Sos pomidorowy z przecieru (passaty)
Pomidory w naszym menu goszczą bardzo często, zwłaszcza w sezonie. Poza sezonem wspomagam się sklepowymi przecierami. Tym razem proponuję prosty w wykonaniu sos z gotowego przecieru (passaty). Ten sosik pomidorowy nadaje się praktycznie do wszystkiego - do dań z makaronem, ryżem lub kaszą, do zapiekanek, do pizzy, jako smarowidło do pieczywa lub sos do maczania / ketchup.
Dla kogo?
8m+
W przepisie znajduje się czosnek, który teoretycznie podajemy od 10m, choć ja przemycałam go wcześniej, właśnie w sosach. Jeśli niemowlę jeszcze nie miało z nim do czynienia i nie chcemy za wcześnie go podawać, można go pominąć lub dodać mniejszą ilość. Zdecydujcie sami :-)
Składniki na sos pomidorowy z passaty:
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku (ok. 10 g) - można pominąć lub dodać mniejszą ilość
- 1 płaska łyżka suszonej bazylii
- 1 płaska łyżka suszonych ziół prowansalskich
- szczypta pieprzu
Przepis na sos pomidorowy z passaty:
- Do wysokiego garnka wlewamy oliwę i przecier. Dodajemy przyprawy.
- Czosnek obieramy i wyciskamy do garnka. Resztki czosnku, które zostały po wyciskaniu, drobno siekamy i dodajemy do garnka. Całość mieszamy.
- Zawartość garnka doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zredukuje swoją ilość mniej więcej o połowę lub gdy będzie miał zadowalającą nas konsystencję. U mnie trwa to zazwyczaj około godziny lub nieco dłużej, bo wstawiam garnek na naprawdę mały gaz (w przeciwnym wypadku mam w kuchni masakrę pomidorową - sos lubi strzelać dookoła małymi kropelkami).
- Do tak wygotowanego sosu możemy opcjonalnie dodać płaską łyżeczkę miodu (wyłącznie powyżej 12m).
Smak sosu w dużej mierze zależy od przecieru pomidorowego, którego użyjemy jako składnika. Ja wybieram zazwyczaj włoskie przeciery:
- Petti (znaleziony w Carrefourze),
- Mutti (znaleziony w Auchan).