Tort czekoladowo-śmietankowy, bez cukru i glutenu

na roczek, dwa latka i każde kolejne urodziny


Tort czekoladowo-śmietankowy dla dzieci
 

Tort czekoladowo-śmietankowy, idealny na pierwsze, drugie, trzecie i każde kolejne urodziny :-) Doskonale wilgotny bez nasączania. Polecam go nie tylko jako tort dla dzieci na roczek, dwa latka, ale dla każdej grupy wiekowej. Tort jest bez cukru i bez glutenu, czekoladowe ciasto zawdzięcza swoją słodkość i świetny smak dojrzałym bananom i kakao. Zamiast kakao możemy użyć zdrowszego zamiennika - karobu. Jednak nie ukrywajmy, lepszy jest z kakao, więc ewentualnie podzieliłabym ostatecznie proporcje kakao-karob pół na pół :-)
Do wykonania tortu najlepiej użyć dojrzałych bananów z brązowymi plamkami. Im bardziej dojrzałe banany tym słodsze ciasto. Jeśli chcemy przyspieszyć dojrzewanie bananów wystarczy że położymy je w towarzystwie jabłek.



Dla kogo?
10m+
Niemowlakom podajemy niewielkie ilości - tort jest dość słodki, krem jest dość tłusty, a ciasto zawiera kakao. Jeśli tort mają jeść niemowlęta poniżej 12m zamiast kakao możemy użyć zdrowszego zamiennika karobu (lub pół na pół) i podawać ciasto z niewielką ilością kremu.
Idealny jako tort na roczek, dwa latka i generalnie tort dla dzieci.

Składniki na urodzinowy tort czekoladowo-śmietankowy:
Czekoladowe blaty tortu, bez cukru i glutenu:
  • 1 kg obranych, dojrzałych bananów
    (ok. 8-10 średnich bananów)
  • 8 jajek
  • 20 g kakao
  • 80 g mąki kokosowej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Śmietankowy krem do przełożenia tortu:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 30% lub 36%
  • 12 łyżek syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przepis na urodzinowy tort czekoladowo-śmietankowy:
  1. Kakao, mąkę kokosową i sodę połączyć i wymieszać.
  2. Banany zblendować z jajkami na gładką masę. Jeśli chcemy by ciasto nie opadało zanadto po wyjęciu z piekarnika i było bardziej wyrośnięte - to po zblendowaniu jajek z bananami należy przelać masę przez drobne sitko, pomagając sobie łyżką. Niemniej nie ma takiej potrzeby, płaskie blaty ciasta również będą odpowiednie.
  3. Dodać suche składniki i blendować przez kilka minut, na jednolitą masę.
  4. Masę podzielić na cztery równe części. Piec każdy z blatów po kolei, w okrągłej formie o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
    Pieczenie blatów jest dość czasochłonne, ponieważ trzeba je piec osobno. Ja używam jednej formy i przygotowuję dwa papiery do pieczenia. Najpierw wykładam formę jednym papierem i wylewam 1/4 masy na środek formy, następnie rozprowadzam ją równomiernie łyżką w taki sposób, aby masa nie stykała się z krawędziami formy (pozostawiam ze 3 mm odstępu od krawędzi formy). Dzięki temu nie trzeba czyścić boków formy po upieczeniu blatu. Po upieczeniu blatu wyjmuję go z piecyka, czekam chwilę aż nieco ostygnie, następnie chwytając za papier (i podkładając nieco ręce pod blat) przenoszę upieczony blat na drewnianą deskę. Ciasto nieco "poci" się pod spodem podczas pieczenia, a drewniana deska pozwala odciągnąć nieco wilgoci. Do formy wkładam drugi z papierów, wylewam masę i wkładam do piecyka. W połowie pieczenia blatu przekładam wcześniej upieczony blat (już bez papieru pod spodem) na talerz. Papier pozostawiam do wyschnięcia, tak aby można go było użyć do następnego blatu. Następnie powtarzam całą operację do upieczenia wszystkich blatów.
  5. Po upieczeniu i ostudzeniu wszystkich blatów przygotować krem. Serek mascaropne i śmietanę (muszą być dobrze schłodzone) zmiksować do powstania gładkiego kremu. Dodać syrop klonowy oraz sok z cytryny i miksować do połączenia składników.
  6. Blaty tortu przełożyć kremem, także z wierzchu. Docisnąć lekko każdy z blatów (dociskając najpierw środek), po położeniu na kremie. Tort możemy też "oszpachlować" po bokach, wtedy zostawiamy nieco więcej kremu na wierzch.
    Tort można ozdobić na przykład startą gorzką czekoladą, wiórkami kokosowymi, sezonowymi owocami, pokruszonymi lub zmielonymi orzechami.

