Makaron z sosem awokado
ekspresowy i orzeźwiający
Ekspresowy, zielony obiad, praktycznie bez gotowania (trzeba ugotować makaron :). Orzeźwiający i idealny na ciepłe dni. Sos z awokado, pomidora, limonki, bazylii, czosnku i oliwy wystarczy jedynie zblendować. Uwielbiam takie dania, które są nie tylko szybkie w wykonaniu, ale także bardzo zdrowe i odżywcze.
Awokado jest zaliczane do tzw. super foods - żywności doskonałej. Jest dość kaloryczne, ale zawiera dużo cennych kwasów tłuszczowych omega, bardzo zdrowych dla naszego organizmu. Awokado dba o mózg, serce, oczy, ma działanie przeciwzapalne i dobrze wpływa na układ trawienny. A to tylko część zalet. W jego przypadku nie musimy obawiać się o pestycydy, gdyż jest to owoc, w którym prawie nie wykrywa się ich pozostałości. Jeśli jeszcze nie włączyliście awokado do diety swojego malucha i rodziny - polecam zacząć konsumować tego zielonego super owoca :)
Dla kogo?
10m+
Składniki na makaron z sosem awokado:
- 200-250 g makaronu
(ja użyłam makaronu w kształcie ryżu - Orzo Medium, ale można użyć innego) - 1 średnie, dojrzałe awokado
(ok. 200 g) - 1/2 limonki
- 1 garść świeżej bazylii
(ok. 5 g) - 1-2 średnie ząbki czosnku
(ok. 5-10 g) - 1 łyżeczka oliwy
- 1 średni pomidor (najlepiej malinowy)
(ok. 50 g) - 1 średnio czubata łyżka słonecznika
(ok. 10 g) - opcjonalnie: szczypta pieprzu do sosu, starta mozzarella (do posypania dania), pół średniego pomidora, pokrojonego w bardzo drobną kostkę (do posypania dania)
Przepis na makaron z sosem awokado:
- Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i usunąć łyka. Następnie wyjąć łyżeczką wodnistą część (można ją przełożyć do szklaneczki i dać maluchowi do wypicia). Pomidora pokroić na ćwiartki.
- Ziarna słonecznika zmielić młynkiem lub rozgnieść na małe okruchy (moździerzem lub np. w woreczku foliowym za pomocą wałka).
- Czosnek obrać ze skórki i przekroić na nieco mniejsze kawałki (w zależności od możliwości blendera).
- Awokado obrać ze skóry i przekroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do blendera i wycisnąć na awokado sok z połowy limonki.
- Dodać pomidora, czosnek, umyte liście bazylii, łyżeczkę oliwy i opcjonalną szczyptę pieprzu. Wszystko razem zblendować na gładką masę. Sos gotowy :)
- Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany, jeszcze gorący makaron dodać do sosu i wymieszać. Podawać od razu na ciepło. Po wyłożeniu porcji na talerz posypać pokruszonym słonecznikiem. Opcjonalnie posypać pomidorem, pokrojonym w bardzo drobną kostkę (taki dodatek sprawia, że sos smakuje jeszcze lepiej), a także startą mozarellą.
Makaron z sosem można także przechować w lodówce i podgrzać następnego dnia.