Pasta z żółtka i oliwy

dobra na kanapki i nie tylko


Pasta z żółtka i oliwy
 
Ten przepis jest tak prosty, że zastanawiałam się, czy w ogóle umieszczać go na blogu. Ale w końcu ma być prosto, a poza tym sama wpadłam na ten banalny dodatek dość późno :-)
U nas pasty najczęściej używamy do smarowania pieczywa. Nie ma to jak tradycyjny, świeży chlebek z dobrej piekarni (a najlepiej z domowej) :-) Pasty używam zamiast masła lub razem z masełkiem.
Do żółtka można dodać nieco więcej oliwy niż w przepisie, aby pasta miała bardziej "smarowalną" konsystencję. Niemniej ostrożnie z ilością, bo może wyjść zbyt gorzkie, zwłaszcza w przypadku niemowlaka.


Dla kogo?
6m+ bez dodatku rzeżuchy, ale nie w ramach pierwszych posiłków (zobacz co podawać na pierwsze posiłki BLW).
10m+ z rzeżuchą.

Składniki na pastę z żółtka i oliwy:
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: mały pęczek kiełków rzeżuchy (powyżej 10 m)

Przepis na pastę z żółtka i oliwy:
  1. Jajko gotujemy na twardo (przez około 7-10 minut). Po ugotowaniu i przestudzeniu jajka, obieramy skorupkę i zdejmujemy białko. Żółtko rozgniatamy w miseczce widelcem.
  2. Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy.
  3. Opcjonalnie siekamy kiełki rzeżuchy i mieszamy z pastą.

Pasta z żółtka i oliwy - składniki
Pasta z żółtka i oliwy z rzeżuchą


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (1)
Maja
Maja
06.02.2021 15:57 odpowiedz
Dziękuję Ci za ten prosty, ale swietny pomysł, właśnie zastanawiałam się, co dodać, bo córka nie może jeść majonezu, jogurtu ani musztardy. Jest tak uczulona na wiele rzeczy,że ma przy sobie adrenalinę. Dziękuję
  Dodaj komentarz