Borówkowy budyń jaglany


Borówkowy budyń jaglany
 

Domowy budyń borówkowy na bazie kaszy jaglanej, bez dodatku cukru. Samo zdrowie w owocowo-jaglanej, pysznej postaci :) Można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakuje przygotowany na mleku kokosowym, lecz można też użyć krowiego.
Do wykonania budyniu można wykorzystać inne owoce (świeże lub mrożone), na przykład maliny, jagody, truskawki. 



Dla kogo?
6m+, jeśli używacie mleka kokosowego lub innego roślinnego. W przypadku mleka krowiego - podawanie go jako dodatku do potrawy nie jest zakazane i można teoretycznie robić to niemal od początku (w niewielkich ilościach), ale ja raczej późno wprowadziłam mleko krowie w większej ilości (zobacz dlaczego). Sami zdecydujcie.
Budyń nie powinien być podawany w ramach pierwszych posiłków (zobacz jakie powinny być pierwsze posiłki niemowlaka).

Składniki na borówkowy budyń jaglany:
  • 50 g kaszy jaglanej, suchej
    (ok. 1/4 szklanki)
  • 150 g borówek
    (ok. 1 szklanka)
  • 200 ml mleka kokosowego lub krowiego
    (niepełna szklanka)
  • 40 g musu z daktyli
    (1 bardzo czubata łyżka)
  • 1/2 laski wanilii

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jeśli budyń chcemy skonsumować od razu na ciepło.

Przepis na borówkowy budyń jaglany:
  1. Odlewamy 150 ml mleka na ugotowanie kaszy jaglanej.
    Przed ugotowaniem kaszy najlepiej zalać ją wodą i odstawić na godzinę lub więcej, zmieniając kilkukrotnie wodę i płucząc kaszę. Jeśli nie mamy aż tyle czasu - kaszę należy kilkukrotnie, obficie przepłukać wodą. Przepłukaną kaszę przelewamy obficie wrzątkiem. Te zabiegi pozwolą na pozbycie się goryczkowego posmaku.
  2. Odlane mleko zagotowujemy w garnku. Do zagotowanego mleka dodajemy kaszę jaglaną, przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień na minimalny. Kaszę gotujemy przez około 15 minut lub do wchłonięcia się mleka.
  3. Jeszcze gorącą kaszę blendujemy na gładki mus.
  4. Do musu z kaszy dodajemy mus z daktyli, miąższ z połowy laski wanilii, umyte owoce. Wszystko razem blendujemy na gładko.
  5. Jeśli konsystencja budyniu jest naszym zdaniem zbyt "ciężka" - dodajemy pozostałe mleko i blendujemy ponownie.
  6. Budyń można skonsumować od razu na ciepło lub później na zimno.
    Podawać sam lub z wybranymi dodatkami (np.: owocami, ziarnami ekspandowanymi).

Borówkowy budyń jaglany - składniki
Budyń jaglany z borówkami


Oceń przepis
Podziel się
  Dodaj komentarz