Bezglutenowe placki jabłkowe z amarantusem
-
Czas przygotowania:
20 min
-
Czas gotowania:
15 min
-
Łączny czas:
35 min
-
Liczba porcji:
10

Bezglutenowe, pieczone placki z jabłkami, poppingiem z amarantusa i rodzynkami to propozycja odpowiednia już dla najmłodszych smakoszy. Placuszki są puszyste, sycące i lekko słodkie. Dodatek mąki ryżowej fajnie pasuje do pozostałych składników. Dobre na śniadanie, kolację lub przekąskę - domową lub w teren :) Oprócz tego placki są proste i w miarę szybkie w wykonaniu.
Dla kogo?
7m+
Składniki na bezglutenowe placki jabłkowe z amarantusem:
- 2 średnie jabłka
(ok. 330 g) - 2 jajka
- 30 g mąki ryżowej
(ok. 1/4 szklanki) - 50 g rodzynek
(ok. 2 pełne garście)
Jeśli maluch jeszcze nie miał do czynienia z rodzynkami, możemy dodać ich mniej (wtedy placuszki będą trochę mniej słodkie). - 20 g amarantusa ekspandowanego
(ok. 1 szklanka) - olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania papieru do pieczenia
Przepis na bezglutenowe placki jabłkowe z amarantusem:
- Rodzynki siekamy na drobno (lub bardzo drobno dla małych niemowlaków).
- Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia i smarujemy go olejem kokosowym lub masłem.
- Wstawiamy piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
- Jajka wbijamy do głębokiego naczynia i bełtamy widelcem.
- Jabłka ścieramy na drobnych oczkach tarki do naczynia z jajkami i mieszamy składniki.
- Dodajemy posiekane rodzynki oraz amarantusa ekspandowanego i mieszamy.
- Dodajemy mąkę i mieszamy składniki.
- Masę plackową nakładamy na blachę.
1 czubata łyżka = 1 placek - wychodzi około 10 placków. - Pieczemy około 15 minut, do wyraźnego zarumienienia.