Tort kokosowo-malinowy, bez cukru i glutenu

na roczek, dwa latka i każde kolejne urodziny


Tort urodzinowy bez cukru - na roczek, dwa latka i każde kolejne urodziny
 

Ten malinowo-kokosowy tort urodzinowy pierwszy raz zrobiłam na trzeci roczek malucha. Okazał się być pysznym, lekkim w smaku tortem bez cukru, idealnym bez nasączania. Tort jest na bazie mąki kokosowej, z malinowo-śmietankowym kremem z mascarpone. Cukier zamieniłam na syrop klonowy. Przepis na ten tort spodoba się każdemu, kto lubi nieco zdrowszą alternatywę dla urodzinowych słodkości.
Przyznam, że tworzenie słodkości bez cukru niejako stało się moim hobby, które pojawiło się wraz z rozszerzeniem diety malucha. Próby wypieków nie zawsze były udane, dyplomatycznie rzecz ujmując ;-) Jednak ten kokosowo-malinowy tort można uznać za bardzo udany eksperyment :-)
Tort najlepiej przygotować przynajmniej na jeden dzień przed uroczystością. Blaty tortu z proporcji w przepisie piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.



Dla kogo?
10m+

Składniki na urodzinowy tort kokosowo-malinowy:
Kokosowe blaty tortu, bez cukru i glutenu:
  • 9 jajek
  • 375 ml mleka kokosowego (np. domowego mleka koko)
    (1,5 szklanki)
  • 120 g mąki kokosowej
  • 120 g oleju kokosowego
  • 120 g wiórków kokosowych, niesiarkowanych
  • 15 łyżek syropu klonowego
  • 2,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia bio, bezglutenowy
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
Wszystkie składniki na blaty tortu powinny mieć temperaturę pokojową.

Malinowo-śmietankowy krem do przełożenia tortu:
  • 350 g serka mascarpone
  • 450 g śmietany 30%
  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 18 łyżek syropu klonowego
Serek mascaropne i śmietana muszą być dobrze schłodzone. Jeśli używamy mrożonych malin, należy je wcześniej rozmrozić (soku nie odlewamy).

Przepis na urodzinowy tort kokosowo-malinowy:
  1. Mąkę kokosową i proszek do pieczenia przesiać.
  2. Olej kokosowy zmiksować z jajkami na gładką masę, bez grudek oleju. 
  3. Dodawać partiami na zmianę mleko i wiórki kokosowe i miksować. Następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wciąż miksując, dodać syrop klonowy i sok z cytryny.
  4. Podzielić masę na trzy równe części. Tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Blaty pieczemy w 175°C przez około 23-25 minut lub do suchego patyczka i  zrumienienia na wierzchu. Możemy włączyć termoobieg, zwłaszcza jeśli więcej niż jeden blat naraz. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjmujemy blaty z formy (na papierze) i odstawiamy do ostygnięcia. Przy przekładaniu blatu należy być delikatnym i podnieść go jak największą powierzchnią rąk (lub można pomagać sobie np. płaską łopatką) - ciasto nie jest tak zwarte jak klasyczny, tortowy, pszenny biszkopt.
  5. Przygotować krem: schłodzony serek mascaropne i schłodzoną śmietanę zmiksować do powstania gładkiego, dość sztywnego kremu. Dodać maliny, wymieszać i zmiksować. Miksując dodawać syrop klonowy. Miksować do połączenia składników.
  6. Blaty tortu przełożyć kremem, posmarować wierzch tortu, "oszpachlować" po bokach. Najlepiej wcześniej podzielić sobie masę. Tort można ozdobić na przykład wiórkami kokosowymi, świeżymi lub liofilizowanymi malinami.
     
Uwagi:
  • Kupując śmietanę, sprawdzaj skład. Wybieraj jak najświeższą śmietanę, dzięki temu będzie miała słodki smak (im starsza śmietana tym kwaśniejszy smak). Odradzam śmietanę 30% President - jak dla mnie ma zbyt kwaśny smak.


