Piernik bez cukru - słodki i wilgotny


Piernik bez cukru, słodki i wilgotny
 

Słodki, wilgotny w środku i lekko korzenny piernik -  bez cukru, słodzony połączeniem suszonych owoców z miodem (po 1 rż) bądż syropem klonowym. Jeśli jesienią lub zimą lubicie "pierniczyć" i raczyć się deserami w deseń piernika, koniecznie wypróbujcie ten przepis na nieco zdrowszą wersję tego wypieku, kojarzącego się ze Świętami :-) Jest to także pyszny sposób na zużycie pulpy kokosowej (wiórków kokosowych, z których przyrządzamy domowe mleko kokosowe), co doceni każdy, kto  wciela w swój styl życia ideę less waste lub zero waste. W cieście nie jest wyczuwalny smak kokosa, za to  "pulpowe wiórki" dodają mu fajnej struktury i wilgoci.



Dla kogo?
10m+
Przepis zawiera dość sporą ilość cynamonu (w przyprawie do piernika). W związku z tym, że cynamon należy spożywać z umiarem (zwłaszcza w przypadku dzieci poniżej 1 roku życia), niemowlęta nie powinny jeść zbyt dużej ilości piernika. Najlepiej używać cynamonu cejlońskiego, który w stosunku do "zwykłego" cynamonu ma mniejszą zawartość kumaryny (substancji o potencjalnym działaniu toksycznym, jeśli przekroczy się jej dzienną, tolerowaną dawkę).

Składniki na piernik bez cukru:
  • pulpa kokosowa - wiórki kokosowe (niesiarkowane), powstałe po przyrządzeniu mleka kokosowego z tego przepisu (mleko przyrządzane ze 100 g wiórków)
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka kokosowego lub krowiego
    (1/2 szklanki)
  • 100 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4-5 średnio czubatych łyżeczek przyprawy do piernika *
  • 40 g moreli suszonych, niesiarkowanych
    (ok. 7 sztuk)
  • 70 g musu z daktyli
    (ok. 2 średnio czubate łyżki)
  • 60 g miodu (wyłącznie po 1 roku życia, ok. 3 lekko czubate łyżki) lub 6 łyżek syropu klonowego
  • ok. 7 sztuk śliwek suszonych, niesiarkowanych
  • łyżeczka soku z cytryny
  • olej kokosowy lub masło do wysmarowania foremki
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
* Przyprawę do piernika przygotowuję z proporcji około: 45 g cynamonu (najlepiej cejlońskiego), 10 g imbiru, 10 g goździków, 8 g gałki muszkatołowej, 5 g kardamonu.

Przepis na piernik bez cukru:
  1. Przygotowujemy keksówkę o wymiarach 25x12 cm - smarujemy ją olejem kokosowym lub masłem.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy.
  3. Śliwki kroimy na małe kawałki.
  4. Wszystkie suche składniki (mąki, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika) przesiewamy i mieszamy.
  5. Żółtka, mleko, mus z daktyli, morele (pokrojone na mniejsze części - w zależności od możliwości blendera), miód (po 1 rż) lub syrop klonowy, roztopione i przestudzone masło, sok z cytryny blendujemy na jednolitą masę.
  6. Do mokrej masy dodajemy suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz pokrojone śliwki i mieszamy.
  7. Nastawiamy piekarnik na 165 stopni z włączonym termoobiegiem.
  8. Ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników.
  9. Wylewamy ciasto do formy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika.
  10. Pieczemy w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem przez około 45 minut, następnie przełączamy na grzanie od dołu (z włączonym termoobiegiem) i pieczemy przez kolejne 15 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyłączamy grzanie i pozostawiamy piernik w piekarniku na kilkanaście minut. Po wyjęciu piernika z piekarnika należy poczekać do ostudzenia.

Uwagi:
  • Kupując suszone owoce do wykonania piernika, wybieraj owoce niesiarkowane (bez dwutlenku siarki w składzie). Owoce suszone naturalnie mają zupełnie inny, lepszy smak i zapach, poza tym są pozbawione szkodliwego i syntetycznego środka chemicznego, jakim jest dwutlenek siarki.
  • Jeśli piernik robimy dla starszych dzieci lub dorosłych - można dodać więcej przyprawy do piernika, aby ciasto było bardziej piernikowe w smaku.
  • Część mąki pszennej można zastąpić mąką pełnoziarnistą, aby piernik był bardziej zdrowy. Niemniej może to wymagać dodania nieco większej ilości słodkich składników.

Piernik bez cukru, idealny dla dzieci
Świąteczny piernik bez cukru, z pulpą kokosową
 


Oceń przepis
Podziel się
  Dodaj komentarz