Ciasto z pulpą kokosową, na słodko bez cukru

Ciasto z pulpą kokosową, na słodko bez cukru

jak wykorzystać wiórki po mleku kokosowym

Pyszne, wilgotne, "konkretne" ciacho, które zrobiłam aby wykorzystać pulpę kokosową (wiórki po zrobieniu domowego koko-mleka). Słodkie, choć bez śladu białego cukru. I tym razem bez bananów w charakterze słodzika ;-) Nie będę się rozpływać nad właściwościami składników (choć mogłabym "popłynąć" z suszonymi owocami i kokosem), bo po cieście raczej nikt nie oczekuje, że będzie zdrowe ;-)
Kokosowo-karobowy napój - zdrowsza wersja kakao

Kokosowo-karobowy napój - zdrowsza wersja kakao

Karobowy napój na mleku kokosowym to nasz ostatni hit. Na pomysł na to "kakałko" wpadłam, gdy przypadkiem zrobiłam za dużo mleka koko, a dodatkowo maluch i ja przechodziliśmy infekcję. Wtedy przypomniało mi się o karobie - to naturalne lekarstwo, posiadające między innymi właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Karob ma także działanie wykrztuśne, pomaga pozbyć się zalegającej flegmy i podnosi odporność organizmu. Na choróbska lub wzmocnienie jak znalazł :-)
Muffinki gruszkowe z amarantusem, bezglutenowe

Muffinki gruszkowe z amarantusem, bezglutenowe

Puszyste, mięciutkie i wilgotne babeczki, naładowane gruszkami i poppingiem z amarantusa - a dzięki temu pełne witamin, minerałów i cennych składników. Lekko słodkie, choć dominuje w nich charakterystyczny smak amarantusa. To propozycja na smaczne, sycące i pożywne śniadanko - choć u nas babeczki podjadamy czasami przez cały dzień ;-)
Placki owsiane z jabłkami i gruszkami

Placki owsiane z jabłkami i gruszkami

Pieczone placuszki z płatkami owsianymi, jabłkami, gruszkami i cynamonem. Idealne śniadanko, które na długo nasyci oraz dostarczy energii i siły. Taka zapiekana, owocowa owsianka jest bogata w białko, aminokwasy, szereg witamin i minerałów, przeciwutleniacze, błonnik i cenne kwasy tłuszczowe - a to wszystko za sprawą owsa i naszych rodzimych owoców :)


Pierogi leniwe - delikatne, najlepsze

Pierogi leniwe - delikatne, najlepsze

Pyszne pierożki leniwe w tradycyjnym wydaniu, proste do wykonania nawet dla gotujących inaczej :) Można serwować w wersji ugotowanej lub podsmażone na maśle klarowanym  - wtedy pierogi stają się mocno puszyste. Dzięki małej ilości mąki i braku białka są delikatne, rozpływające się w ustach - zwłaszcza w wersji podsmażonej.
Placki jaglano-dyniowe, bezglutenowe

Placki jaglano-dyniowe, bezglutenowe

Sezon w pełni, więc dodaję dynię gdzie się da. Tu występuje w wersji lekko słodkiej, z wartościową i bardzo odżywczą kaszą jaglaną, wzmacniającą organizm (podobnie jak dynia). Jeśli nie przepadacie za smakiem dyni to mam dobrą wiadomość - w ogóle jej nie czuć w tych plackach, dlatego jest to dobry patent do przemycania zalet tego warzywa do naszej diety :)
Muffinki owsiano-dyniowe z jabłkiem

Muffinki owsiano-dyniowe z jabłkiem

Dyniowa owsianka z piekarnika - lekko słodka, w formie miękkich i wilgotnych babeczek. Te łatwe i szybkie w wykonaniu muffinki dostarczą energii na długo, a także zadbają o odporność organizmu. Babeczki są pożywne, zaspokajające głód na długo i wciągające :)
Placki dyniowo-morelowe, bezglutenowe

Placki dyniowo-morelowe, bezglutenowe

Dynia w wersji na słodko w pieczonych plackach. Jedyne słowa mojego malucha, jakie słyszę podczas konsumpcji tych placuszków, to naglące "jesce!" :) Gwarantuję, że zarówno maluchy jak i duzi (i nie mówię tu o dzieciach) pokochają te placuszki. Dzięki zawartości dyni wzmocnimy nimi odporność i dostarczymy szereg cennych składników.
Mus z dyni

Mus z dyni

Dynia - smaczne warzywo o wielu właściwościach zdrowotnych, na dodatek w sezonie kosztuje grosze. Czego chcieć więcej? Jeśli nie przepadamy za smakiem dyni w zupach czy daniach obiadowych, możemy przemycać ją w wersji na słodko - w plackach, ciastach, ciasteczkach, muffinkach czy owsiance. Mus dyniowy z przepisu można wykorzystać do przeróżnych potraw :)
Makaron z sosem awokado

Makaron z sosem awokado

ekspresowy i orzeźwiający

Ekspresowy, zielony obiad, praktycznie bez gotowania (trzeba ugotować makaron :). Orzeźwiający i idealny na ciepłe dni. Sos z awokado, pomidora, limonki, bazylii, czosnku i oliwy wystarczy jedynie zblendować. Uwielbiam takie dania, które są nie tylko szybkie w wykonaniu, ale także bardzo zdrowe i odżywcze.
1  2  3  4  5