Placki z batata z orkiszem

na słodko


Placki z batata z orkiszem - proste i zdrowe
 

Szybkie i proste, pieczone placuszki z batata i ze zdrowym orkiszem. Na słodki posiłek lub przekąskę bez cukru, już dla najmłodszych.
Uwielbiam placki, zwłaszcza na słodko - goszczą one w maluchowym menu niemal codziennie . Głównie na śniadanie lub kolację, czasem także w postaci przekąski. Placki są też świetne do zabrania w teren. Te placuszki są łatwe w wykonaniu, pyszne i sycące. Oprócz tego mają piękny kolor :)



Dla kogo?
6m+, ale nie w ramach pierwszych posiłków (zobacz co podawać na pierwsze posiłki BLW).

Składniki na placki z batata z orkiszem:
  • 2 jajka
  • 1 duży batat
    (ok. 230 g)
  • 1 duży, dojrzały banan (im bardziej dojrzały tym słodsze będą placki)
    (ok. 230 g)
  • 1 średnie jabłko
    (ok. 160 g)
  • 60 g mąki orkiszowej (ok. 1/2 szklanki)
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania papieru do pieczenia
     
Przepis na placki z batata z orkiszem:
  1. Blendujemy jajka i banany do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do głębszego naczynia.
  2. Batata obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do naczynia z masą.
  3. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na drobnych oczkach tarki do naczynia z masą. Mieszamy składniki do równomiernego połączenia się.
  4. Makę orkiszową przesiewamy porcjami przez sitko do naczynia z masą i mieszamy do połączenia się składników.
  5. Przygotowujemy dwie blachy (jedna raczej nie wystarczy, chyba że używamy mniejszej ilości składników). Na blachy wykładamy papier do pieczenia i smarujemy go olejem kokosowym lub masłem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C z włączonym termoobiegiem.
  6. Masę plackową nakładamy na blachy.
    1 bardzo czubata łyżka = 1 placek - wychodzi około 18 placków.
  7. Pieczemy przez około 25 minut, do zarumienienia.

Placki z batata z orkiszem - składniki
Placki batatowo-orkiszowe na słodko
Proste placki z batata z orkiszem i owocami

Przepis w języku angielskim: BLW Sweet potato fritters


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (5)
Asia
Asia
23.03.2019 21:13 odpowiedz
Pyszne placuszki. POLECAM :)
Ilona
Ilona
21.03.2020 16:25 odpowiedz
Czy inna mąka też się nada? Np. gryczana?
BLW papu
BLW papu
21.03.2020 18:34 odpowiedz
Myślę, że powinna, ale w razie zamiany mąki polecam najpierw spróbować zrobić placuszki z połowy składników w przepisie :-)
Ania
Ania
30.06.2020 12:02 odpowiedz
czy próbowaliście mrozić placki? czy po rozmrożeniu nie są gumowe ? :)
BLW papu
BLW papu
03.07.2020 09:54 odpowiedz
Hej Aniu, niestety nie mroziłam tych placków, więc trudno mi powiedzieć, ale wydaje mi się że powinny być OK. Możesz najpierw spróbować zamrozić jednego ;-)
  Dodaj komentarz