Kaszka manna z płatkami owsianymi
  • Czas przygotowania:
    5 min
  • Czas gotowania:
    25 min
  • Łączny czas:
    30 min
  • Liczba porcji:
    2-3

 

Kasza manna, gotowana na mleku, z płatkami owsianymi i suszonymi owocami to nasz ulubiony przepis na śniadanie. Obecnie jemy ją prawie codziennie, samą lub urozmaicaną różnymi dodatkami - wiórkami kokosowymi, amarantusem ekspandowanym, owocami, sezamem, zmielonymi lub pokruszonymi orzechami. W sezonie chorobowym dodaję także często kurkumę z odrobiną pieprzu i dynię, dla zwiększenia odporności. Gotowanie "tatusiowej kaszki" (to przepis taty) na kolejne dni i śniadania jest naszym wieczornym rytuałem ;-) A poranki wyglądają tak:
- Mamo, jaka dziś kaszka na śniadanie? Tatusiowa czy mamusiowa?
- Tatusiowa.
- Hurra!! <skakanie po łóżku> <wygłupianie się> <zaciesz> <małpi rozum>
;-)
Kaszka jest łatwa w wykonaniu, sycąca, dostarcza siły i energii, zawiera także dużo błonnika, witamin, minerałów i innych cennych składników, mających zbawienny wpływ na zdrowie i organizm. I jest na słodko, a takie śniadania lubimy bardzo :-) Nie byłabym sobą, gdybym nie napisała, że owsianka jest jednym z najzdrowszych pokarmów świata, dlatego zdecydowanie warto zaczynać od niej dzień lub od jej wariacji z innymi kaszami. Nie będę wymieniać turbo-hiper-mega zdrowotnych właściwości płatków owsianych, bo powstanie zbyt długi elaborat - głodnych wiedzy lub jeszcze nieprzekonanych do porannej porcji owsianki odsyłam do Google ;-)


Dla kogo?
8m+

Składniki na kaszkę manną z płatkami owsianymi:
  • 0,5 l mleka roślinnego (np. kokosowego) lub krowiego
    (2 szklanki)
  • 30 g kaszy manny
    (ok. 3 pełne łyżki)
  • 25 g płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych)
    (ok. 2,5 pełnych łyżek)
  • 40 g rodzynek
    (ok. 3 garście)
  • 20 g moreli suszonych, niesiarkowanych
    (ok. 4 szt.)
  • 20 g morwy białej suszonej
    (ok. 2 garście)
  • opcjonalnie: ulubiony dodatek (np: wiórki kokosowe, amarantus ekspandowany, sezam, owoce, itp.)
     
Przepis na kaszkę manną owsianą:
  1. Mleko zagotować. W międzyczasie posiekać drobno rodzynki i morele i dodać do mleka razem z morwą, wymieszać.
  2. Na lekko gotujące się mleko wrzucić kaszę mannę, wymieszać, gotować na bardzo małym ogniu (kaszka ma lekko bulgotać) ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Dodać płatki owsiane i gotować przez ok. 3 minuty, mieszając.
  4. Garnek z kaszką przykryć i odstawić na około 10 minut. Kaszkę podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Uwagi:
  • Maluszkom-niemowlakom możemy dodać mniej owoców suszonych niż w przepisie - aby kaszka była bardziej lekkostrwana i nie była zbyt słodka (maluchy nie potrzebują aż tyle słodyczy).
  • Starszym łasuchom, które lubią jeszcze więcej słodyczy, możemy dosłodzić kaszkę np. musem z daktyli, syropem klonowym lub miodem (miód po 1 rż).
  • Morwę białą, rodzynki czy morele możemy zastąpić innymi suszonymi i posiekanymi owocami (np. daktyle, śliwki, figi).
  • Wybierajcie niesiarkowane owoce suszone. Naturalnie suszone owoce mają zupełnie inny, lepszy smak, zapach, kolor, ponadto nie zawierają szkodliwego dwutlenku siarki.
  • Kaszka może nieco zgęstnieć po odstaniu. Jeśli konsystencja kaszki jest zbyt gęsta, należy dodać mleka lub wody.
  • W sezonie chorobowym możemy profilaktycznie dodać do gotującej się kaszki wzmacniającą, prozdrowotną kurkumę, wzbogaconą szczyptą pieprzu (dzięki czemu kurkumina ma o wiele lepszą wchłanialność).
 


Przepis w języku angielskim: BLW Porridge with oatmeal and semolina