Bezglutenowe placki jabłkowe z amarantusem

  • Czas przygotowania:
    20 min
  • Czas gotowania:
    15 min
  • Łączny czas:
    35 min
  • Liczba porcji:
    10
Pieczone placki jabłkowe z amarantusem i rodzynkami, bez glutenu i cukru
 

Bezglutenowe, pieczone placki z jabłkami, poppingiem z amarantusa i rodzynkami to propozycja odpowiednia już dla najmłodszych smakoszy. Placuszki są puszyste, sycące i lekko słodkie. Dodatek mąki ryżowej fajnie pasuje do pozostałych składników. Dobre na śniadanie, kolację lub przekąskę - domową lub w teren :) Oprócz tego placki są proste i w miarę szybkie w wykonaniu.



Dla kogo?
7m+

Składniki na bezglutenowe placki jabłkowe z amarantusem:
  • 2 średnie jabłka
    (ok. 330 g)
  • 2 jajka
  • 30 g mąki ryżowej
    (ok. 1/4  szklanki)
  • 50 g rodzynek
    (ok. 2 pełne garście)
    Jeśli maluch jeszcze nie miał do czynienia z rodzynkami, możemy dodać ich mniej (wtedy placuszki będą trochę mniej słodkie).
  • 20 g amarantusa ekspandowanego
    (ok. 1 szklanka)
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania papieru do pieczenia

Przepis na bezglutenowe placki jabłkowe z amarantusem:
  1. Rodzynki siekamy na drobno (lub bardzo drobno dla małych niemowlaków).
  2. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
  3. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i smarujemy go olejem kokosowym lub masłem.
  4. Wstawiamy piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
  5. Jajka wbijamy do głębokiego naczynia i bełtamy widelcem.
  6. Jabłka ścieramy na drobnych oczkach tarki do naczynia z jajkami i mieszamy składniki.
  7. Dodajemy posiekane rodzynki oraz amarantusa ekspandowanego i mieszamy.
  8. Dodajemy mąkę i mieszamy składniki.
  9. Masę plackową nakładamy na blachę.
    1 czubata łyżka = 1 placek - wychodzi około 10 placków.
  10. Pieczemy około 15 minut, do wyraźnego zarumienienia.


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (5)
Olga
Olga
02.01.2020 22:51 odpowiedz
Placki są super szybkie w przygotowaniu, a moje roczne bliźniaki aż mruczą jak je skubią! Ale rodzynki mimo, że drobno pokroiłam to chyba są dla nich jeszcze zbyt gumowe, lądowały na podłodze ;-) zastanawiam się jak sprawdziłaby się na ich miejsce suszona śliwka... Hmm
BLW papu
BLW papu
06.01.2020 12:50 odpowiedz
Hej Olgo, cieszę się że placuszki smakują :-) Ja rodzynki kroiłam na bardzo malutkie kawałeczki, póki dziecina nie weszła w posiadanie większej ilości zębów niż dwa ;-) Ale mój egzemplarz to wyjątkowy miłośnik rodzynek. Może Twoim po prostu nie podchodzą? Jeśli lubią suszone śliwki to jak najbardziej można zastąpić nimi rodzynki lub użyć moreli albo morwy. Można też dodać mniej owoców suszonych.
Eliza
Eliza
16.02.2020 13:31 odpowiedz
A czy można dodać innej mąki niż ryżowa?
BLW papu
BLW papu
17.02.2020 21:59 odpowiedz
Można.
Anna Magdalena
Anna Magdalena
05.05.2021 13:02 odpowiedz
Ciasteczka łatwe w wykonaniu, a przy tym pyszne. Użyłam zwykłej mąki pszennej, córeczka zachwycona. Z pewnością na stałe zagoszczą w naszym menu. Dziękuję.
  Dodaj komentarz