Tort na roczek, dwa latka i kolejne urodziny - bez cukru i glutenu

A tu nasza "klockowa rodzinka" załapała się do zdjęcia tortu :-)
Tort na pierwsze, drugie, trzecie urodziny dziecka


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (18)
Aga
Aga
28.02.2018 13:39 odpowiedz
Witam :)
Przymierzam się do zrobienia tortu na roczek Syna. Nigdy wcześniej nie robilam tego typu wypieków, mistrzynią kuchni też nie jestem, ale lubię gotować, szczególnie zdrowo :)
Przepis mi sie bardzo podoba, ale mam do Pani pytanie, czy syrop klonowy moge zastąpić daktylowym (po prostu mam w domu)?
Nie dam rady zrobic tortu w dniu konsumpcji, wiec czy da rade przetrwac jeden dzień w lodówce i będzie nadal smaczny i ładny ?
Pozdrawiam serdecznie :)
BLW papu
BLW papu
28.02.2018 14:40 odpowiedz
Hej :-) Tort jest łatwy w wykonaniu (choć nieco czasochłonny, ze względu na pieczenie blatów osobno), raczej nie może się nie udać. Myślę, że spokojnie nawet Ci, którzy "na codzień" nie robią takich wypieków, powinni sobie bez problemu poradzić.
Odnośnie zamiany syropu - niestety nie próbowałam zrobić kremu na bazie syropu daktylowego, więc ciężko mi powiedzieć. Domowy syrop daktylowy jest dosyć wodnisty i mniej słodki (w stosunku do syropu klonowego), nie wiem jak z kupnym, bo nigdy nie używałam. Raczej pokusiłabym się jednak o kupienie syropu klonowego. Ewentualnie możesz wcześniej wykonać próbę wykonania samego kremu z syropem daktylowym (po prostu z mniejszej ilości składników, np. połowy lub 1/4), aby sprawdzić czy krem z użyciem daktyli będzie dostatecznie słodki i czy nie będzie zbyt lejący się.
Tort jak najbardziej można zrobić wcześniej, nie musi być przygotowany w tym samym dniu co urodziny. Ja piekłam blaty ciasta w piątek, w sobotę zrobiłam krem i złożyłam tort "do kupy", a w niedzielę były urodziny. Tort może spokojnie wytrwać w lodówce nawet do kilku dni.
Koniecznie daj znać, czy tort się udał :-) Pozdrawiam!
Aga
Aga
12.03.2018 13:17 odpowiedz
Tort nie wyszedł tak jak na Pani zdjęciu (niestety)... coś poszło nie tak z ciastem. W smaku dobre, ale nie wyrośnięte. Tak czy siak zrobiłam krem, dodałam wiśnie i cały został zjedzony :)
BLW papu
BLW papu
12.03.2018 17:23 odpowiedz
Ważne jest, aby masa była dobrze zblendowana. A czy przelewałaś masę jajeczno-bananową przez drobne sitko, jak w przepisie? Gdy tak zrobiłam to tort wyszedł jak na zdjęciu, wyrośnięty. Pierwszy tort robiłam bez przelewania masy i blaty dość mocno opadły po wyjęciu z piekarnika. Ale szczerze mówiąc tort z płaskimi blatami był dla mnie atrakcyjniejszy wizualnie ;-) Gdy powtórzyłam tort (na potrzeby zdjęć do przepisu) przelałam dodatkowo masę przez sitko i wtedy ciasto nie opadło. Masę musiałam przelać, bo coś mi do niej wpadło ;-) Tak wyszła wersja bardziej wyrośnięta. Mimo wszystko nie ma to wpływu na smak. Cieszę się, że cały zniknął :-)
Aga
Aga
13.03.2018 08:40 odpowiedz
Przelałam przez sito. Według mnie mógł być to problem złych proporcji składników. Zamiast ważyć, dawałam łyżeczkami i np. po 10 łyżkach mąki kokosowej nie miałam już prawie całego 250g opakowania... coś tutaj poszło nie tak. Ale wyglądał ładnie i wszystkim smakował. :)
Ania
Ania
09.03.2018 13:17 odpowiedz
Upiekłam małą porcję ciasta na próbę i wyszło naprawdę super. Chciałabym zrobić ten tort na urodziny syna, ale będzie około 20 osób i zastanawiam się, czy z tych proporcji będę mogła wszystkich obdzielić? :)
BLW papu
BLW papu
