Zupa z ciecierzycy, wegetariańska, a'la gulaszowa


Wegetariańska zupa z cieciorki a'la gulaszowa
 

Aromatyczna, warzywna zupa z ciecierzycy a'la gulaszowa. Rozgrzewająca, sycąca, odżywcza i wzmacniająca. Przetestowana zarówno na najmłodszych, starszych dzieciach jak i dorosłych - wszystkim smakowała :-)
Ciecierzyca to moje kolejne kulinarne odkrycie dzięki BLW. Przed erą malucha nie używałam tego warzywa w kuchni. A szkoda, bo to roślina o wielu cennych właściwościach. Ciecierzyca to znakomite źródło białka, węglowodanów, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także niezbędnych w diecie witamin oraz minerałów. Ponadto ze względu na bogatą zawartość aminokwasów jest polecana wegetarianom i weganom jako idealny zamiennik mięsa. Korzystnie wpływa na zdrowie, siłę, a także... wygląd :-) Dodatek kuminu oraz kurkumy również działa na duży plus dla organizmu.



Dla kogo?
12m+
Wiele źródeł podaje, że już w wieku niemowlęcym można podawać rośliny strączkowe (m. in. ciecierzycę). Ja wstrzymałabym się przynajmniej do 1 rż, zwłaszcza w przypadku dzieci, mających wcześniej problem z kolkami - strączki mają właściwości wzdymające (dlatego też do zupy dodany jest kumin i majeranek, które mają właściwości przeciwwzdęciowe). Niektórzy pediatrzy twierdzą, że rośliny strączkowe nie powinny być podawane dzieciom do 18 miesiąca, ponieważ do tego wieku układ trawienny nie wytwarza enzymów, niezbędnych do prawidłowego trawienia strączków. Sami zdecydujcie.

Składniki na wegetariańską zupę z ciecierzycy a'la gulaszową:
  • 200 g ciecierzycy suszonej
    (1 szklanka)
  • 3 szlanki wody (750 ml) na ugotowanie ciecierzycy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 lekko czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 lekko czubata łyżeczka majeranku
  • 1/3 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • 1/3 płaskiej łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 3 lekko czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta pieprzu
  • sól - do smaku (powyżej 1 roku życia)
     
Przepis na wegetariańską zupę z ciecierzycy a'la gulaszową:
  1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i ostawiamy na około 12 godzin do namoczenia. Następnie odlewamy wodę i zalewamy ją 3,5 szklankami świeżej wody. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 2-2,5 godziny. Jeśli chcemy użyć soli, dodajemy ją już po ugotowaniu ciecierzycy.
  2. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy na małą kostkę.
  3. Cebulę drobno siekamy i szklimy przez kilka minut na oliwie w głębokim garnku. Do cebuli dodajemy posiekany lub wyciśnięty praską czosnek, smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy przyprawy (słodką paprykę, kurkumę, kumin, majeranek, szczyptę pieprzu) i dusimy na małym ogniu przez 1-2 minuty pod pokrywką.
  4. Cebulę i czosnek z przyprawami zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę oraz ziemniaki z marchewką. Gotujemy przez kilkanaście minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.
  5. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Zupę możemy opcjonalnie zaprawić.

Zupa z ciecierzycy, wegetariańska, a'la gulaszowa


Oceń przepis
Podziel się
  Dodaj komentarz