Naleśniki twarogowe z rodzynkami

 

Twarogowo-rodzynkowa wariacja na temat naleśników pszennych taty malucha. Do spożywania bez dodatków, z ulubionym smarowidłem, w towarzystwie świeżych owoców (w całości lub w formie musu). Śniadanie, które szybko zniknie z talerzy i wywoła uśmiech na twarzy, nie tylko u miłośników naleśników :-)


Dla kogo?
9m+

Składniki na naleśniki twarogowe z rodzynkami:
  • 125 g twarogu półtłustego
  • 1 garść rodzynek
  • 250 ml mleka roślinnego (np. kokosowego) lub krowiego
    (1 szklanka)
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
    (2/3 szklanki)
  • 1 średnio czubata łyżka musu z daktyli
    LUB
    1 łyżka syropu klonowego (jeśli naleśniki mają podsmażyć się na rumiano)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (można pominąć, ale będą mniej delikatne)
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

Przepis na naleśniki twarogowe z rodzynkami:
  1. Twaróg rozgnieść widelcem, tak aby nie było dużych grudek. Sparzyć rodzynki, jeśli są twarde, pokroić na mniejsze kawałki w przypadku dużych rodzynek lub dla niemowlaka.
  2. Wszystkie składniki oprócz twarogu i rodzynek umieścić w głębszym naczyniu i zmiksować na wysokich obrotach. Jeśli naleśniki mają być bardziej puszyste - najpierw miksujemy wszystko oprócz mąki, aż do uzyskania piankowej konsystencji, następnie dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Dla puszystych naleśników naczynie musi być wysokie, bo ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Do masy naleśnikowej dodajemy twaróg oraz rodzynki i miksujemy do równomiernego wymieszania się.
  4. Na patelni rozprowadzamy małą ilość tłuszczu i podgrzewamy. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto, aby równomiernie pokryło powierzchnię (patelnię unosimy i obracamy pod różnym kątem, aby wyrównać powierzchnię naleśnika). Po około 2 minutach - gdy zauważymy że ciasto się ścięło, a naleśnik łatwo odchodzi od patelni - przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy przez kolejną mintę lub dwie, do zrumienienia, następnie zdejmujemy z patelni. Powtarzamy do wyczerpania ciasta. Co 3-4 naleśniki (lub gdy zauważymy, że naleśniki zaczynają przywierać) dokładamy na patelnię niewielką ilość tłuszczu.

Jeśli nie wiesz jak dobrze zrobić i usmażyć naleśniki - zajrzyj do podstawowego przepisu na naleśniki pszenne, gdzie zamieściłam kilka wskazówek (we wstępie i na końcu przepisu).