09.03.2018 18:07 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :-) U nas było 15 osób i po torcie urodzinowym została niecała ćwiartka. Ale z tego co kojarzę były jakieś dokładki. Więc na 20 osób powinien starczyć.
Możesz ewentualnie pokusić się o dołożenie jeszcze jednego piętra, czyli powiększyć proporcje o 1/4. Wtedy do ciasta: 1,25 kg obranych bananów, 10 jajek, 25 g kakao, 100 g mąki. Upiecz z tego 5 blatów. Na krem: 625 g serka, 250 g śmietany, 15 łyżek syropu i 2,5 łyżki cytryny.
Marta
Marta
25.03.2018 20:08 odpowiedz
Zamieniłam mąkę kokosową na pszenną i po zblendowaniu bananów z jajami stopniowo dodałam produkty sypkie miksując je. Resztę robiłam wg przepisu, ale wyszły mi takie zakalcowate placki. Co mogło być przyczyną?
BLW papu
BLW papu
26.03.2018 13:34 odpowiedz
Hej Marto, mąka kokosowa o wiele bardziej chłonie wilgoć niż mąka pszenna. To ciasto robione na mące kokosowej i tak jest dość mocno wilgotne, więc podejrzewam że zamiana na mąkę pszenną spowodowała to, że ciasto było po prostu zbyt "mokre", żeby dobrze wyrosnąć i bez zakalca. Z tego też względu nie zamieniałabym mąki kokosowej na inną w tym przepisie.
Jeśli mimo wszystko chcemy próbować z inną maką to najlepiej przetestować wypiek na 1/4 proporcji składników i upiec jeden testowy blat.
Marta
Marta
20.04.2018 10:18 odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam na mące kokosowej i faktycznie wyszło jak ze zdjęcia :) Pozdrawiam.
BLW papu
BLW papu
20.04.2018 14:10 odpowiedz
Cieszę się, że tort się udał :-)
Aneta
Aneta
16.01.2019 09:38 odpowiedz
Czy można ten tort pokryć masa cukrowa?
BLW papu
BLW papu
17.01.2019 14:26 odpowiedz
Hej Aneto, myślę że tak, ale jeśli chcesz obłożyć tort masą cukrową to na wierzch i na boki tortu bezpieczniej nałożyć warstwę kremu maślanego, niż krem z mascarpone i śmietany. Nie jestem pewna, jak zachowa się masa cukrowa nałożona na śmietanę - może zacząć się "pocić" czy rozpuszczać. Można zamiast kremu do przełożenia z mascarpone i śmietany zrobić krem maślany na cały tort i tak będzie prościej - do wykonania tylko jeden krem, a nie dwa :-) Tort przed nałożeniem masy cukrowej powinien być dobrze schłodzony. Na kilka chwil przed nałożeniem masy tort należy wyjąć z lodówki, tak aby masa maślana nieco zmiękła i lepiej przylegała do masy cukrowej.
Aneta
Aneta
20.01.2019 23:32 odpowiedz
Dziękuję tak zrobię :)
Ala
Ala
20.01.2019 21:05 odpowiedz
Zrobiłam dziś tort na urodziny syna. Ale mam dylemat z proporcjami suchych składników. Pisze Pani, że kakao 20 g, czyli 4 kopiaste łyżki, u mnie na wadze 20 g waży jedna łyżka. To samo mąka kokosowa, 80 g to dosłownie kilka łyżek. Finalnie dodałam składniki zgodnie z wagą i ciasto wyszło pyszne. Ale mam pytanie czy te ilości są poprawne czy ja czegoś nie ogarniam? ;) Pozdrawiam
BLW papu
BLW papu
22.01.2019 09:28 odpowiedz
Hej Ala, dzięki za zwrócenie uwagi :-) Usunęłam ze składników "przeliczniki" na łyżki, żeby nie wprowadzać w błąd. Cieszę się, że tort wyszedł pyszny, pozdrawiam!
Alka
Alka
15.02.2019 20:16 odpowiedz
Zrobiłam tort na próbę przed urodzinami córki. Smak dobry, ale masa wyszła mi strasznie lejąca. Dosłownie spływa z tortu :(. Co mogłam zrobić nie tak? Może za słabo zmiksowane?
BLW papu
BLW papu
15.02.2019 21:19 odpowiedz
Alka jakiej śmietany użyłaś (ile procent i jaki skład)? Czasem wiele może zależeć od samych składników. Aby ratować sytuację próbowałabym miksować masę dłużej / na większych obrotach, ewentualnie dodać też do miksowania więcej schłodzonej śmietany. Pozdrawiam!
  Dodaj komentarz