Placki jaglano-dyniowe, bezglutenowe
  • Czas przygotowania:
    30 min
  • Czas gotowania:
    25 min
  • Łączny czas:
    55 min
  • Liczba porcji:
    12

 

Kolejny po plackach z suszonymi morelami i muffinkach owsianych pomysł na wykorzystanie dyni, naszego polskiego superfood :) Sezon w pełni, więc dodaję dynię gdzie się da. Tu dynia występuje w wersji lekko słodkiej, z wartościową i bardzo odżywczą kaszą jaglaną, wzmacniającą organizm (podobnie jak dynia). Jeśli nie przepadacie za smakiem dyni to mam dobrą wiadomość - w ogóle jej nie czuć w tych plackach, dlatego jest to dobry patent do przemycania zalet tego warzywa do naszej diety :)
Placuszki są delikatne i miękkie w środku, a mąka kokosowa nadaje im fajnej konsystencji i posmaku. Smakują tak samo dobrze od razu po upieczeniu, jak i następnego dnia po odgrzaniu na patelni. U nas najczęściej serwuję je na śniadanie lub przekąskę między śniadaniem a obiadem, ale sprawdzą się także jako kolacja lub obiad na słodko.


Dla kogo?
6m+, ale nie w ramach pierwszych posiłków (zobacz co podawać na pierwsze posiłki niemowlaka).

Składniki na bezglutenowe placki jaglano-dyniowe:
  • 75 g kaszy jaglanej, nie ugotowanej (niecała 1/2 szklanki)
    LUB
    250 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 i 2/3 szklanki)
  • 100 g musu z dyni
    (niecała 1/2 szklanki)
  • 1 średni banan, dojrzały
    (ok. 150 g)
  • 1 jajko
  • 70 g musu daktylowego
    (ok. dwie bardzo czubate / kopiaste łyżki)
  • 40 g mąki kokosowej
    (ok. 1/2 szklanki)
  • cynamon - duża szczypta
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania papieru do pieczenia

Przepis na bezglutenowe placki jaglano-dyniowe:
  1. Ugotować kaszę jaglaną - niepełną szklankę wody zagotować, następnie wrzucić do niej kaszę i gotować na minimalnym ogniu przez ok. 15 minut lub do wchłonięcia wody. Przed ugotowaniem kaszy należy kilkukrotnie przepłukać ją pod zimną wodą, a następnie obficie przelać wrzątkiem - dzięki temu pozbędziemy się goryczkowego posmaku.
  2. Przygotować blachę - wyłożyć ją papierem do pieczenia i nasmarować olejem kokosowym lub masłem klarowanym.
  3. Jajko wbić do naczynia blendera. Dodać cynamon, mus z dyni, mus daktylowy i banana. Wszystko razem zblendować.
  4. Przestudzoną kaszę jaglaną dodać do masy plackowej i zblendować na gładko.
  5. Nastawić piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
  6. Do masy plackowej dodać mąkę kokosową i wymieszać składniki.
  7. Masę plackową wyłożyć na blachę, formując placuszki.
    1 bardzo czubata łyżka (ociekająca masą) = 1 placek - wychodzi około 12 placków.
    Jeśli zostaje mi jeszcze masa, dokładam ją równomiernie do każdego placka, tak aby zmieścić się na jednej blaszce.
  8. Piec przez 22-25 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem, do zarumienienia. Jeśli podczas pieczenia placki z tyłu blachy rumienią się bardziej niż te z przodu - przełożyć blachę tył na przód po około 10 minutach pieczenia. Po 15 minutach pieczenia przełączyć piekarnik na grzanie od dołu, również z termoobiegiem.
  9. Po wyjęciu blachy z piekarnika poczekać na ostudzenie placuszków, aby stały się bardziej zwarte i łatwiejsze w zdejmowaniu.





Przepis w języku angielskim: BLW Pumpkin millet fritters, gluten-free