Muffinki owsiane z borówkami
  • Liczba porcji:
    12

 

Alternatywa dla klasycznej owsianki, świetna do BLW. Te muffinki owsiane z owocami są bardzo proste w wykonaniu, a efekt jest pyszny, bardzo odżywczy i zdrowy. Ja i tata malucha zajadaliśmy się nimi nie mniej intensywnie niż główny odbiorca dania :)
Muffinki są wilgotne w środku, miękkie, zwarte i pełne owoców. Można wykorzystać inne owoce (świeże lub mrożone), na przykład maliny, jagody, truskawki. Mrożone owoce należy wcześniej rozmrozić.
Płatki owsiane są zaliczane do najbardziej odżywczych i najzdrowszych pokarmów. Są sycące, dostarczają długotrwałą energię, są źródłem błonnika, witamin i minerałów, korzystnie wpływają na układ trawienny i odporność. Ich zalet jest o wiele więcej, dlatego warto je włączyć do diety, zarówno dziecka jak i całej rodziny.


Dla kogo?
7m+, jeśli używacie mleka kokosowego lub innego roślinnego. W przypadku mleka krowiego - podawanie go jako dodatku do potrawy nie jest zakazane i można teoretycznie robić to niemal od początku (w niewielkich ilościach), ale ja raczej późno wprowadziłam mleko krowie w większej ilości (zobacz dlaczego). Sami zdecydujcie.

Składniki na muffinki owsiane z borówkami:
  • 150 g borówek
    (ok. 1 szklanka)
  • 130 g płatków owsianych błyskawicznych
    (ok. 1 i 1/3 szklanki)
  • 1 jajko
  • 2 średnie, dojrzałe banany
    (ok. 350 g)
  • 125 ml mleka kokosowego lub krowiego
    (1/2 szklanki)
  • 10 g mąki gryczanej
    (ok. 1 średnio czubata łyżka)
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania foremek

Przepis na muffinki owsiane z borówkami:
  1. Przygotowujemy foremki na muffinki - smarujemy je (lub papilotki) olejem lub masłem.
    Z podanych proporcji przygotowuję 12 muffinek.
  2. Jajko wbijamy do miski i bełtamy widelcem.
  3. W osobnym naczyniu rozgniatamy widelcem banany na w miarę gładką masę.
  4. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
  5. Łączymy jajko, banany, płatki owsiane i mleko. Wszystko razem energicznie mieszamy / bełtamy.
  6. Dodajemy mąkę i mieszamy składniki.
  7. Dodajemy owoce i mieszamy tylko do równomiernego połączenia się składników.
  8. Masę przekładamy łyżką równomiernie do foremek na muffinki.
  9. Pieczemy w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem przez 20 minut. Po 20 minutach przełączamy piekarnik na grzanie od dołu, również z termoobiegiem. Pieczemy przez kolejne 7-10 minut (po 7 minutach można już wyłączyć grzanie / zmniejszyć temperaturę w piekarniku).






Przepis w języku angielskim: BLW Oatmeal muffins with blueberries