Mus z daktyli i syrop daktylowy

 

Zdrowy dodatek do wypieków, deserów, dań i napoi. Tego naturalnego składnika używam zamiast cukru, kiedy ma być słodko - głównie do placków, ciasta naleśnikowego lub słodkich wypieków.


Dla kogo?
6m+

Składniki na mus i syrop z daktyli:
  • daktyle suszone (bez dwutlenku siarki w składzie) - dowolna ilość
  • woda

Przepis na mus i syrop z daktyli:
  1. Daktyle wsypujemy do garnka. Zalewamy daktyle przegotowaną, gorącą wodą - tak, aby wszystkie były przykryte wodą. Odstawiamy na przynajmniej kilka godzin lub na przykład na całą noc.
  2. Woda z namoczonych daktyli to syrop daktylowy, który zlewamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
  3. Wymoczone daktyle blendujemy. Im dłużej daktyle są wcześniej moczone, tym łatwiej jest je zblendować.
    Mus daktylowy jest gotowy - wystarczy przełożyć go do słoika i przechowywać w lodówce.



Przepis w języku angielskim: BLW Homemade date paste and syrup