Ciasto z pulpą kokosową, na słodko bez cukru

 

Lubimy domowe mleko kokosowe, dlatego dość często je przyrządzam. Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do zrobienia koko-mleka (co zajmuje kilka minut) to polecam to zrobić choćby ze względu na to pyszne ciasto. Wilgotne w środku, "konkretne", słodkie choć bez śladu białego cukru. I tym razem bez bananów w charakterze słodzika ;-) Zamiast tego użyłam m. in. suszonych moreli i musu daktylowego. Co prawda nie czuć ich smaku w cieście, ale doskonale spełniają rolę składnika słodzącego. Kokos też robi swoje.
Tym razem nie będę się rozpływać nad właściwościami składników (choć mogłabym "popłynąć" z suszonymi owocami i kokosem), bo po cieście raczej nikt nie oczekuje, że będzie zdrowe ;-)
Ten przepis powstał, bo szukałam sposobu na "pozbycie się" cyklicznie zalegającej w lodówce pulpy/wiórków po mleku kokosowym. W efekcie będę chyba jeszcze częściej robić mleko, bo to ciacho  jest pyszne ;-)
Myślę, że można też użyć suchych wiórków, bez uprzedniego robienia mleka (jeśli np. mamy mleko kokosowe ze sklepu). Tylko namoczyłabym je wcześniej w mleku kokosowym i dodała razem z nim. Natomiast masło można spróbować zastąpić olejem kokosowym, jeśli nie w całości to częściowo.


Dla kogo?
10m+

Składniki na ciasto z wiórkami kokosowymi:
  • wiórki kokosowe (niesiarkowane), powstałe po przyrządzeniu mleka kokosowego z tego przepisu (mleko przyrządzane ze 100 g wiórków)
  • 125 ml mleka kokosowego
    (1/2 szklanki)
  • 3 jajka
  • 100 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 150 g mąki pszennej
    (ok. 1 szklanka + 2 czubate łyżki)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 g suszonych moreli, niesiarkowanych
    (ok. 13 sztuk)
  • 70 g musu z daktyli
    (ok. 2 bardzo czubate łyżki)
  • 2-3 łyżki syropu klonowego (lub 1 czubata łyżka miodu - wyłącznie po 1 roku życia)
  • 1 średnie lub duże jabłko (do posypania ciasta)
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania boków formy
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przepis na ciasto z wiórkami kokosowymi:
  1. Przygotowujemy okrągłą foremkę o średnicy ok. 24 cm, wykładamy spód papierem do pieczenia. Natłuszczamy boki formy.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy.
  3. Żółtka, mleko, mus z daktyli, morele (pokrojone na mniejsze części - w zależności od możliwości blendera), syrop klonowy (lub miód - po 1 rż), roztopione i przestudzone masło blendujemy na jednolitą masę.
  4. Obrane i pozbawione gniazd jabłka kroimy na małą kostkę.
  5. Do masy przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną, mieszamy składniki. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  6. Nastawiamy piekarnik na 165 stopni z włączonym termoobiegiem.
  7. Ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników.
  8. Wylewamy ciasto do formy, wyrównujemy, posypujemy równomiernie jabłkiem i wstawiamy do piekarnika.
  9. Pieczemy w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Potem można jeszcze zostawić ciasto na parę minut z uchylonymi drzwiami piekarnika.