Paszteciki ze szpinakiem
z kruchego ciasta
Lubicie szpinak? Jeśli tak to pokochacie te paszteciki z kruchego ciasta. Tego ciasta zawsze używałam do robienia... ciasteczek z dżemem :) Ale przez to, że ciasto jest neutralne (wcale nie potrzebuje soli ani cukru) - pasuje również do wytrawnego nadzienia. Koniecznie spróbujcie, gwarantuję że to wcielenie szpinaku przypadnie Wam do gustu, a szpinakosceptyczni przekonają się do tego warzywa :)
Podany przepis na farsz możecie potraktować jako bazę do własnych eksperymentów. Możecie dodać np. posiekane suszone pomidory, podduszoną na oliwie cebulkę, zmielone orzechy, starty ser żółty, a w wersji dla dorosłych także np. sól oraz drobno pokrojone pieczarki, podsmażone na maśle klarowanym.
W sezonie można zastąpić mrożony szpinak świeżym. Ja do przepisu posiłkowałam się mrożonym, bo tak jest po prostu szybciej.
Z kształtami, wielkością i grubością ciasta można zaszaleć wedle uznania, tylko wtedy należy pamiętać o odpowiednio długim czasie pieczenia. Zamiast pasztecików możecie zrobić pierożki, lub po prostu duże pierogi lub "pasztety" :)
Szpinak mimo wielu zalet (m. in. kwas foliowy, beta-karoten, witaminy C, K, B, E, potas, magnez, luteina), ma jedną wadę - zawiera szczawiany, które wraz z wapniem mogą wytrącać się w nerkach i przyczyniać się do powstawania kamieni. Dlatego nie powinniśmy spożywać szpinaku w nadmiernych ilościach.
Dla kogo?
9m+
W przepisie znajduje się czosnek, który teoretycznie podajemy od 10m, choć ja przemycałam go wcześniej w sosach pomidorowych. Jeśli niemowlę jeszcze nie miało z nim do czynienia można dodać nieco mniejszą ilość (ale nie za mało, wtedy szpinak będzie zbyt mdły), choć myślę że nic się nie stanie od podanej przeze mnie ilości (farsz nie jest ostry i nie dominuje w nim smak czosnku). Zdecydujcie sami :)
Podane przeze mnie proporcje na farsz (bez dodatków) starczają na około 1/3 ciasta.
Pozostałą część ciasta można zamrozić i wykorzystać następnym razem. Zamrożone ciasto najlepiej wyjąć na dzień przed planowanym pieczeniem i zostawić w lodówce na noc.
Najwięcej pracy jest tak naprawdę przy robieniu ciasta, więc jeśli macie już zamrożone to wykonanie nie będzie tak czasochłonne.
Składniki na farsz ze szpinaku:
- 450 g mrożonego szpinaku
(300 g po odlaniu wody - po rozmrożeniu) - 20 g czosnku
(ok. 4 spore ząbki) - 60 g śmietany
(ok. 4 płaskie łyżki) - szczypta pieprzu i soli (sól powyżej 12m)
- opcjonalne dodatki: posiekane suszone pomidory, cebula podduszona na oliwie, zmielone orzechy, dla dorosłych - drobno pokrojone pieczarki, podsmażone na maśle klarowanym
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g schłodzonego masła
(kostka) - 250 g twarogu półtłustego
- 250 g mąki pszennej
- mąka pszenna do podsypywania blatu/stolnicy i na blachę
- opcjonalnie: plasterki sera żółtego do wzbogacenia nadzienia pasztecików (dla dzieci po 12m, ze względu na zawartość soli)
Przepis na farsz do pasztecików ze szpinakiem:
- Zamrożony szpinak umieszczamy w garnku. Po rozmrożeniu szpinaku odlewamy znaczną większość wody.
- Czosnek przeciskamy przez praskę do garnka ze szpinakiem. Resztki czosnku, które zostały w prasce, drobno siekamy i dodajemy do szpinaku. Dodajemy pieprz oraz opcjonalne dodatki i mieszamy składniki.
- Wstawiamy garnek na mały ogień, z lekko odkrytą przykrywką. Gotujemy około 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Wyłączamy gaz, odkrywamy garnek i zostawiamy szpinak do ostygnięcia. Gdy szpinak już nieco ostygnie (nie musi mieć temperatury pokojowej) dodajemy śmietanę i mieszamy składniki. Ponownie wstawiamy na mały ogień i gotujemy przez około 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przepis na ciasto do pasztecików ze szpinakiem:
- Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę, na kopcu z mąki umieszczamy kostkę masła. Masło siekamy z mąką dużym nożem przez kilka chwil. Następnie dodajemy ser biały. Siekamy wszystkie składniki na drobno (aż nie będą dominowały większe grudki samego masła lub sera).
- Ręce obsypujemy mąką. Ciasto zagarniamy i ugniatamy przez kilka minut, formując z niego kulę. Podczas ugniatania i pracy z ciastem podsypujemy ręce oraz blat/stolnicę mąką (jeśli ciasto przykleja się do rąk lub podłoża).
- Kulę dzielimy na cztery części i formujemy mniejsze kulki.
- Wkładamy ciasto do lodówki na przynajmniej 30 minut (schłodzone ciasto łatwiej się rozwałkowuje - nie przykleja się do wałka i podłoża).
Przepis na paszteciki ze szpinakiem:
- Przygotowujemy blachę: wykładamy papier do pieczenia i podsypujemy mąką.
- Bierzemy jedną z kulek i przepoławiamy ją, formując dwie mniejsze kulki (mniejsze kulki łatwiej będzie rozwałkować na małej powierzchni blatu lub stolnicy). Kulki spłaszczamy nieco dłonią, aby łatwiej zacząć je rozwałkowywać.
- Na blat/stolnicę wysypujemy sporą ilość mąki (ok. 1,5 łyżki lub więcej, jeśli ciasto nie jest już zbytnio chłodne). Kulkę ciasta przyciskamy do mąki z jednej strony, następnie przewracamy na drugą stronę i zaczynamy rozwałkowywać. Ja rozwałkowuję ciasto dość mocno, do momentu aż daje się je jeszcze podnieść i przewrócić na drugą stronę.
Podczas rozwałkowywania przewracamy ciasto co jakiś czas na drugą stronę, dosypując mąkę pod spód (jeśli ciasto zaczyna się przyklejać do podłoża lub gdy nie ma na nim już mąki) oraz podsypując wierzch ciasta (jeśli przykleja się do wałka). - Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty o dowolnej wielkości - nie muszą być równe, nie musimy także ścinać boków ciasta.
- Na połówki pociętych kawałków nakładamy płaską warstwę farszu - nie musimy zostawiać brzeżków na "domknięcie" pasztecika, upieczone ciasto będzie się trzymać farszu.
- Na farsz opcjonalnie kładziemy plasterki sera takiej samej wielkości.
- Tak przygotowane paszteciki zginamy i lekko dociskamy do drugiej połówki.
- Układamy paszteciki na przygotowanej blaszce jeden obok drugiego. Kontynuujemy wykonywanie pasztecików z pozostałych kulek ciasta, aż do wyczerpania farszu. Pozostałe ciasto możemy zamrozić.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut, do zarumienienia.