Sos pomidorowy z przecieru (passaty)

 

Pomidory w naszym menu goszczą bardzo często, zwłaszcza w sezonie. Poza sezonem wspomagam się sklepowymi przecierami. Tym razem proponuję prosty w wykonaniu sos z gotowego przecieru (passaty). Ten sosik pomidorowy nadaje się praktycznie do wszystkiego - do dań z makaronem, ryżem lub kaszą, do zapiekanek, do pizzy, jako smarowidło do pieczywa lub sos do maczania / ketchup.


Dla kogo?
8m+
W przepisie znajduje się czosnek, który teoretycznie podajemy od 10m, choć ja przemycałam go wcześniej, właśnie w sosach. Jeśli niemowlę jeszcze nie miało z nim do czynienia i nie chcemy za wcześnie go podawać, można go pominąć lub dodać mniejszą ilość. Zdecydujcie sami :-)

Składniki na sos pomidorowy z passaty:
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku (ok. 10 g) - można pominąć lub dodać mniejszą ilość
  • 1 płaska łyżka suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu

Przepis na sos pomidorowy z passaty:
  1. Do wysokiego garnka wlewamy oliwę i przecier. Dodajemy przyprawy. 
  2. Czosnek obieramy i wyciskamy do garnka. Resztki czosnku, które zostały po wyciskaniu, drobno siekamy i dodajemy do garnka. Całość mieszamy.
  3. Zawartość garnka doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zredukuje swoją ilość mniej więcej o połowę lub gdy będzie miał zadowalającą nas konsystencję. U mnie trwa to zazwyczaj około godziny lub nieco dłużej, bo wstawiam garnek na naprawdę mały gaz (w przeciwnym wypadku mam w kuchni masakrę pomidorową - sos lubi strzelać dookoła małymi kropelkami).
  4. Do tak wygotowanego sosu możemy opcjonalnie dodać płaską łyżeczkę miodu (wyłącznie powyżej 12m).

Smak sosu w dużej mierze zależy od przecieru pomidorowego, którego użyjemy jako składnika. Ja wybieram zazwyczaj włoskie przeciery:
  • Petti (znaleziony w Carrefourze),
  • Mutti (znaleziony w Auchan).
Zaznaczam, że to nie jest żadna ukryta reklama :) Według mnie są one naprawdę smaczne i osobiście czuję różnicę między tymi przecierami, a tymi z najniższej półki bądź polskimi.
 




Przepis w języku angielskim: BLW Tomato sauce from passata (puree)