Muffinki gruszkowe z amarantusem, bezglutenowe
  • Czas przygotowania:
    15 min
  • Czas gotowania:
    30 min
  • Łączny czas:
    45 min
  • Liczba porcji:
    12

 

Puszyste, mięciutkie i wilgotne babeczki, naładowane gruszkami i poppingiem z ziaren amarantusa. Lekko słodkie dzięki owocom, choć dominuje w nich charakterystyczny smak amarantusa. To propozycja na smaczne, sycące i pożywne śniadanko - choć u nas babeczki podjadamy czasami przez cały dzień ;-)  Dzięki gruszkom i amarantusowi muffinki są pełne witamin, minerałów i cennych dla organizmu składników.
Muszę przyznać, że amarantusa odkryłam dopiero przy BLW, wcześniej nie znałam tego zboża. A jak się okazuje jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata, która w XXI wieku przeżywa swój renesans. Amarantus to zboże bezglutenowe, o wiele bardziej odżywcze niż dobrze nam znana pszenica, żyto czy jęczmień. To bogate źródło żelaza, magnezu, wapnia, błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych. Spożywanie amarantusa dobroczynnie wpływa między innymi na układ trawienny, układ nerwowy, serce czy układ kostny. Zboże to jest polecane przez lekarzy zwłaszcza matkom karmiącym oraz dzieciom.
Co do gruszek zaś lista ich właściwości zdrowotnych jest nie mniej długa. Choć i tak wymieniając zalety poprzednika starałam się ograniczać, by wstęp nie był zbyt długi :-) Dość powiedzieć, że gruszki dbają o mózg, pamięć, koncentrację, wzrok oraz układ trawienny. Gruszki mają także właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, dlatego warto po nie sięgać w czasie infekcji.


Dla kogo?
7m+

Składniki na muffinki gruszkowe z amarantusem:
  • 3 średnie gruszki
    (ok. 450 g)
  • 1/2 średniego banana, dojrzałego
    (ok. 80 g)
  • 50 g amarantusa ekspandowanego
    (ok. 2 i 1/2 szklanki)
  • 2 jajka
  • 60 g mąki gryczanej
    (niecała 1/2 szklanki)
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania foremek

Przepis na muffinki gruszkowe z amarantusem:
  1. Przygotowujemy foremki na muffinki - smarujemy je (lub papilotki) olejem kokosowym lub masłem klarowanym.
    Z podanych proporcji przygotowuję 12 muffinek.
  2. Jajka wbijamy do naczynia blendera. Do jajek dodajemy obraną połówkę banana oraz obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki. Wszystko razem blendujemy na gładką masę.
    Jeśli nie mamy pod ręką blendera, możemy jajka rozbełtać widelcem, a banana i gruszki rozgnieść widelcem na gładką masę, następnie dokładnie wymieszać wszystko razem.
  3. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
  4. Do masy jajkowo-owocowej dodajemy amarantusa ekspandowanego i mieszamy składniki.
  5. Dodajemy mąkę i mieszamy wszystko razem.
  6. Masę przekładamy łyżką równomiernie do foremek na muffinki.
  7. Pieczemy w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem przez 25 minut. Po 25 minutach wyłączamy grzanie i trzymamy babeczki jeszcze przez około 5 minut w pierkarniku. Po wyjęciu z piecyka czekamy do ostygnięcia muffinek.