Chłodnik
podawany z ziemniakami

Chłodnik - zupa na zimno, podawana z ciepłymi ziemniakami, to mój ukochany przepis na obiad na ciepły lub upalny dzień. To pyszna prostota - kefir z pomidorami, ogórkami (najlepiej małosolnymi), rzodkiewkami i koperkiem. Latem mogę jeść go codziennie. Dlatego z nietegą miną przyjęłam komentarz malucha: "nie lubię tego". No kaman, to co będziemy jeść w wakacje? - pomyślałam. Na szczęście wystarczył bardzo prosty zabieg, który zmienił nie lubiane danie w "to jest pyszne". Dziecku podałam po prostu wszystkie składniki dania osobno - ziemniaki ugotowane w plasterki do maczania w jogurcie naturalnym (zamiast kefiru), obok miseczka z pokrojonymi w drobną kostkę warzywami :-)
Dla kogo?
9m+
Składniki na chłodnik:
- 1 l kefiru / jogurtu naturalnego / maślanki
- 3 średnie pomidory
- 2-3 średnie ogórki małosolne lub kiszone (powyżej 1rż, ze względu na zawartość soli)
- 6-8 rzodkiewek
- 3 łyżki koperku
- ziemniaki - dowolna ilość
- sól - do smaku (powyżej 1 rż)
- Do garnka wlewamy kefir / jogurt / maślankę. Pomidory przelewamy obficie wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy łyka.
- Pomidory, ogórki i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy koperek, lekko doprawiamy do smaku solą (powyżej 1rż) i mieszamy.
- Podajemy z ciepłymi, ugotowanymi lub podsmażonymi ziemniakami.
Wersja dla niemowląt: podajemy wszystkie składniki osobno :-)

Wersja dla dziecka - ziemniaki + jogurt do maczania, warzywa pokrojone w drobną kostkę:

