Mus / puree z dyni


Mus z dyni
 

Dynia - smaczne warzywo o wielu właściwościach zdrowotnych, na dodatek w sezonie kosztuje grosze. Czego chcieć więcej? Jeśli nie przepadamy za smakiem dyni w zupach czy daniach obiadowych, możemy przemycać ją także w wersji na słodko - w plackach, ciastach, ciasteczkach, muffinkach czy owsiance. Mus dyniowy z przepisu można wykorzystać do przeróżnych potraw :-)
Dlaczego warto jeść dynię? Jest pełna witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo, a do tego dba o układ trawienny i wzrok. A to nadal nie wszystkie jej zalety :-)



Dla kogo?
6m+

Składniki na mus/puree z dyni:
  • dynia - dowolna ilość

Przepis na mus/puree z dyni:
  1. Dynię kroimy na mniejsze części. Wykrajamy środkową część dyni, włóknistą i z pestkami. Odkrajamy skórę. Dynię kroimy na średniej wielkości kawałki, nie muszą być równe.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej pokrojoną dynię.
  3. Pieczemy przez 30-40 minut w 200 stopniach, aż dynia będzie miękka. 
  4. Przestudzoną dynię blendujemy na gładki mus.

Uwagi
  • Puree z dyni można przygotować także w inny sposób - zamiast piec dynię, możemy ugotować ją na parze. Jest to przydatne rozwiązanie, gdy nie chcemy nagrzewać piekarnika na małą ilość dyni.
  • Jeśli puree jest zbyt wodniste, możemy odcisnąć nadmiar wody na sitku wyłożonym gazą.
  • Przechowujemy w lodówce, zamrażarce lub zawekowane.

Mus z dyni - składniki
Pieczona dynia na mus
Mus z dyni - do zup-kremów, wypieków, dań obiadowych
Mus dyniowy

Przepis w języku angielskim: BLW Pumpkin puree


Oceń przepis
Podziel się
  Dodaj komentarz