Chłodnik

 

Chłodnik - zupa na zimno, podawana z ciepłymi ziemniakami, to mój ukochany przepis na obiad na ciepły lub upalny dzień. To pyszna prostota - kefir z pomidorami, ogórkami (najlepiej małosolnymi), rzodkiewkami i koperkiem. Latem mogę jeść go codziennie. Dlatego z nietegą miną przyjęłam komentarz malucha: "nie lubię tego". No kaman, to co będziemy jeść w wakacje? - pomyślałam. Na szczęście wystarczył bardzo prosty zabieg, który zmienił nie lubiane danie w "to jest pyszne". Dziecku podałam po prostu wszystkie składniki dania osobno - ziemniaki ugotowane w plasterki do maczania w jogurcie naturalnym (zamiast kefiru), obok miseczka z pokrojonymi w drobną kostkę warzywami :-)


Dla kogo?
9m+

Składniki na chłodnik:
  • 1 l kefiru / jogurtu naturalnego / maślanki
  • 3 średnie pomidory
  • 2-3 średnie ogórki małosolne lub kiszone (powyżej 1rż, ze względu na zawartość soli)
  • 6-8 rzodkiewek
  • 3 łyżki koperku
  • ziemniaki - dowolna ilość
  • sól - do smaku (powyżej 1 rż)
     
Przepis na chłodnik:
  1. Do garnka wlewamy kefir / jogurt / maślankę. Pomidory przelewamy obficie wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy łyka.
  2. Pomidory, ogórki i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy koperek, lekko doprawiamy do smaku solą (powyżej 1rż) i mieszamy.
  3. Podajemy z ciepłymi, ugotowanymi lub podsmażonymi ziemniakami.
    Wersja dla niemowląt: podajemy wszystkie składniki osobno :-)



Wersja dla dziecka - ziemniaki + jogurt do maczania, warzywa pokrojone w drobną kostkę: