Makaron z sosem awokado

 

Ekspresowy, zielony obiad, praktycznie bez gotowania (trzeba ugotować makaron :). Orzeźwiający i idealny na ciepłe dni. Sos z awokado, pomidora, limonki, bazylii, czosnku i oliwy wystarczy jedynie zblendować. Uwielbiam takie dania, które są nie tylko szybkie w wykonaniu, ale także bardzo zdrowe i odżywcze.
Awokado jest zaliczane do tzw. super foods - żywności doskonałej. Jest dość kaloryczne, ale zawiera dużo cennych kwasów tłuszczowych omega, bardzo zdrowych dla naszego organizmu. Awokado dba o mózg, serce, oczy, ma działanie przeciwzapalne i dobrze wpływa na układ trawienny. A to tylko część zalet. W jego przypadku nie musimy obawiać się o pestycydy, gdyż jest to owoc, w którym prawie nie wykrywa się ich pozostałości. Jeśli jeszcze nie włączyliście awokado do diety swojego malucha i rodziny - polecam zacząć konsumować tego zielonego super owoca :)


Dla kogo?
10m+

Składniki na makaron z sosem awokado:
  • 200-250 g makaronu
    (ja użyłam makaronu w kształcie ryżu - Orzo Medium, ale można użyć innego)
  • 1 średnie, dojrzałe awokado
    (ok. 200 g)
  • 1/2 limonki
  • 1 garść świeżej bazylii
    (ok. 5 g)
  • 1-2 średnie ząbki czosnku
    (ok. 5-10 g)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 średni pomidor (najlepiej malinowy)
    (ok. 50 g)
  • 1 średnio czubata łyżka słonecznika
    (ok. 10 g)
  • opcjonalnie: szczypta pieprzu do sosu, starta mozzarella (do posypania dania), pół średniego pomidora, pokrojonego w bardzo drobną kostkę (do posypania dania)

Przepis na makaron z sosem awokado:
  1. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i usunąć łyka. Następnie wyjąć łyżeczką wodnistą część (można ją przełożyć do szklaneczki i dać maluchowi do wypicia). Pomidora pokroić na ćwiartki.
  2. Ziarna słonecznika zmielić młynkiem lub rozgnieść na małe okruchy (moździerzem lub np. w woreczku foliowym za pomocą wałka).
  3. Czosnek obrać ze skórki i przekroić na nieco mniejsze kawałki (w zależności od możliwości blendera).
  4. Awokado obrać ze skóry i przekroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do blendera i wycisnąć na awokado sok z połowy limonki.
  5. Dodać pomidora, czosnek, umyte liście bazylii, łyżeczkę oliwy i opcjonalną szczyptę pieprzu. Wszystko razem zblendować na gładką masę. Sos gotowy :)
  6. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany, jeszcze gorący makaron dodać do sosu i wymieszać. Podawać od razu na ciepło. Po wyłożeniu porcji na talerz posypać pokruszonym słonecznikiem. Opcjonalnie posypać pomidorem, pokrojonym w bardzo drobną kostkę (taki dodatek sprawia, że sos smakuje jeszcze lepiej), a także startą mozarellą.
    Makaron z sosem można także przechować w lodówce i podgrzać następnego dnia.