepis na muffinki owsiane z borówkami:
- Przygotowujemy foremki na muffinki - smarujemy je (lub papilotki) olejem lub masłem.
Z podanych proporcji przygotowuję 12 muffinek. - Jajko wbijamy do miski i bełtamy widelcem.
- W osobnym naczyniu rozgniatamy widelcem banany na w miarę gładką masę.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
- Łączymy jajko, banany, płatki owsiane i mleko. Wszystko razem energicznie mieszamy / bełtamy.
- Dodajemy mąkę i mieszamy składniki.
- Dodajemy owoce i mieszamy tylko do równomiernego połączenia się składników.
- Masę przekładamy łyżką równomiernie do foremek na muffinki.
- Pieczemy w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem przez 20 minut. Po 20 minutach przełączamy piekarnik na grzanie od dołu, również z termoobiegiem. Pieczemy przez kolejne 7-10 minut (po 7 minutach można już wyłączyć grzanie / zmniejszyć temperaturę w piekarniku).
Waga bananów jest ze skórką. Myślę, że możesz zastąpić mąkę gryczaną, nie ma jej tam zbyt wiele.
Niestety nie mam zbyt dużego doświadczenia (jeszcze) w zamiennikach jajek :-( Znam kilka "myków", ale tak naprawdę jeszcze ich nie stosowałam. Do najbardziej popularnych należy chyba zmielone siemię lniane, połączone z wodą. Siemię lniane możesz zmelić sama w młynku lub kupić już zmielone. 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej lub gorącej wody należy dobrze wymieszać i wstawić na kilka minut do lodówki. Taka proporcja powinna zastąpić jedno jajko. Często alergicy zastępują jajka w pieczonych przepisach bananami (mus z 1/2 dojrzałego banana = 1 jajko), musem z jabłek (1/4 szklanki = 1 jajko), musem z dyni (1/4 szklanki = 1 jajko), musem z suszonych śliwek lub moreli (1/4 szklanki = 1 jajko). Te wszystkie składniki nadają wilgoci i wiążą suche składniki, z tym że banany czy suszone owoce nadadzą się raczej do slodkich dań.
Jeśli pokusisz się o wykonanie tego przepisu z jakimś zamiennikiem jajka - proszę, koniecznie daj znać, czy i jak wyszło :-)