Jaglanka z dynią i jabłkiem

 

Rozgrzewająca, wzmacniająca i sycąca jaglanka z dynią, jabłkiem i szczyptą kurkumy. Idealna propozycja na śniadanie, aby naładować się masą odżywczych i zdrowych składników o właściwościach uodparniających. Mnie stawia na nogi lepiej niż kawa, poza tym zaspokaja apetyt na słodkie :-)
Połączenie kaszy jaglanej, dyni, kurkumy i suszonych owoców to prawdziwa bomba witaminowa i minerałowa, o nieocenionym dobroczynnym działaniu dla organizmu. Tę jaglankę wałkujemy kolejny dzień z rzędu, na zmianę z innymi. Aktualnie panuje u nas katar i generalnie coś próbuje nas rozłożyć od dłuższego czasu. Raczymy się więc kaszą jaglaną, która uważana jest za naturalny antybiotyk, pomaga skrócić czas choroby i posiada właściwości antywirusowe. Zawarta w jaglance kurkuma to z kolei jeden z najsilniejszych, naturalnych środków przeciwzapalnych. Dynia?  A jakże, też posiada właściwości przeciwzapalne i wzmacniające odporność. To lekkostrawne danie "zrobi dobrze" także dla układu trawiennego.
Więcej nie wyliczam, po prostu spróbujcie :-)
Jaglanka jest dość zwarta, więc małe dzieci mogą zajadać ją rączkami. Mój prawie dwuletni maluch lubi zresztą czasami nadal to praktykować ;-)


Dla kogo?
6m+, ale nie w ramach pierwszych posiłków (zobacz co podawać na początek rozszerzania diety niemowlaka).

Składniki na jaglankę z dynią i jabłkiem:
  • 60 g kaszy jaglanej (nieugotowanej)
    (1/3 szklanki)
  • szklanka wody (można zastąpić mlekiem, np. roślinnym - polecam kokosowe)
  • 2 łyżki syropu daktylowego (można pominąć)
  • 2-3 średnio czubate łyżki musu z dyni
  • 2 średnio czubate łyżeczki musu z daktyli
  • 1 małe jabłko lub pół średniego jabłka
  • 2 suszone morele, niesiarkowane
  • duża szczypta kurkumy

Przepis na jaglankę dyniową z jabłkiem:
  1. Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Jeśli nie namoczyliśmy kaszy wcześniej - przepłukujemy ją kilkukrotnie w zimnej wodzie. U mnie w pozbyciu się goryczkowego posmaku najlepiej działa kilkugodzinne moczenie kaszy, ponadto wtedy kasza ma wtedy bardziej kremową konsystencję po ugotowaniu.
    Przepłukaną kaszę przelewamy obficie wrzątkiem.
  2. Do garnka wlewamy szklankę wody i opcjonalnie dwie łyżki syropu z daktyli. Doprowadzamy do lekkiego zagotowania, następnie zmniejszamy ogień do minimum. Wsypujemy kaszę i gotujemy około 20 minut na minimalnym ogniu, aż do wchłonięcia wody (lub mleka) przez kaszę.
  3. Po wsypaniu kaszy obieramy jabłko i kroimy je na małą kostkę. Suszone morele siekamy na drobne kawałki.
  4. Na dwie-trzy minuty przed ugotowaniem kaszy dodajemy do niej mus z dyni, mus z daktyli, szczyptę kurkumy, pokrojone jabłka i morele. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Po ugotowaniu kaszy zostawiamy ją jeszcze na chwilę pod przykrywką. Gotowe :-)