Pasta z żółtka i oliwy

dobra na kanapki i nie tylko


Pasta z żółtka i oliwy
 
Ten przepis jest tak prosty, że zastanawiałam się, czy w ogóle umieszczać go na blogu. Ale w końcu ma być prosto, a poza tym sama wpadłam na ten banalny dodatek dość późno :-)
U nas pasty najczęściej używamy do smarowania pieczywa. Nie ma to jak tradycyjny, świeży chlebek z dobrej piekarni (a najlepiej z domowej) :-) Pasty używam zamiast masła lub razem z masełkiem.
Do żółtka można dodać nieco więcej oliwy niż w przepisie, aby pasta miała bardziej "smarowalną" konsystencję. Niemniej ostrożnie z ilością, bo może wyjść zbyt gorzkie, zwłaszcza w przypadku niemowlaka.


Dla kogo?
6m+ bez dodatku rzeżuchy, ale nie w ramach pierwszych posiłków (zobacz co podawać na pierwsze posiłki BLW).
10m+ z rzeżuchą.

Składniki na pastę z żółtka i oliwy:
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: mały pęczek kiełków rzeżuchy (powyżej 10 m)

Przepis na pastę z żółtka i oliwy:
  1. Jajko gotujemy na twardo (przez około 7-10 minut). Po ugotowaniu i przestudzeniu jajka, obieramy skorupkę i zdejmujemy białko. Żółtko rozgniatamy w miseczce widelcem.
  2. Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy.
  3. Opcjonalnie siekamy kiełki rzeżuchy i mieszamy z pastą.

Pasta z żółtka i oliwy - składniki
Pasta z żółtka i oliwy z rzeżuchą


Oceń przepis
Podziel się
  Dodaj komentarz