Zupa z batatów i marchewki
  • Czas przygotowania:
    30 min
  • Czas gotowania:
    15 min
  • Łączny czas:
    45 min
  • Liczba porcji:
    7-8

 

Zupa krem z batatów i marchewek na zdrowy, lekki, rozgrzewający i co najważniejsze szybki w przygotowaniu obiad :-) Cenię sobie ten przepis za to, że nie muszę długo stać w kuchni, żeby przyrządzić pyszne i sycące danie, które smakuje całej rodzinie. 
Zupa sama w sobie jest lekko słodka, głównie za sprawą batatów. Dodatek imbiru i przypraw nadaje jej ciekawego, wyrazistego smaku. Jeśli lubicie jeszcze bardziej wyraziste smaki wystarczy dodać więcej przypraw. Gotując również dla dziecka, najlepiej doprawić i dosolić zupę w osobnym garnku. Konsystencja tej zupy jest dla mnie w sam raz - nie przepadam za bardzo gęstymi kremami, a ta jest tak idealnie pośrodku ;-)
Dziecku nie posługującemu się łyżeczką możemy nalać zupy do kubeczka lub dać coś do maczania w zupie (np. pieczywo).
Dlaczego warto jeść bataty? Słodkie ziemniaki mają bardzo duże wartości odżywcze (o ponad 50% więcej niż nasze rodzime ziemniaki) i zdrowotne. Są dobrym źródłem białka i prawdziwą bombą witaminową (m. in. witamina C, B, E, K), zawierają także cenne minerały. Bataty wykazują również właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i antynowotworowe. Tak jak i marchewki są bogate w beta-karoten i luteinę, mającą dobry wpływ na wzrok.


Dla kogo?
8m+

Składniki na zupę z batatów i marchewki:
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 500 g batatów
    (ok. 2-3 szt.)
  • 250 g marchewek
    (ok. 2 średnie szt.)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży imbir - ok. 1 cm kawałek
  • papryka słodka - 1 płaska łyżeczka
  • kurkuma - duża szczypta
  • gałka muszkatołowa - duża szczypta
  • chili - duża szczypta
  • pieprz, sól - do smaku (sól powyżej 1 roku życia)
  • opcjonalnie: ulubiony dodatek (np: groszek ptysiowy, grzanki, amarantus ekspandowany, nieaktywne płatki drożdżowe, śmietana)
     
Przepis na zupę z batatów i marchewki:
  1. Bataty, marchewkę i cebulę obieramy i kroimy na kostkę.
  2. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy cebulę. Podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut, aż się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie obieramy czosnek i wyciskamy go do garnka z cebulą oraz pogrzewamy bulion.
  3. Do cebuli i czosnku dodajemy batata i marchewkę. Podsmażamy wszystko przez 5-10 minut pod przykrywką, od czasu do czasu mieszając.
  4. Warzywa zalewamy wrzącym bulionem. Dodajemy przyprawy (w wersji dla maluszków możemy pominąć i dodać na końcu) oraz obrany i drobno starty imbir. Gotujemy, aż batat i marchewka staną się miękkie (około 15 minut).
  5. Blendujemy zupę na krem. Zupę można okrasić ulubionymi dodatkami.





Przepis w języku angielskim: BLW Sweet potato carrot soup