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (15)
Kasia
Kasia
09.05.2019 12:29 odpowiedz
Czy można upiec jeden placek, a później podzielić go na 3?
BLW papu
BLW papu
09.05.2019 12:39 odpowiedz
Hej Kasiu, nie próbowałam piec jednego blatu i dzielić go na trzy, dlatego trudno mi powiedzieć. Ciasto nie jest tak zwarte jak klasyczny biszkopt i może być go trudno przekroić, tak aby pozostało w całości i nie pokruszyło się. Ja się nie odważyłam ;-) Jeśli mimo wszystko chcesz spróbować to zalecam piec ciasto dłużej (do suchego patyczka) i gdy już zacznie się minimalnie rumienić - przykryć je od góry papierem do pieczenia, aby wierzch się nie przypalił.
Marta
Marta
01.08.2019 21:49 odpowiedz
Hej,
Czy ser ubijamy razem z „luźną” śmietaną, czy najpierw ubijamy śmietanę, a następnie do niej dodajemy ser?:)
BLW papu
BLW papu
02.08.2019 20:47 odpowiedz
Hej, ja miksuję od razu razem, bez wcześniejszego ubijania śmietany, na średnich (na początku) i dużych obrotach.
Agnieszka
Agnieszka
03.11.2019 22:28 odpowiedz
Witam, torty( również ten z bananami o kakao) wyglądają bardzo zachęcająco. Potrzebuję upiec tort dla osoby z celiakią i stąd moje pytanie czym zastąpić w tych przepisach serek?? Zastanawiałam się nad bieluchem lub poprostu bardzo gładko zmiksowanym twarogiem tylko niewiem czy to dobry pomysł? A może jakieś inne zamienniki mascarpone? Niestety nie znalazłam nigdzie u siebie serka mascarpone z bezpiecznym składem dla tej osoby. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
BLW papu
BLW papu
04.11.2019 10:58 odpowiedz
Hej Agnieszko, a może po prostu zamienić krem, który sprawia problem, na jakiś inny? Może to być np. krem ze śmietanki kokosowej - ubita śmietanka kokosowa z cukrem kokosowym lub innym słodziwem. Można do niej dodać także owoce oraz agar (roślinną substancję żelującą), aby krem był bardziej stężony. Jak uzyskać smietankę kokosową? Wystarczy kupić mleko kokosowe, wstawić na przynajmniej 24 godziny do lodówki. Następnie po otworzeniu puszki oddzielić twardą warstwę, która powstała na wierzchu, od wody. To jest właśnie śmietanka kokosowa. Pozostałą wodę można wykorzystać do zrobienia na przykład napoju. Tak uzyskaną śmietankę kokosową ubijamy i dosładzamy. Jeśli chcesz bardziej zaszaleć, to można dodać do niej owoce. Nie kojarzę dokładnego przepisu, ale z tego co pamiętam było to mniej więcej tak: 600 g śmietanki kokosowej, 250 g owoców (np. truskawek czy malin, mogą być mrożone), 1 płaska łyżeczka agaru, cukier kokosowy (lub inne słodziwo) do smaku. Owoce razem ze słodziwem gotować w garnuszku przez kilka minut, aż zrobi się z nich owocowy sos, następnie przelać przez drobne sitko (aby pozbyć się nasionek). Dodać agar, dokładnie wymieszać, zagotować i gotować przez około minutę, następnie odstawić do ostygnięcia. W tym czasie ubić śmietankę kokosową na puszysto. Powoli dodawać ubitą śmietankę do ostudzonego owocowego soku z agarem, dokładnie mieszając.
Niestety nie jestem pewna jaką należałoby dobrać ilość składników na krem, tak aby pokrył tort w całości. Nie robiłam jeszcze tego tortu z innym kremem.
Uwagi:
  • Kupując mleko kokosowe zwróć uwagę na skład - w składzie powinien być tylko kokos i woda.
  • Najlepiej wybierać mleko kokosowe z jak największą zawartością / procentem kokosa w składzie.
  • Przed ubijaniem śmietanki należy bardzo dobrze schłodzić puszkę z mlekiem, najlepiej przez przynajmniej 24 h (lub nawet dłużej) w lodówce - wtedy śmietanka będzie się lepiej ubijać.
Agnieszka
Agnieszka
06.11.2019 17:26 odpowiedz
Pięknie dziękuję za wyczerpująca odpowiedź
Anusia
Anusia
30.01.2020 13:01 odpowiedz
Krem płynie ???? co teraz ?? Jak to ratować ?? ????
BLW papu
BLW papu
30.01.2020 14:33 odpowiedz
Anusia jakiej śmietany użyłaś (ile procent i jaki skład)? Aby ratować sytuację próbowałabym miksować masę dłużej / na większych obrotach, ewentualnie dodać też do miksowania więcej bardzo schłodzonej śmietany. Można także spróbować dodać do kremu substancji żelującej - roślinnego agaru lub żelatyny.
Mila
Mila
28.02.2020 16:06 odpowiedz
Ratunku - jajka z olejem nie połączyły się w gładką masę - jest masa ale grudek. Z pieczenia ciasta z przepisu rezygnuję (nie mam nerwów i czasu by jeszcze raz przeżyć rozczarowanie, a tort ma być na jutro), ale jak wykorzystać taką ilość jajek z olejem? Jakieś muffiny? Ostatnie moje marne doświadczenia z eksperymentami piekarniczymi nie wróżą dobrze a nie chce zmarnować tylu jaj. Ktoś pomoże???
Sandrq
Sandrq
10.06.2021 12:03 odpowiedz
Można po prostu pominąć sok z cytryny lub czymś go zastąpić? Nie mam cytryny a chce już piec spody :)
P.S robiłam już ten tort, a także tort z tymi blatami i innym kremem. Wychodzi pysznie Czas na kolejne wariacje
BLW papu
BLW papu
10.06.2021 22:43 odpowiedz
Można zastąpić sokiem z innych kwaśnych owoców.
Gosia
Gosia
31.01.2022 15:17 odpowiedz
Czym zastąpić olej koko - masłem czy olejem rzepakowym? :)
every_8
every_8
10.03.2022 09:25 odpowiedz
Czym zastąpić syrop klonowy w kremie? Albo pominąć go? Ale krem nie będzie słodki wtedy?
BLW papu
BLW papu
14.03.2022 11:50 odpowiedz
Jeśli pominiesz syrop to krem nie będzie miał w sobie słodyczy.
Syrop klonowy można zastąpić dowolnym słodkim składnikiem, zależy jakiego używasz w swojej kuchni :-)
  Dodaj komentarz