Zupa z batatów i marchewki
z dodatkiem imbiru
-
Czas przygotowania:
30 min
-
Czas gotowania:
15 min
-
Łączny czas:
45 min
-
Liczba porcji:
7-8
Zupa krem z batatów i marchewek na zdrowy, lekki, rozgrzewający i co najważniejsze szybki w przygotowaniu obiad :-) Cenię sobie ten przepis za to, że nie muszę długo stać w kuchni, żeby przyrządzić pyszne i sycące danie, które smakuje całej rodzinie.
Zupa sama w sobie jest lekko słodka, głównie za sprawą batatów. Dodatek imbiru i przypraw nadaje jej ciekawego, wyrazistego smaku. Jeśli lubicie jeszcze bardziej wyraziste smaki wystarczy dodać więcej przypraw. Gotując również dla dziecka, najlepiej doprawić i dosolić zupę w osobnym garnku. Konsystencja tej zupy jest dla mnie w sam raz - nie przepadam za bardzo gęstymi kremami, a ta jest tak idealnie pośrodku ;-)
Dziecku nie posługującemu się łyżeczką możemy nalać zupy do kubeczka lub dać coś do maczania w zupie (np. pieczywo).
Dlaczego warto jeść bataty? Słodkie ziemniaki mają bardzo duże wartości odżywcze (o ponad 50% więcej niż nasze rodzime ziemniaki) i zdrowotne. Są dobrym źródłem białka i prawdziwą bombą witaminową (m. in. witamina C, B, E, K), zawierają także cenne minerały. Bataty wykazują również właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i antynowotworowe. Tak jak i marchewki są bogate w beta-karoten i luteinę, mającą dobry wpływ na wzrok.
Dla kogo?
8m+
Składniki na zupę z batatów i marchewki:
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 500 g batatów
(ok. 2-3 szt.) - 250 g marchewek
(ok. 2 średnie szt.) - 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeży imbir - ok. 1 cm kawałek
- papryka słodka - 1 płaska łyżeczka
- kurkuma - duża szczypta
- gałka muszkatołowa - duża szczypta
- chili - duża szczypta
- pieprz, sól - do smaku (sól powyżej 1 roku życia)
- opcjonalnie: ulubiony dodatek (np: groszek ptysiowy, grzanki, amarantus ekspandowany, nieaktywne płatki drożdżowe, śmietana)
- Bataty, marchewkę i cebulę obieramy i kroimy na kostkę.
- Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy cebulę. Podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut, aż się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie obieramy czosnek i wyciskamy go do garnka z cebulą oraz pogrzewamy bulion.
- Do cebuli i czosnku dodajemy batata i marchewkę. Podsmażamy wszystko przez 5-10 minut pod przykrywką, od czasu do czasu mieszając.
- Warzywa zalewamy wrzącym bulionem. Dodajemy przyprawy (w wersji dla maluszków możemy pominąć i dodać na końcu) oraz obrany i drobno starty imbir. Gotujemy, aż batat i marchewka staną się miękkie (około 15 minut).
- Blendujemy zupę na krem. Zupę można okrasić ulubionymi dodatkami.