Mus z daktyli i syrop daktylowy
Zdrowy dodatek do wypieków, deserów, dań i napoi. Tego naturalnego składnika używam zamiast cukru, kiedy ma być słodko - głównie do placków, ciasta naleśnikowego lub słodkich wypieków.
Dla kogo?
6m+
Składniki na mus i syrop z daktyli:
- daktyle suszone (bez dwutlenku siarki w składzie) - dowolna ilość
- woda
Przepis na mus i syrop z daktyli:
- Daktyle wsypujemy do garnka. Zalewamy daktyle przegotowaną, gorącą wodą - tak, aby wszystkie były przykryte wodą. Odstawiamy na przynajmniej kilka godzin lub na przykład na całą noc.
- Woda z namoczonych daktyli to syrop daktylowy, który zlewamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
- Wymoczone daktyle blendujemy. Im dłużej daktyle są wcześniej moczone, tym łatwiej jest je zblendować.
Mus daktylowy jest gotowy - wystarczy przełożyć go do słoika i przechowywać w lodówce.