Bezglutenowe placki jabłkowe z amarantusem
  • Czas przygotowania:
    20 min
  • Czas gotowania:
    15 min
  • Łączny czas:
    35 min
  • Liczba porcji:
    10

 

Bezglutenowe, pieczone placki z jabłkami, poppingiem z amarantusa i rodzynkami to propozycja odpowiednia już dla najmłodszych smakoszy. Placuszki są puszyste, sycące i lekko słodkie. Dodatek mąki ryżowej fajnie pasuje do pozostałych składników. Dobre na śniadanie, kolację lub przekąskę - domową lub w teren :) Oprócz tego placki są proste i w miarę szybkie w wykonaniu.


Dla kogo?
7m+

Składniki na bezglutenowe placki jabłkowe z amarantusem:
  • 2 średnie jabłka
    (ok. 330 g)
  • 2 jajka
  • 30 g mąki ryżowej
    (ok. 1/4  szklanki)
  • 50 g rodzynek
    (ok. 2 pełne garście)
    Jeśli maluch jeszcze nie miał do czynienia z rodzynkami, możemy dodać ich mniej (wtedy placuszki będą trochę mniej słodkie).
  • 20 g amarantusa ekspandowanego
    (ok. 1 szklanka)
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania papieru do pieczenia

Przepis na bezglutenowe placki jabłkowe z amarantusem:
  1. Rodzynki siekamy na drobno (lub bardzo drobno dla małych niemowlaków).
  2. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
  3. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i smarujemy go olejem kokosowym lub masłem.
  4. Wstawiamy piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
  5. Jajka wbijamy do głębokiego naczynia i bełtamy widelcem.
  6. Jabłka ścieramy na drobnych oczkach tarki do naczynia z jajkami i mieszamy składniki.
  7. Dodajemy posiekane rodzynki oraz amarantusa ekspandowanego i mieszamy.
  8. Dodajemy mąkę i mieszamy składniki.
  9. Masę plackową nakładamy na blachę.
    1 czubata łyżka = 1 placek - wychodzi około 10 placków.
  10. Pieczemy około 15 minut, do wyraźnego zarumienienia.





Przepis w języku angielskim: BLW Baked apple fritters with amaranth, gluten free