Naleśniki twarogowe z rodzynkami
Twarogowo-rodzynkowa wariacja na temat naleśników pszennych taty malucha. Do spożywania bez dodatków, z ulubionym smarowidłem, w towarzystwie świeżych owoców (w całości lub w formie musu). Śniadanie, które szybko zniknie z talerzy i wywoła uśmiech na twarzy, nie tylko u miłośników naleśników :-)
Dla kogo?
9m+
Składniki na naleśniki twarogowe z rodzynkami:
- 125 g twarogu półtłustego
- 1 garść rodzynek
- 250 ml mleka roślinnego (np. kokosowego) lub krowiego
(1 szklanka) - 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
(2/3 szklanki) - 1 średnio czubata łyżka musu z daktyli
LUB
1 łyżka syropu klonowego (jeśli naleśniki mają podsmażyć się na rumiano) - 1 łyżka jogurtu naturalnego (można pominąć, ale będą mniej delikatne)
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Przepis na naleśniki twarogowe z rodzynkami:
- Twaróg rozgnieść widelcem, tak aby nie było dużych grudek. Sparzyć rodzynki, jeśli są twarde, pokroić na mniejsze kawałki w przypadku dużych rodzynek lub dla niemowlaka.
- Wszystkie składniki oprócz twarogu i rodzynek umieścić w głębszym naczyniu i zmiksować na wysokich obrotach. Jeśli naleśniki mają być bardziej puszyste - najpierw miksujemy wszystko oprócz mąki, aż do uzyskania piankowej konsystencji, następnie dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Dla puszystych naleśników naczynie musi być wysokie, bo ciasto podwoi swoją objętość.
- Do masy naleśnikowej dodajemy twaróg oraz rodzynki i miksujemy do równomiernego wymieszania się.
- Na patelni rozprowadzamy małą ilość tłuszczu i podgrzewamy. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto, aby równomiernie pokryło powierzchnię (patelnię unosimy i obracamy pod różnym kątem, aby wyrównać powierzchnię naleśnika). Po około 2 minutach - gdy zauważymy że ciasto się ścięło, a naleśnik łatwo odchodzi od patelni - przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy przez kolejną mintę lub dwie, do zrumienienia, następnie zdejmujemy z patelni. Powtarzamy do wyczerpania ciasta. Co 3-4 naleśniki (lub gdy zauważymy, że naleśniki zaczynają przywierać) dokładamy na patelnię niewielką ilość tłuszczu.
Jeśli nie wiesz jak dobrze zrobić i usmażyć naleśniki - zajrzyj do podstawowego przepisu na naleśniki pszenne, gdzie zamieściłam kilka wskazówek (we wstępie i na końcu przepisu).