Pasta z awokado i czosnku


Pasta z awokado i czosnku
 

Kolejny po paście żółtkowej, prosty przepis na smarowidło. Neutralny smak awokado, podbity świeżym czosnkiem  - pycha! Taką pastę mogę jeść codziennie (na przykład zamiast masła do pieczywa), a jeszcze jakiś czas temu nie znosiłam świeżego czosnku. Maluch też ją lubi i zajada nawet samą, bez niczego :)  Ta pasta to naturalny antybiotyk i bogactwo zdrowych tłuszczów w jednym.



Dla kogo?
10m+

Składniki na pastę z awokado i czosnku:
  • 1 awokado średniej wielkości (200 g)
  • 1 ząbek czosnku średniej wielkości

Przepis na na pastę z awokado i czosnku:
  1. Myjemy awokado, następnie przekrajamy na pół. Wyciągamy pestkę (uwaga - nie wyrzucamy pestki) i obieramy owoc ze skórki. W miseczce lub innym głębszym naczyniu rozgniatamy awokado widelcem, do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  2. Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Posiekany czosnek dodajemy do awokado i dokładnie mieszamy.
  3. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu - do naczynia z pastą wkładamy pestkę awokado. Dzięki temu pasta zachowa zielony kolor (nie zbrązowieje). Naczynie najlepiej czymś przykryć.

Pasta z awokado i czosnku - składniki
Pasta z awokado i czosnku


Oceń przepis
Podziel się
  Dodaj komentarz