Pasta z awokado i czosnku

Kolejny po paście żółtkowej, prosty przepis na smarowidło. Neutralny smak awokado, podbity świeżym czosnkiem - pycha! Taką pastę mogę jeść codziennie (na przykład zamiast masła do pieczywa), a jeszcze jakiś czas temu nie znosiłam świeżego czosnku. Maluch też ją lubi i zajada nawet samą, bez niczego :) Ta pasta to naturalny antybiotyk i bogactwo zdrowych tłuszczów w jednym.
Dla kogo?
10m+
Składniki na pastę z awokado i czosnku:
- 1 awokado średniej wielkości (200 g)
- 1 ząbek czosnku średniej wielkości
Przepis na na pastę z awokado i czosnku:
- Myjemy awokado, następnie przekrajamy na pół. Wyciągamy pestkę (uwaga - nie wyrzucamy pestki) i obieramy owoc ze skórki. W miseczce lub innym głębszym naczyniu rozgniatamy awokado widelcem, do uzyskania w miarę jednolitej masy.
- Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Posiekany czosnek dodajemy do awokado i dokładnie mieszamy.
- Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu - do naczynia z pastą wkładamy pestkę awokado. Dzięki temu pasta zachowa zielony kolor (nie zbrązowieje). Naczynie najlepiej czymś przykryć.

