Placki owsiane z jabłkami i gruszkami
  • Czas przygotowania:
    20 min
  • Czas gotowania:
    20 min
  • Łączny czas:
    40 min
  • Liczba porcji:
    15

 

Pieczone placki z płatkami owsianymi, jabłkami, gruszkami i cynamonem. Idealne śniadanko, które na długo nasyci oraz dostarczy energii i siły. Dosłownie - bowiem udowodniono, że codzienne spożywanie płatków owsianych zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Płatki owsiane mają zbawienny wpływ na nasz organizm - nie bez przyczyny są zaliczane do jednych z najzdrowszych pokarmów świata. Taka zapiekana, owocowa owsianka jest bogata w białko, aminokwasy, szereg witamin i minerałów, przeciwutleniacze, błonnik i cenne kwasy tłuszczowe - a to wszystko za sprawą owsa i naszych rodzimych owoców :)
Placuszki są lekko słodkie, miękkie, wilgotne, zwarte i nie brudzą podczas jedzenia. U nas najczęściej serwujemy je na śniadanie - dzień wcześniej wieczorem piekę placuszki, a rano tylko podgrzewam na patelni na małym ogniu. Tak lubię najbardziej, bo poranki to nie moja silna strona :)


Dla kogo?
6m+ jeśli używacie mleka kokosowego (lub innego roślinnego). W przypadku mleka krowiego - podawanie go jako dodatku do potrawy nie jest zakazane i można teoretycznie robić to niemal od początku (w niewielkich ilościach), ale ja raczej późno wprowadziłam mleko krowie w większej ilości (zobacz dlaczego). Sami zdecydujcie.
Placuszki nie powinny być podawane w ramach pierwszych posiłków (zobacz co podawać na pierwsze posiłki BLW).
Jeśli do placków dodamy tyle cynamonu co w przepisie - niemowlęta nie powinny spożywać placków w dużych ilościach (cynamon zawiera kumarynę, która w nadmiarze może być toksyczna). Najlepiej zastąpić "zwykły" cynamon (Cassia) cynamonem cejlońskim. Można ewentualnie pominąć lub zmniejszyć ilość dodawanej przyprawy.


Składniki na placki owsiane z jabłkami i gruszkami:
  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
    (1 i 1/2 szklanki)
  • 2 średnie jabłka
    (ok. 300 g)
  • 2 małe gruszki
    (ok. 270 g)
  • 125 ml mleka kokosowego lub krowiego
    (1/2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 30 g mąki orkiszowej
    (ok. 3 czubate łyżki)
  • cynamon - 1/2 płaskiej łyżeczki (można pominąć lub dodać mniej)
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania papieru do pieczenia

Przepis na placki owsiane z jabłkami i gruszkami:
  1. Jajko wbić do głębszego naczynia i rozbełtać widelcem. Dodać mleko oraz cynamon i wymieszać. 
  2. Jabłka i gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Owoce zetrzeć na średnich oczkach tarki do miski ze składnikami i wymieszać.
  3. Dodać płatki owsiane, dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut, aby płatki wchłonęły wilgoć.
  4. W tym czasie przygotować dwie blachy - wyłożyć je papierem do pieczenia i nasmarować olejem kokosowym lub masłem klarowanym.
  5. Po odczekaniu 10 minut dodać do masy mąkę i dobrze wymieszać składniki.
  6. Nastawić piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
  7. Masę plackową wyłożyć na blachę, formując placuszki.
    1 bardzo czubata łyżka = 1 placek - wychodzi około 15 placków.
  8. Piec przez około 20 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem, do wyraźnego zarumienienia. Blachy najlepiej włożyć na średni i najniższy poziom piekarnika.