Złote mleko na przeziębienie, infekcje i odporność

 

Rozgrzewający, uzdrawiający napój z mleka i kurkumy. Ciepłe złote mleko popijamy w sezonie jesienno-zimowym, profilaktycznie by wzmocnić odporność lub gdy już dopadnie nas "licho" - by wspomóc leczenie przeziębienia lub infekcji. Swoje właściwości napój zawdzięcza kurkuminie, będącej głównym składnikiem kurkumy. To naturalny antybiotyk, który wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i oczyszczające. Złote mleko to także recepta na między innymi lepszy nastrój (kurkumina działa antydepresyjnie), spokojniejszy i głębszy sen, a także... piękną cerę (taki bonus dla mam) :-) A to zaledwie część zalet tej przyprawy.
Do złotego mleka należy dodać pieprz - w jego towarzystwie kurkumina ma o wiele większą wchłanialność. Jeśli mleko, którego używamy do przyrządzenia napoju, nie jest zbyt tłuste - dobrze jest dodać także odrobinę masła lub innego tłuszczu (np. oleju kokosowego). Dzięki temu kurkumina będzie o wiele lepiej przyswajalna.


Dla kogo?
10m+
Ze względu na dużą ilość kurkumy w przepisie - jeśli chcemy podawać napój dzieciom poniżej 2 roku życia, należy robić to w niewielkich ilościach lub dodać o wiele mniej kurkumy. Dopuszczalne dzienne spożycie kurkumy wynosi 3mg/kg masy ciała (płaska łyżeczka kurkumy waży około 1,5 g).

Składniki na złote mleko z kurkumą:
  • 250 ml mleka kokosowego
    (1 szklanka)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu (miód wyłącznie po 1 roku życia), lub więcej do smaku
     
Przepis na złote mleko z kurkumą:
Mleko kokosowe wlewamy do rondelka. Dodajemy kurkumę, pieprz, imbir, cynamon i wszystko razem mieszamy. Wstawiamy na gaz i podgrzewamy na minimalnym ogniu, ale nie do zagotowania. Jeśli słodzimy syropem klonowym - możemy dodać go razem z przyprawami, jeśli miodem - dodajemy go dopiero po przestudzeniu mleka (w przeciwnym wypadku straci swoje zdrowotne właściwości). Podawać na ciepło.