-
Liczba porcji:
12
Alternatywa dla klasycznej owsianki, świetna do BLW. Te muffinki owsiane z owocami są bardzo proste w wykonaniu, a efekt jest pyszny, bardzo odżywczy i zdrowy. Ja i tata malucha zajadaliśmy się nimi nie mniej intensywnie niż główny odbiorca dania :)
Muffinki są wilgotne w środku, miękkie, zwarte i pełne owoców. Można wykorzystać inne owoce (świeże lub mrożone), na przykład maliny, jagody, truskawki. Mrożone owoce należy wcześniej rozmrozić.
Płatki owsiane są zaliczane do najbardziej odżywczych i najzdrowszych pokarmów. Są sycące, dostarczają długotrwałą energię, są źródłem błonnika, witamin i minerałów, korzystnie wpływają na układ trawienny i odporność. Ich zalet jest o wiele więcej, dlatego warto je włączyć do diety, zarówno dziecka jak i całej rodziny.
Dla kogo?
7m+, jeśli używacie mleka kokosowego lub innego roślinnego. W przypadku mleka krowiego - podawanie go jako dodatku do potrawy nie jest zakazane i można teoretycznie robić to niemal od początku (w niewielkich ilościach), ale ja raczej późno wprowadziłam mleko krowie w większej ilości (zobacz dlaczego). Sami zdecydujcie.
Składniki na muffinki owsiane z borówkami:
- 150 g borówek
(ok. 1 szklanka) - 130 g płatków owsianych błyskawicznych
(ok. 1 i 1/3 szklanki) - 1 jajko
- 2 średnie, dojrzałe banany
(ok. 350 g) - 125 ml mleka kokosowego lub krowiego
(1/2 szklanki) - 10 g mąki gryczanej
(ok. 1 średnio czubata łyżka) - olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania foremek
Przepis na muffinki owsiane z borówkami:
- Przygotowujemy foremki na muffinki - smarujemy je (lub papilotki) olejem lub masłem.
Z podanych proporcji przygotowuję 12 muffinek. - Jajko wbijamy do miski i bełtamy widelcem.
- W osobnym naczyniu rozgniatamy widelcem banany na w miarę gładką masę.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
- Łączymy jajko, banany, płatki owsiane i mleko. Wszystko razem energicznie mieszamy / bełtamy.
- Dodajemy mąkę i mieszamy składniki.
- Dodajemy owoce i mieszamy tylko do równomiernego połączenia się składników.
- Masę przekładamy łyżką równomiernie do foremek na muffinki.
- Pieczemy w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem przez 20 minut. Po 20 minutach przełączamy piekarnik na grzanie od dołu, również z termoobiegiem. Pieczemy przez kolejne 7-10 minut (po 7 minutach można już wyłączyć grzanie / zmniejszyć temperaturę w piekarniku).